1821 Digital Gallery
Όλα τα «αν» για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής

Όλα τα «αν» για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής

Απαντά ο δήμαρχος Αθηναίων αν έπρεπε και αν άργησε να γίνει

Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της πόλης 9,84 και απάντησε στο αν έπρεπε να γίνουν οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής, αν έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα. «Η Δημοκρατία έδειχνε, έως τώρα, αδύναμη να αντιδράσει και όταν λέω Δημοκρατία, εννοώ προπάντων το κράτος δικαίου, γιατί είχαμε μια καθαρά εγκληματική οργάνωση μπροστά μας, η οποία μπορούσε και απειλούσε και διέπραττε εγκλήματα φυσικής βίας και είχαμε όλοι την εντύπωση, ότι το κράτος αδρανεί. Εγώ τότε, με την ιστορία των συσσιτίων, αισθάνθηκα ότι είχα πια την ηθική υποχρέωση, ως εκπρόσωπος όλων των Αθηναίων, να ορθώσω το ανάστημά μου και να πω, εδώ δεν είναι αμπέλι ξέφραγο και προπάντων, δεν είναι η πόλη αμπέλι ξέφραγο για εγκληματίες. Λοιπόν, τώρα πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει, πάρα πολύ αποφασιστικά, με πλήρη σεβασμό σε όλες τις αρχές της ποινικής δικονομίας, για να μην τους ηρωοποιήσουμε. Να μην τους καταστήσουμε θύματα, αλλά απλώς με ταχύτατους ρυθμούς και πρέπει να πάει πια η υπόθεση, μέχρι το τέλος. Δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία, καμία καθυστέρηση, κανένας εφησυχασμός».

Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα; «Υπήρξαν κάποιοι που έγραφαν ότι κακώς δίνουμε δημοσιότητα στη «Χρυσή Αυγή». Μα το φαντάζεται κανείς, να επιτρέπαμε στη Χρυσή Αυγή, ανενόχλητη κάθε εβδομάδα, στις πλατείες της Αθήνας, να κάνει συσσίτια, χωρίς μάλιστα να ζητά και την άδεια από το δήμο, όπως είχε υποχρέωση; Λοιπόν, δεν ήταν επικοινωνιακό το ζήτημα. Τα επικοινωνιακά τελείωσαν. Πρέπει πια να κοιτάξουμε τα πράγματα στην ουσία τους και η ουσία ήταν ότι μία δράκα εγκληματιών, βασιζόταν στην ανοχή, σε μια ένδειξη αδυναμίας της συντεταγμένης πολιτείας, να αντιδράσει. Είτε κλώτσαγαν τους πάγκους των μικροπωλητών, είτε δολοφονούσαν στον Αγ. Παντελεήμονα, είτε πήγαιναν να κάνουν συσσίτια, όπου τους άρεσε και όποτε τους άρεσε και με όποιους τους άρεσε. Το κράτος δικαίου έχει τα μέσα να αμυνθεί και τώρα που έσπασε το απόστημα, να καθαρίσει σε βάθος».

Αν το κράτος ολιγώρησε μπροστά στο φαινόμενο; «Ολιγωρία και του κράτους αλλά και ολιγωρία πολιτική. Γιατί κάποιοι φαίνεται ότι είχαν στο μυαλό τους, ότι εδώ πέρα, είναι μία εκλογική πελατεία που αν πάρουμε την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, με κάποιο μαλακό τρόπο, θα τους φέρουμε πίσω. Ε, όχι. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Η Χρυσή Αυγή, έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα. Και στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης και στο επίπεδο της οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι αρκετό; «Αυτό το δίχτυ, το φτιάξαμε και διαρκώς το επεκτείνουμε, στο δήμο Αθηναίων και σε άλλους δήμους. Αν δεν υπήρχαν οι δήμοι, πρέπει να το πούμε να το καταλάβει ο κόσμος, θα υπήρχε πολύς κόσμος, σε κατάσταση ανοιχτής εξαθλίωσης. Δεν μιλάω τώρα μόνο για τα 1.500 συσσίτια που παρέχουμε καθημερινά. Στηρίζουμε ολόκληρες οικογένειες που μέχρι πριν από λίγο καιρό οι γονείς είχαν δουλειά. Λοιπόν να αφήσουν τους δήμους, να κάνουν τη δουλειά ους, εννοώ να μας λύσουν τα χέρια. Πρέπει να πούμε, επίσης και το είδαμε με τους αγανακτισμένους, ότι ήταν και η κατάπτωση των θεσμών, η ατιμωρησία των ενόχων που είχαν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, ως δημόσιοι λειτουργοί και ο κόσμος είχε αγανακτήσει. Εκεί πάτησε πάρα πολύ η Χρυσή Αυγή. Γιατί υπήρξε ένα πολιτικό σύστημα, βαθύτατα διαβρωμένο. Και το είδαμε με τους αγανακτισμένους, με την “πάνω πλατεία”. Τότε πήρε επάνω της η ΧΑ. Οπότε δημοκρατία, κράτος δικαίου, εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, διαφάνεια, όλα αυτά που τα είχαμε ξεχάσει και υποκριτικά λέγαμε, ότι τα ακολουθούμε και τα τηρούμε».

Συνέβη φέτος το Πάσχα. Βίντεο από την επίθεση του Γιώργου Γερμενή της Χρυσής Αυγής κατά του δημάρχου Αθηναίων και ενός 12χρονου κοριτσιού στο παλαιό φρουραρχείο, όπου στεγάζονται κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.
 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5