1821 Digital Gallery
Δυναμικός απολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013

Δυναμικός απολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013

«Στο νέο ΕΣΠΑ να μην γίνουν τα ίδια λάθη»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν: η πρόοδος υλοποίησης ΕΠ Αττικής 2007-2013, η αναθεώρηση Επιχειρησιακού Προγράμματος, τα κριτήρια αξιολόγησης πράξεων δράσεων πανελληνίας εμβέλειας του ΕΠΑΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η νέα Προγραμματική Περίοδος 2014 -2020.

Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, έκανε έναν απολογισμό της διαχείρισης ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από 1/7/2011 έως 15/9/2013 πραγματοποιήθηκαν

- Εντάξεις 139 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 590 εκ. ευρώ

- Υπογραφές συμβάσεων σε 145 ενταγμένα έργα, προϋπολογισμού 460 εκ. ευρώ

- Πληρωμές ύψους 301 εκ. ευρώ, δηλ. κατά μέσο όρο 11,6 εκ. ευρώ το μήνα

- Υπογράφτηκε η σύμβαση 98 εκ. ευρώ στο μεγάλο έργο του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες

- Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος

- Εντάχθηκαν επιπλέον 41 νέα έργα στο ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 166 εκ. ευρώ

- Επιτεύχθηκε η υπογραφή νέων συμβάσεων, ύψους 300 εκ. ευρώ σε επιπλέον 74 έργα, ενώ πρόσφατα υπογράφτηκαν οι συμβάσεις σε μεγάλα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής, με προϋπολογισμό περίπου 100 εκ. ευρώ.

- Αυξήθηκαν οι πληρωμές και η απορρόφηση κατά 144 εκ. ευρώ.

image

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση των έργων/δράσεων του προγράμματος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και στη συνέχεια έθεσε τις προϋποθέσεις για τον επιτυχή σχεδιασμό των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, που είναι η ευρεία διαβούλευση με τους εταίρους και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ταμείων γι’ αυτό το σκοπό.

Μεταξύ των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη διαχείρηση του ΠΕΠ είναι και τα εξής:

- Στο νέο ΕΣΠΑ που έρχεται δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα

- Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας

- Τόσες κυβερνήσεις πέρασαν, τα λάθη επαναλαμβάνονται

- Αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι η πολιτική συνοχής

- Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει

- Πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί, όμως φαίνεται ότι η κεντρική διοίκηση δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση

- Θέλουμε να μας ελέγχουν αλλά όχι να μας εμπαίζουν

- Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα, με τη δημιουργία υποδομών στην Αττική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις, τις δυσλειτουργίες και τις εμπλοκές σε όλο το φάσμα υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων και δράσεων του ΕΣΠΑ, με συνεπακόλουθο την αύξηση των μέσων χρόνων ωρίμανσης, συμβασιοποίησης και υλοποίησης των έργων και των δράσεων. Αποτέλεσμα είναι να υστερεί αισθητά η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής, ιδιαίτερα στο τμήμα που αποτελεί αρμοδιότητα των Υπουργείων και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας πόρων, λόγω του κανόνα Ν+2, που για το ΠΕΠ Αττικής είναι ιδιαίτερα αυξημένος φέτος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και τη χώρα, καθώς μετά από ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να μεταφερθούν 235 εκ. ευρώ από τον Άξονα Επιχειρηματικότητας του ΠΕΠ Αττικής στο Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, μεγάλα έργα 450 εκ. ευρώ που κατασκευάζονται στην Αττική μεταφέρονται στον Άξονα 1 του ΠΕΠ Αττικής, με στόχο να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει η μη πραγματοποίηση άλλων μεγάλων έργων του ίδιου Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που προβλεπόταν αρχικά στο ΠΕΠ Αττικής. Τα έργα αυτά είναι το Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, τα νέα καθαρά αστικά λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τμήμα του προαστιακού από ΣΚΑ έως 3 Γέφυρες και αναβάθμιση της γραμμής του ηλεκτρικού από Ομόνοια έως Μοναστηράκι.

n

Έτσι εξαλείφεται κάθε κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΠΕΠ, διασφαλίζεται η επάρκεια πόρων για την υλοποίηση των σημαντικών έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και εξασφαλίζονται οι πόροι για τα εργοστάσια σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απόδοση πόρων από το Νέο Πρόγραμμα της Αττικής 2014-2020.

Αναφερόμενος στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε σειρά ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2012 έως σήμερα, όπως:

• Η τοποθέτηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της ΕΝ.Π.Ε. στις θέσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα προγράμματα στην Ελλάδα, με γνώμονα τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Αττικής και της χώρας

• Η διεξαγωγή του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

• Η οργάνωση και διεξαγωγή των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων

• Η κατάθεση των προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της 2ης Εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφού προηγήθηκε παρουσίαση και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γιώργος Γιαννούσης, υπενθύμισε την ασφυκτική διορία που λήγει σε λίγες ημέρες (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου), σχετικά με την υποβολή των αναθεωρημένων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε την ανάγκη για νοικοκύρεμα των Προγραμμάτων και για την απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων. Αναφέρθηκε επίσης στη συναίνεση και συναντίληψη που πρέπει να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσον αφορά στο θέμα της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν το 1 Δις Ευρώ που είναι διαθέσιμο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Αττική. Τέλος, ειδικά μνεία έκανε στη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε θέμα πολιτισμού για μια χώρα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο του θα επιλύσει το θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μπροστά στη γραφειοκρατία και οι θεοί αγωνίζονται ματαίως».

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχουν τα έργα που υλοποιούνται στους Δήμους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Νιάρχου στην περιοχή της Καλλιθέας. Σχετικά με τις καθυστερήσεις που ορισμένοι Δήμοι παρουσιάζουν ως προς το ΕΣΠΑ, τις απέδωσε στις αδυναμίες που αυτοί παρουσιάζουν, αλλά και στους πολλαπλούς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται, με αποτέλεσμα οι πολυάριθμες γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην τους επιτρέπουν να προχωρούν το ουσιαστικό τους έργο. Αναφερόμενος στη συνεργασία που έχουν οι Δήμοι με την Περιφέρεια Αττικής, τη χαρακτήρισε άριστη, ενώ κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών.

Η κα Μυρτώ Ζορμπαλά, από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά παράλληλα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με το ΕΣΠΑ φορείς να προσέξουν τώρα που κλείνει η τρέχουσα Περίοδος ως προς το ποιά έργα θα μεταφερθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δουλειά στο θέμα της επιλογής των έργων αυτών, τα οποία θα πρέπει να προσανατολίζονται στη δημιουργία υποδομών στη χώρα. Τέλος, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των έργων που ολοκληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να φτιάχνονται παιδικοί σταθμοί, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και το απαραίτητο προσωπικό που θα τους λειτουργήσει. Πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπάνω προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Κανόνας της Αυτόματης Αποδέσμευσης («κανόνας ν+2) είναι κατά τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, κ. Κωνσταντίνο Λέμα, ο μεγάλος στόχος φέτος για την Αττική, ενώ η αυξομείωση των Κωδικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέμας: «Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε επιδοθεί σε μια καθημερινή μάχη για να πλησιάσουμε το στόχο των 450 εκατομμυρίων Ευρώ, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί για την Αττική». Επίσης, αναφερόμενος στην Αναθεώρηση του ΠΕΠ Αττικής επεσήμανε ότι με αυτήν εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των πόρων του ΠΕΠ λόγω του κανόνα ν+2, αλλά παράλληλα με αυτήν θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί και η απορρόφηση πόρων στα υπό κατασκευή έργα του ΠΕΠ».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5