Αρχειο

Αγάλματα της Αθήνας

«Οι φθορές που πληγώνουν»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 461
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55678-121835.jpg

Όλα αυτά τα χρόνια τα αγάλματα της πόλης μας στέκονται υποδειγματικά, υπομένοντας τη φθορά και την καταστροφή με στωικότητα. Αυτά τα αγάλματα αξίζει να τα επισκεφθούμε, να τα προσέξουμε, να τα φροντίσουμε αλλά και να τα ανακαλύψουμε μαθαίνοντας την ιστορία τους. Έξι αγάλματα στην Πλατεία Συντάγματος και άλλα τρία στον Περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «θεραπεύονται» από τις φθορές και τις πληγές τους με το συντονισμένο πρόγραμμα που διενεργεί η Alpha Bank με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και τη συντήρηση, την προστασία, το σεβασμό και την ανάδειξη των γλυπτών της πόλης μας.

Τα αγάλματα της Αθήνας στέκονται ακίνητα απέναντι στη φυσική φθορά του χρόνου και στην ανθρώπινη παρέμβαση. Γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν είτε με πρωτοβουλία ενός καλλιτέχνη είτε με ανάθεση, και που μοναδικούς στόχους έχουν να μην αλλοιωθεί η ιστορική μνήμη, να μεταπλάσουν το δημόσιο χώρο κάνοντάς τον πιο δημιουργικό. Κι όμως η κατάστασή τους δεν είναι καλή. Τα τελευταία χρόνια τα αγάλματα της Αθήνας έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα συνθήματα, τα tags και τα σπασίματα.

Η Alpha Bank, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού, αναλαμβάνει μια δράση με στόχο τη συντήρηση των έργων και των βάσεών τους και την προστασία τους από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις. Η δράση με την επωνυμία «Φθορές που πληγώνουν» αποκατέστησε δύο ενότητες γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος καθώς και στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Τα γλυπτά της Πλατείας Συντάγματος «ξανάνιωσαν» μέσα στο 2013, ενώ το πρόγραμμα αποκατάστασης θα συνεχιστεί και το 2014. Επικεφαλής της εξειδικευμένης ομάδας συντηρητών είναι ο Αθανάσιος Τζαμαλής, συντηρητής γλυπτών με εμπειρία στην αποκατάσταση του μαρμάρου και του ορείχαλκου. Το σχεδιασμό του επικοινωνιακού υλικού αυτού του προγράμματος ανέλαβε ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, εξειδικευμένος στα θέματα προβολής δράσεων που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα. Στο έργο σημαντική είναι η αρωγή του Δήμου Αθηναίων.

Τα γλυπτά της Πλατείας Συντάγματος

Το Παιδί και τα Σταφύλια (αριστερά της πλατείας προς την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄)

n

Ένα έργο του μεγάλου γλύπτη από την Τήνο, Δημήτριου Φιλιππότη, το οποίο δεν είναι εύκολα ορατό εξαιτίας των τραπεζοκαθισμάτων.


Ερμής Αναπαυόμενος (στην πλατεία δεξιά, προς την οδό Όθωνος)

n

Κάτω από τις φορτωμένες νεραντζιές δεξιά και αριστερά της πιο ιστορικής πλατείας, είναι τα πρώτα πέντε γλυπτά από ορείχαλκο στη νεότερη Αθήνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια με την πλατεία - επίκεντρο πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων έχουν γίνει «καμβάς» συνθημάτων.


Παλαιστής (στην πλατεία δεξιά, προς την οδό Όθωνος)

n

Μια δωρεά του Άγγλου φιλότεχνου λόρδου Bute. Πρόκειται για πέντε αντίγραφα γλυπτών που βρίσκονταν στις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια και καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου.


Περίβολος Παλαιάς Βουλής

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1902) Λάζαρος Σώχος (1862-1911)

n

Ο έφιππος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης του Λάζαρου Σώχου, που μοιάζει από το ύψος των τεσσάρων μέτρων να δείχνει στους περαστικούς προς τα πού είναι η πλατεία Συντάγματος, αρχικώς είχε τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη & Σταδίου. Μεταφέρθηκε στην τωρινή του θέση το 1954.


Χαρίλαος Τρικούπης (1918) Θωμάς Θωμόπουλος (1873-1937)

n

Το έργο του Θωμά Θωμόπουλου που αναπαριστά τον Χαρίλαο Τρικούπη μαζί με το φτερωτό άγγελο που συμβολίζει τη Δόξα έφυγαν το 1954 από το προαύλιο της Παλαιάς Βουλής και μεταφέρθηκαν στο πλάι του κτιρίου.


Θεόδωρος Δηλιγιάννης (1931) Γιώργος Δημητριάδης (1880-1941)

n

Ταλαιπωρημένος από γκράφιτι, ο ανδριάντας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη βρισκόταν αρχικά απέναντι από τον Χαρίλαο Τρικούπη και σήμερα είναι «καλά κρυμμένος» μέσα στο πράσινο της οδού Γαζή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ