Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 438

Πράσινος Εθελοντής

Πράσινος Εθελοντής
© SEREAL LIFE/ SEREAL DESIGNERS
Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρκτούρος, MΟm, ΕΚΠΑΖ, Greenpeace, WWF Ελλάς
  • A-
  • A+
0
7 οικολογικές οργανώσεις ζητούν εθελοντές. Μπορείς να βοηθήσεις;

Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Λουκία Καλαϊτζή, Yπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

n

Για 18η χρονιά, συνεχίζεται η πανελλαδική δράση «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που αφορά τον καθαρισμό ακτών, βυθών και άλλων φυσικών περιοχών, για την οποία απευθύνουμε πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία, φορείς, δήμους, εταιρείες, πολίτες κ.λπ. Η δράση ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου και αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 200 καθαρισμοί σε όλη την Ελλάδα, όμως πολλές φορές οι εθελοντές μας μάς εκπλήσσουν ευχάριστα, διοργανώνοντας καθαρισμούς και το επόμενο διάστημα. Αν θέλει κάποιος να συμμετάσχει, μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους: Είτε να διοργανώσει το δικό του καθαρισμό, μια παρέα για παράδειγμα να αναλάβει να καθαρίσει την αγαπημένη της παραλία, δηλώνοντας συμμετοχή ηλεκτρονικά ή με φαξ στο medsoscleanup.gr, είτε να συμμετάσχει σε καθαρισμό που διοργανώνει κάποιος άλλος, πληκτρολογώντας το νομό που τον ενδιαφέρει και βρίσκοντας πού γίνονται καθαρισμοί στην περιοχή του ώστε να συμμετάσχει σε έναν από αυτούς. Εμείς θα τους στείλουμε σακούλες σκουπιδιών, ένα ενημερωτικό πρόγραμμα για το πώς πρέπει να γίνει ο καθαρισμός και φύλλο καταγραφής των απορριμμάτων. Κατά κύριο λόγο τα σκουπίδια στις ακτές μας είναι πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο, δηλαδή είναι αποτέλεσμα δραστηριοτήτων αναψυχής. Που σημαίνει ότι εφόσον εμείς είμαστε η αιτία, μπορούμε να γίνουμε και η λύση.
Μαμάη 3Α, Αθήνα, 2108228795, www.medsos.gr


Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Σπύρος Ψύχας, Yπεύθυνος προγραμμάτων Εθελοντισμού

n

Ο κύριος στόχος της Ορνιθολογικής είναι η προστασία πουλιών και βιοτόπων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα η προστασία των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά. Κατά συνέπεια έχουν διαμορφωθεί δύο κύριοι τομείς για εθελοντισμό:
Α) Η συστηματική παρακολούθηση και προστασία προστατευόμενων περιοχών σε όλη τη χώρα και η καταγραφή των πουλιών που ζουν σε αυτές. Με τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγουν οι εθελοντές στοιχειοθετείται η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία ενός απειλούμενου είδους ή μίας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής, τεκμηριώνεται μία καταγγελία και νομιμοποιείται η Ορνιθολογική να παρέμβει πολιτικά ή και νομικά.
Β) Η ενημέρωση του κοινού είναι ο δεύτερος τομέας, που συνδέεται άμεσα με τον πρώτο. Οι εθελοντές συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης, σε ενημερωτικά περίπτερα, σε εκδηλώσεις ανοιxτές στο κοινό, σε παιδικά εργαστήρια και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση για μικρούς και μεγάλους. Εδώ περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε καμπάνιες όπως αυτή για το παράνομο κυνήγι στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά ή για την προστασία του κιρκινεζιού στη Θεσσαλία ή του μαυροπετρίτη στο Αιγαίο, της νανόχηνας και του ασπροπάρη σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. Από τους εθελοντές ζητούνται βασικές δεξιότητες επικοινωνίας ή ικανότητα δημιουργικής δουλειάς με παιδιά και βασικές γνώσεις για τα πουλιά.
Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα, 2108228704, www.ornithologiki.gr


Σχετικα
Πώς ο Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση
Πώς ο Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση

Αρκτούρος 
Μαρία Τσιτινίδου, Yπεύθυνη προγραμμάτων Εθελοντισμού

n

Από το έτος ίδρυσής του, το 1992, μέχρι και σήμερα ο Αρκτούρος υλοποιεί δράσεις και προγράμματα χάρη στη διαρκή συμμετοχή και υποστήριξη των εθελοντών του. Οι εθελοντές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, προσφέρουν τη βοήθειά τους σε δράσεις ευαισθητοποίησης με παρουσιάσεις για τον Αρκτούρο, την αρκούδα, το λύκο και γενικότερα για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον, ή σε εκπαιδευτικές δράσεις, υλοποιώντας προγράμματα σε σχολεία όλης της επικράτειας. Επιπλέον, συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου, όπως είναι η ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας και λύκου. Στη δράση αυτή συνδράμουν εθελοντές με εξειδικευμένες γνώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό ή φοιτητές πρακτικής άσκησης με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τέλος, οι εθελοντές βοηθούν στις εργασίες των Καταφυγίων του Αρκτούρου στο νομό Φλώρινας. Ο Αρκτούρος παρέχει στους εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες των Καταφυγίων και του πεδίου τη φιλοξενία και την καθημερινή μετακίνηση τους στις εγκαταστάσεις.
Θεσσαλονίκη, 2310555920/ Αθήνα, 2106412006, www.arcturos.gr


Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MΟm)
Βάλια Σαββίδου, Yπεύθυνη του προγράμματος Εθελοντισμού

n

Σχετικα
Timberland: Ένα «πράσινο» μέλλον είναι ένα καλύτερο μέλλον
Timberland: Ένα «πράσινο» μέλλον είναι ένα καλύτερο μέλλον

Το Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης παραθερίζει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβρη στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm, στο Πατητήρι Αλοννήσου. Η εθελοντική εργασία διαρκεί δύο βδομάδες (7 ώρες/ημέρα) και βασικός στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του Κέντρου. Oι εθελοντές μας αναλαμβάνουν το κρίσιμο έργο της ενημέρωσης του κοινού για τη βιολογία και την οικολογία του σπανιότερου είδους φώκιας στον κόσμο, καθώς και για τους τρόπους προστασίας του. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με ανθρώπους της ηλικίας τους που μοιράζονται τα ίδια πιστεύω και να περάσουν 15 αξέχαστες ημέρες. Η MOm παρέχει στους εθελοντές δωρεάν διαμονή σε σπίτι κοντά στο Κέντρο Ενημέρωσης και ζητά όρεξη και καλή διάθεση με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα. Σολωμού 18, Αθήνα, 2105222888, www.mom.gr


Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών (ΕΚΠΑΖ)
Ματίνα Πάλλη, Yπεύθυνη Εθελοντικών Δράσεων

n

Το ΕΚΠΑΖ, το παλαιότερο νοσοκομείο περίθαλψης άγριων ζώων στην ανατολική Μεσόγειο (1984) και το μεγαλύτερο σήμερα, έχει περιθάλψει περισσότερα από 170.000 ζώα με την πολύτιμη βοήθεια και των εθελοντών, Ελλήνων αλλά και ξένων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε δεκάδες είδη πουλιών, από σπουργίτια μέχρι μαυρόγυπες, καθώς επίσης ένα αγριογούρουνο, αλεπούδες, τσακάλια, σκατζόχοιρους, φίδια και άλλα ζώα απ’ όλη την Ελλάδα, τραυματισμένα από πυροβολισμούς, ατυχήματα, δηλητηριασμένα, από ηλεκτροπληξία, εξαντλημένα από τη μετανάστευση, ορφανά που έπεσαν από τις φωλιές τους. Ένας εθελοντής που έρχεται για πρώτη φορά θα βοηθήσει στο καθάρισμα των κοινόχρηστων χώρων, στο μαγείρεμα, στα ταΐσματα των εξωτερικών κλωβών, όπου βρίσκονται τα ζώα προς απελευθέρωση και αλλού, πάντα με την επίβλεψη ενός παλιότερου εθελοντή. Το Κέντρο διαθέτει ξενώνα ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30 άτομα, με το κόστος διαμονής να είναι € 40 την εβδομάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μπορεί κανείς να έρθει και για μία μόνο ημέρα ή ένα Σ/Κ, με το κόστος σε αυτή την περίπτωση να είναι € 10 την ημέρα. Αίγινα, Μετόχι (10 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας), 2297031338, 28367


Greenpeace
Ντενής Τσουτσάγιεβ, Υπεύθυνος Εθελοντών

n

Οι εθελοντές μας είναι μία ζωντανή και δραστήρια ομάδα που αποτελεί ένα από τα πολύ βασικά κομμάτια της Greenpeace. Στην Greenpeace μπορείς να προσφέρεις εθελοντική εργασία: Α) Στο γραφείο μας, από μία φορά την εβδομάδα έως μερικές φορές το μήνα, βοηθώντας διάφορα τμήματα. Β) Στη γειτονιά σου, με το να οργανώνεις ομάδες δράσης, να βοηθάς σε διάφορες έρευνες, να προωθείς τα μηνύματα των εκστρατειών μας και να μαζεύεις υπογραφές. Γ) Στο τμήμα δράσεων, με κατασκευή πανό, τακτοποίηση της αποθήκης, προετοιμασία για δράσεις, logistics, αλλά και να γίνεις ακτιβιστής και να συμμετέχεις στις δράσεις μας. Δ) Σε εκθέσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, όπου έχει παρουσία η Greenpeace. Ε) Και σε πολλά άλλα, αρκεί να έχεις φαντασία και να μοιραστείς μαζί μας τις ιδέες σου! Αν όμως δεν είσαι ακόμα 18 χρονών ή δεν μένεις σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται οι ομάδες των εθελοντών μας, μπορείς να βοηθήσεις τις δράσεις και τις εκστρατείες μας μέσω του υπολογιστή σου. Στο www.greenpeace.gr μπορείς να γίνεις cyber-ακτιβιστής και να ενώσεις τα «κλικ» σου με αυτά χιλιάδων άλλων ανθρώπων από κάθε μεριά του πλανήτη που διεκδικούν τα ίδια πράγματα με εσένα. 2103840774-5, www.greenpeace.org/greece


WWF Ελλάς
Ιάσονας Κάντας, Yπεύθυνος Τύπου

n

Ξεπερνώντας τα στενά όρια της ελληνικής πραγματικότητας, το WWF Ελλάς διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, στη δημιουργία και το συντονισμό ενός μηχανισμού παρακολούθησης των περιβαλλοντικών διαστάσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρατηρητήριο Κρίσης μετράει ήδη 15 τεύχη, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.wwf.gr. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν θα ήταν όμως εφικτό χωρίς τη βοήθεια εθελοντών. Παρακολουθούμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον και αναζητούμε: Γλωσσομαθείς (ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, βουλγαρικά, ρουμάνικα, γερμανικά), για να μας στέλνουν ειδήσεις από τον αντίστοιχο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο σχετικά με τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της κρίσης. Οικονομολόγους με καλή γνώση των οικονομικών της ΕΕ, για να μας βοηθήσουν στην ανάλυση των εξελίξεων που αφορούν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την κρίση και τις περιβαλλοντικές τους διαστάσεις.
Λεμπέση 21, Αθήνα, 2103314893, www.wwf.gr

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5