Αρχειο

Νέο μενού στο κέντρο της Αθήνας

Street Food

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
ΤΕΥΧΟΣ 452
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50331-111628.jpg

Το κέντρο της πόλης είναι ανήσυχο. Ευτυχώς για νόστιμους λόγους, καθώς τους τελευταίους μήνες άνοιξαν –και συνεχίζουν ν’ ανοίγουν– εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, μαγαζιά με ψαγμένο street food. Το καλύτερο είναι πως όλα διαθέτουν το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα.  Ίσως γιατί οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες είναι νέοι και ήρθαν με διάθεση να μείνουν. 

n

Υπερωκεάνιο

Το πλοίο θα σαλπάρει

Η μυρωδιά σπιτικού φαγητού ποτίζει την Περικλέους και σε τραβάει μέσα σε στοά, κατευθείαν βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία. Εκεί έχει αράξει το «Υπερωκεάνιο» με καπετάνιους-μάγειρες κάποια ομορφόπαιδα. Η ιδέα ήρθε του Λευτέρη (ιδιοκτήτης) μια μέρα που είδε τη στοά κλειστή. Το όνομα παραπέμπει σε κάτι τεράστιο, και τα παιδιά κάνουν θαύματα σε ένα κουζινάκι 3x3! Βάζουν τσιπουράκι Τυρνάβου και ανοίγουν μπλοκάκι με τα φαγητά της ημέρας. Το σουξέ τους είναι χοιρινό γλυκόξινο με ρύζι. Έκπληξη: η καταπληκτική μπλε ταράτσα-κατάστρωμα, που ανοίγει μετά τις 6 και με μουσικές και ποτά σε ταξιδεύει (χωρίς τη ναυτία…) Περικλέους 46 (στοά), 210 3234.945


n

Falafellas

Η έθνικ στιγμή σου

Αν σταθείς στην ουρά, συχνά θα ακούσεις από τον Άρη ή τον Γιώργο (ιδιοκτήτες) να προσπαθούν να πείσουν τον/την πεινασμένο/η «να βάλει λίγο καυτερό στο φαλάφελ». Άλλοι αφήνονται στη γευστική αμαρτία κι άλλοι παραμένουν ανένδοτοι. Πάντως σε όλους αρέσει η μελιντζάνα, που του δίνει νεύρο, είτε στην εκδοχή «τσέπη» είτε στην εκδοχή «γίγας». Λιλιπούτειος χώρος και η αφίσα από την ταινία του Τζάρμους «Stranger than paradise» δεν αφήνει αμφιβολίες –σε συνδυασμό με τις μουσικές– πως εδώ σερβίρουν φαλάφελ, ταμπουλέ και κεφτεδάκια με... άποψη. Α, να μην ξεχάσω: Τα παγκάκια απέναντι χρησιμοποιούνται ως «υπαίθριες τραπεζαρίες» από τους πελάτες, κάτι που αυτομάτως μπορεί να σημαίνει (και) ευκαιρίες για γνωριμίες. Αιόλου 51, 210 3239.809 (ώρες καταστημάτων)


n

SQ

Απλές γεύσεις, γκουρμέ απόλαυση

Μια εξαιρετική σεφ, η Κωνσταντίνα Φάκλαρη, που μας έχει συνηθίσει σε gourmet επιλογές, ήρθε με τις συνταγές της σε έναν all-day χώρο στο κέντρο. «Τώρα βρίσκομαι πολύ κοντά στην... πηγή, στην αγορά δηλαδή, για φρέσκα υλικά και μπαχαρικά. Επιπλέον, μου αρέσει που απευθύνομαι σε περισσότερο κόσμο, με καλό προϊόν και καλές τιμές. Παντού βρίσκεις ένα burger αλλά πολύ δύσκολα ένα καλό, με φρέσκα υλικά burger, ένα σάντουιτς που να έχει φρεσκοψημένο ψωμί και φρέσκα υλικά. Στόχος μας είναι να προβάλουμε το υγιεινό φαγητό χωρίς βούτυρα και κρέμες, κάτι γρήγορο αλλά όχι πλαστικό». Προσθέστε ζυμαρικά, σαλάτες, φρουτοσαλάτες, tapas, ποικιλίες και σούπες, κι έχετε σχεδόν όλο το μενού. Όσο βραδιάζει, η μουσική δυναμώνει και τα κοκτέιλ πηγαινοέρχονται στην μπάρα. Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, 210 3210.460


n

Meliartos

Πίτες, καφές και ρυζόγαλα

Κλισέ ξεκλισέ, θα το πω. Το βλέπεις και μονολογείς «εδώ είμαστε Ευρώπη». Κλείνει 4 μήνες λειτουργίας και διαθέτει 4 διαφορετικά sections (Καφενείο, Πιτοπωλείο, Γαλακτοπωλείο και Κουζινάκι). Χαμογελαστά παιδιά σε υποδέχονται ξέροντας ακριβώς τι λιγουρεύεσαι, πριν καν το ζητήσεις. Όλες οι πίτες εδώ (και η πίτα μπριάμ) είναι αποτέλεσμα μιας κουβέντας των παιδιών, που ο καθένας έλεγε το αγαπημένο του φαγητό της μαμάς του. Δοκίμασε και τον κρύο ελληνικό καφέ με αφρόγαλα –δεν θα τον βρεις αλλού– και ρίξε μια ματιά στο Γαλακτοπωλείο για το παραδοσιακό ρυζόγαλο. Εδώ ό,τι φας και ό,τι πιεις είναι ελληνικό. Ερμού 65 & Αιόλου, 210 3237.379


n

Το Νεοκλασσικό

Πειραιώτικη παράδοση

Εντάξει, ωραίες οι μεταμοντερνιές αλλά και το σουβλάκι θέλει το νεοκλασικό του κτίριο – και το απέκτησε, τριώροφο, φωτεινό και ψηλοτάβανο. Έφτασε στο κέντρο φέρνοντας παράδοση 40 ετών και αέρα πειραιώτικο. Γλείφεις τα δάχτυλα με το παραδοσιακό κεμπάπ και γιαουρτλού, το σουτζούκι και το πήλινο (συνταγή δική τους με συνδυασμό κρεάτων). Οι μερακλήδες θα χτυπήσουν παστουρμά (με πίτα). Τις Κυριακές θα ακούσεις ζωντανή μουσική. Καραγιώργη Σερβίας 20 & Λέκκα, 210 3318.810


n

Μάνας Κουζίνα Κουζίνα

Ελληνικό consept

«Tίτλος και logo έχουν κόνσεπτ. “Κουζίνα Κουζίνα”, όπως λέμε Καρέτα-Καρέτα. Γιατί η κουζίνα της μαμάς είναι προστατευόμενο είδος. Έχει τη μορφή ταχυδρομικής σφραγίδας, που παραπέμπει στα δέματα με μαγειρεμένα φαγητά που έστελναν οι μαμάδες στα παιδιά τους», λέει ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σπάθας. Όλες οι συνταγές είναι ελληνικές, και μπορείς να διαλέξεις μεγάλο πιάτο (€ 7,80), μεσαίο (€ 5) ή μικρό (€ 2,80), και να κάνεις συνδυασμούς γεύσεων (υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί). Δοκίμασε από τα εξαίσια γλυκάκια (παστάκι Σερίφου, κορμός σοκολάτας, μπακλαβάς). Αν θέλεις, αγοράζεις και παραδοσιακά προϊόντα από τα ράφια για τη δική σου κουζίνα. Αιόλου 27, 210 3252.335


n

Montalbano Cafe

Το νέο σικελικό μας στέκι

Το προσέξαμε περνώντας, ρωτήσαμε και μάθαμε πως κάνει εγκαίνια στις 5/10 (21.00). Oι αδερφοί Giuseppe και Maurizio Alito φέρνουν στην Κολοκοτρώνη γεύσεις, μουσικές και αρώματα της Σικελίας, και μας προσκαλούν να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε αλά σικελικά. Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγμα 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ