Visual Browsing
ECOWEEK 2009: Άναψε πράσινο. Οι οικολογικές λύσεις δεν κοστίζουν
ΤΕΥΧΟΣ 250

ECOWEEK 2009: Άναψε πράσινο. Οι οικολογικές λύσεις δεν κοστίζουν

Στην τηλεόραση λένε ότι ο πλανήτης πάει για καταστροφή, μέτρα δεν παίρνει κανείς και όλοι δείχνουν σαν να περιμένουν το μοιραίο
Το ECOWEEK 2009 πραγματοποιείται για να ενημερωθεί το κοινό για τις οικολογικές λύσεις και να αφυπνιστεί η οικολογική συνείδηση των νέων αρχιτεκτόνων.

Στην τηλεόραση λένε ότι ο πλανήτης πάει για καταστροφή, ότι λιώνουν οι πάγοι, αλλάζει το κλίμα, η τρύπα του όζοντος έχει μεγαλώσει τόσο που κοντεύει να… μας ρουφήξει. Έως εκεί. Μέτρα δεν παίρνει κανείς και όλοι δείχνουν σαν να περιμένουν το μοιραίο – και λιγάκι πονηρά διαρρέεται στην ατμόσφαιρα κάτι σαν «οι οικολογικές λύσεις κοστίζουν».

Να και μια είδηση που δεν έγινε πολύ γνωστή: ένας αρχιτέκτονας έφτιαξε ένα σπίτι οικολογικό (και πολύ ωραιότερο από τη μαυρίλα των πολυκατοικιών) με κόστος μόλις 60.000 λίρες. Το δικό μου σπίτι και περισσότερο κοστίζει και είναι από αυτά που καταναλώνουν το 40% της παραγόμενης ενέργειας, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν θα μπορούσαμε να ζούμε όλοι σε φθηνότερα και οικολογικά σπίτια; Κατά πάσα πιθανότητα και αυτό το ζήτημα εντάσσεται στην κατηγορία του «δε βαριέσαι», του «ποιος ασχολείται τώρα» και του «πού να κάθεσαι να ψάχνεσαι για καινοτομίες» – αλλιώς λέγεται και δεν υπάρχει μεράκι, για οικολογική συνείδηση ούτε λόγος.

Oικολογική αρχιτεκτονική

Τις επόμενες ημέρες, από τις 31/3 έως τις 6/4 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ECOWEEK 2009 (πλήρης τίτλος «Ενδυνάμωση νέων: οικολογία + ηγεσία + αρχιτεκτονική»), με στόχο να ενημερωθεί το κοινό ότι οι οικολογικές λύσεις δεν είναι ακριβές και να αφυπνιστεί η οικολογική συνείδηση των νέων κυρίως αρχιτεκτόνων, αυτών που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα σημερινά δεδομένα στα επόμενα χρόνια. Θα παρουσιαστούν project που θα αφορούν από την κατασκευή ενός κτιρίου έως και μιας ολόκληρης οικολογικής πόλης. Η δουλειά ενός αρχιτέκτονα που φτιάχνει φθηνά στέρεα σπίτια από χαρτί, του Ιάπωνα Shigeru Ban, για ανθρώπους που δεν έχουν πόρους – πρόταση που εφαρμόστηκε σε κάποιο βαθμό στην Τουρκία μετά τους μεγάλους σεισμούς. Ακόμα, κι ένα εργαστήριο για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που θα προτείνει τρεις λύσεις: μία για μητροπολιτικό πάρκο μηδενικών αποβλήτων, μία για μια συνοικία μηδενικών ρύπων και απορριμμάτων και άλλη μία για ένα συνδυασμό και των δύο προηγουμένων. 

Σχετικα
The Year Earth Changed: Ένα ντοκιμαντέρ συνειδητοποίησης
The Year Earth Changed: Ένα ντοκιμαντέρ συνειδητοποίησης

Το συνέδριο 

Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Θα γίνουν ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια (με τις ομιλίες και τα ντοκιμαντέρ να είναι ανοιχτά για το κοινό). Τη Δευτέρα 6/4 στην Expo Athens στην Ανθούσα, στο πλαίσιο της ECOTEC 09, θα πραγματοποιηθεί έκθεση και παρουσίαση των προτάσεων, καθώς και συνέντευξη Τύπου και ανοιχτή συζήτηση με τους επίσημους προσκεκλημένους του συνεδρίου και το κοινό. Εκεί θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τους νέους αρχιτέκτονες, και όχι μόνο, θα κληθούν να εμπνεύσουν διεθνούς φήμης επιστήμονες. Μεταξύ των άλλων θα μιλήσουν η διευθύντρια του Institute for Urban Design της Νέας Υόρκης Olympia Kazi, η αρχιτέκτονας Nataly Gategno και ο αρχιτέκτονας Jason Johnson (Future Cities Lab & Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν), ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας «χάρτινων κτιρίων» Shigeru Ban και ο αρχιτέκτονας Ivan Harbour (Rogers Stirk Harbour + Partners). Ακόμα, οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Τομπάζης, Κατερίνα Σπυροπούλου και ο μηχανικός οικολογικής δόμησης Κώστας Τσίπηρας. Την Τρίτη 31/3 στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα την ανάπλαση του Κηφισού με ομιλητές τους Αγνή Κούβελα και Βασίλη Ζώτο.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5