Visual Browsing
Δράση, go green
ΤΕΥΧΟΣ 252

Δράση, go green

Το τρέξιμο στην υγεία κάνει σίγουρα καλό, μπορεί να κάνει και στην κοινωνικότητα
Ποιοι αγώνες θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Αττική με ανοιχτή συμμετοχή για όλους

Λαϊκοί αγώνες
Το τρέξιμο στην υγεία κάνει σίγουρα καλό, μπορεί να κάνει και στην κοινωνικότητα. Δες ποιοι αγώνες θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Αττική με ανοιχτή συμμετοχή για όλους:

26/4 - Πάρνηθα, 8 χλμ. Αν και 8 χιλιομέτρων, ο αγώνας αυτός χαρακτηρίζεται με βαθμό δυσκολίας 5 (δεν έχει παραπάνω), καθώς η ανηφόρα στα πρώτα 1.700 μέτρα είναι σχεδόν… κάθετη. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, δεν συστήνεται για αρχάριους.

9-10/5, Σχοίνιαθλον Ο αγώνας αυτός είναι τριάθλου, δηλαδή με τη σειρά κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο. Οι συμμετέχοντες έχουν δύο επιλογές: τη Sprint πρώτη ημέρα, με 750 μέτρα κολύμπι, 20 χλμ. ποδήλατο και 5 χλμ. τρέξιμο, ή τη Long δεύτερη ημέρα, με 1.500 μέτρα κολύμπι, 60 χλμ. ποδήλατο και 15 χλμ. τρέξιμο. Στον Σχοινιά. www.schiniathlon.gr

10/5, Γύρος Ν. Σμύρνης Εύκολος λαϊκός δρόμος 7,5 χλμ. μέσα στους δρόμους της πόλης.

Σχετικα
Αλεξία Παππά: Ολοταχώς προς τους Ολυμπιακούς του Τόκιο
Αλεξία Παππά: Ολοταχώς προς τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

17/5, alpamayoPRO 2009 Δρόμος βουνού στην Πάρνηθα, από φέτος σε δύο «εκδοχές»: 21,4 χλμ. με υψομετρική διαφορά (προς τα πάνω) 1.180 μέτρα και το πιο προσιτό 7,03 χλμ. με ανηφόρα 345 μέτρων. Πληροφορίες στο www.trailrace.gr

Πηγή: www.runningnews.gr  - Τ.Σ.  


«Θέλουμε πάρκο! Είναι δύσκολο;»

Σχετικα
Wings For Life World Run: Ο Νίκος Πολιάς δίνει τις συμβουλές του
Wings For Life World Run: Ο Νίκος Πολιάς δίνει τις συμβουλές του

Ένα από τα οκτώ θεματικά πάρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο με συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων. Ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο λεκανοπέδιο. Ιδανικό για την παρατήρηση πουλιών με τουλάχιστον 168 διαφορετικά είδη. Ίσως, ο μοναδικός πραγματικός πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα. Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» θα μπορούσε να είναι το μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας. Δεν είναι όμως. Αντιθέτως παρουσιάζει εδώ και καιρό εικόνα εγκατάλειψης. «Θέλει προσπάθεια για να καταστρέψεις κάτι τόσο όμορφο και έτοιμο» λένε δημότες του Ιλίου. Και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω οικοδόμηση της έκτασης, ένα μέρος της οποίας «φιλοξενεί» ήδη εδώ και χρόνια αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, πολυσινεμά, εκθέσεις ερπετών, και βιοκαλλιεργητές.

 

Φέτος, η άνοιξη μπήκε με εξελίξεις για το πάρκο. Μια πρώτη ένεση ζωής διάρκειας ενός έτους δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) με τη χορήγηση ποσού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τα χρήματα θα διατεθούν κατά το ήμισυ από το υπουργείο και τα υπόλοιπα από το κοινωφελές ίδρυμα «Ιωάννη Λάτση». Το ποσό, όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθεί σε έργα εξεύρεσης νερού για πότισμα, περιφράξεις και έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Θα καταρτιστεί ένα σχέδιο βιωσιμότητας και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν δυνατότητες του πάρκου. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο αγρόκτημα και κάποια κτίρια για τη συντήρησή του. Παράλληλα, θα διπλασιαστεί στα 400.000 ευρώ το ετήσιο ποσό που διατίθεται για τη συντήρηση του πάρκου.

Ωστόσο η Ανοιχτή επιτροπή αγώνα, η οποία δημιουργήθηκε από κατοίκους της περιοχής για τη διάσωση του πάρκου, εξακολουθεί να εκπέμπει SOS. Γιατί; Στο στέκι της πρωτοβουλίας (βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, στον Δήμο Ιλίου) ο Μανώλης, ο Βασίλης, η Λένα, η Ντόρα, η Λουκία και ο Στάθης, φιλόξενοι και χαμογελαστοί, εξηγούν πού διαφωνούν με τις προτάσεις του υπουργείου.

«Στο Παλαιό Ψυχικό οι άνθρωποι επιτρέπουν με το ζόρι ένα με δύο περίπτερα στα στενά τους. Δεν μπορεί αυτοί να είναι οι χαζοί κι εμείς οι έξυπνοι, που κάναμε το πάρκο σούπερ μάρκετ» λέει ο Μανώλης. «Όλα ξεκινούν από το προεδρικό διάταγμα 184, το οποίο ορίζει χρήσεις πέρα από μία αποκλειστική. Θέλουμε αλλαγή του διατάγματος και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα: το κίνημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, συμβολικές κινητοποιήσεις εντός του πάρκου, όπως ο αποκλεισμός του αναψυκτηρίου. Δεν θα το χαρίσουμε» συμπληρώνει ο Βασίλης. «Εμείς δεν ζητήσαμε λεφτά. Ζητήσαμε να φτιάξουν το πάρκο. Δύσκολο είναι;»

«Δεν είμαστε παράλογοι» λέει ο Μανώλης. Δείχνει τα ψιλά γράμματα στην ανακοίνωση, τα οποία, όπως υποστηρίζει, εδραιώνουν την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αλλάζουν πλήρως το χαρακτήρα του πάρκου επιτρέποντας την εκμετάλλευση και την εγκατάσταση επιχειρήσεων. Από την αρχή των κινητοποιήσεων τα αιτήματα της επιτροπής κινούνται σε τέσσερις άξονες: «Ενιαίος χαρακτήρας για ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης υψηλού πρασίνου. Απομάκρυνση όλων των ιδιωτών. Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αποκατάσταση των ζημιών». - Λ.Χ.


Έλληνες αντάρτες κηπουροί

Γνωστοί και ως Guerillas, είναι οι οικολόγοι ακτιβιστές που οι δράσεις τους ξεκινούν από το πότισμα ενός εγκαταλειμμένου παρτεριού της γειτονιάς μέχρι το ξήλωμα πλακών πεζοδρομίου και το φύτεμα λουλουδιών. «Είμαστε κάποιοι από αυτούς που δεν τους αρέσει ο τρόπος διαχείρισης του πρασίνου και αποφάσισαν να δράσουν» λέει ο Γιώργος, μέλος της ομάδας, η οποία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αριθμεί περί τα 700 άτομα – αλλά τα 30 είναι ενεργά. www.ecommunity.gr  - Τ.Σ.


n

Το ανθολόγιο της Αθήνας

Ακουμπάει σχεδόν στην Εθνική και αρχίζει εκεί που τελειώνει το Δρομοκαΐτειο, αλλά, παρά τη γενική θλιβερή ατμόσφαιρα, στο εσωτερικό του ανθίζουν ανενόχλητα περισσότερα από 2.500 είδη φυτών απ’ όλο τον κόσμο. Ο Βοτανικός Κήπος του Διομήδους είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στα περισσότερα από 1.500 στρέμματά του τα φιλοξενούμενα και ενδημικά φυτά χωρίζονται σε τμήματα (όπως το Ιστορικό τμήμα, για παράδειγμα, που περιλαμβάνει το «Δέντρο του Ιούδα»). Το λουλούδι από την Αυστραλία αναπτύσσεται δίπλα σε αυτό της Αφρικής, σε ένα άλλο από την Ασία ή την  Ινδία, έτσι που να σχηματίζεται ένας σουρεαλιστικός κήπος σχημάτων και αρωμάτων (διασταύρωση πίνακα Νταλί με Μονέ). Ο «γύρος του κόσμου» μέσα σε έναν κήπο συνεχίζεται με: περισσότερα από 10.000 αποξηραμένα φυτά στη φυτοθήκη, ένα φυσικό ρέμα, πέτρινα μονοπάτια, όλων των ειδών τα πουλάκια, ανθώνα, δενδρώνα, λίμνες με υδροχαρή φυτά, κίτρινες και κόκκινες πεταλούδες, ποικιλία από φοίνικες και highlight της εποχής που διανύουμε, τα ετήσια βολβώδη με τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία. Στα 10 πρώτα λεπτά της βόλτας νιώθεις Εύα ή Αδάμ και δεν θες να φύγεις από εδώ ούτε με εκσκαφέα. Χαϊδάρι, προέκταση Ιεράς Οδού, καθημερινές: 9.00-14.00 και Σ/Κ 9.00-15.00   - Δ.Τ.


n

Οικολογική κηπουρική

Ανθοκομική έκθεση με οικολογική συνείδηση... Η  55η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς έχει ειδικά μαθήματα οικολογικής κηπουρικής καθώς και οικολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Κατά τα άλλα, όλη η χαρά των λουλουδιών: θεματικά περίπτερα για κήπους και μπαλκόνια, ανθοσυνθέσεις, παρέλαση παλαιών αυτοκινήτων (3/5, στις 11.00) και στολισμένα παιδιά-λουλούδια που θα κάνουν την Ανθισμένη τους Παρέλαση χορεύοντας σε όλη την Κηφισιά (10/5).

Άλσος Κηφισιάς, 29/4 - 17/5 - Γ.Α.


Βάλε πράσινο

Στην ωραία μας Αθήνα αντιστοιχούν περί τα 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο – που σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις ένα τραπεζάκι δίπλα σε μια γλάστρα και να ευχαριστηθείς τον καφέ σου στην εξοχή. Η άλλη λύση είναι να επιμείνεις ότι η έννοια της αυτο-οργάνωσης μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη, όπως έκαναν οι κάτοικοι των Εξαρχείων, οι οποίοι «κατέλαβαν» το πρώην πάρκινγκ επί των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη και το μετέτρεψαν σε πάρκο. Έσπασαν το τσιμέντο και φύτεψαν δέντρα, έφτιαξαν μια μικρή παιδική χαρά, έβαλαν κάτω μικρές πέτρες που σχηματίζουν διαδρόμους και όσοι δεν πιάνουν τα χέρια τους για τέτοιες δουλειές συνεισφέρουν με την παρουσία τους στο χώρο. Αποτέλεσμα: ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών του χώρου (ΤΕΕ) και λοιπών αρμοδίων (Δήμος) αποφασίστηκε ο χώρος να γίνει πάρκο (parkingparko.blogspot.com). Έτερο παράδειγμα: ο Δήμος Αθηναίων επιχείρησε να φτιάξει υπόγειο γκαράζ στο πάρκο των οδών Πατησίων και Κύπρου (κόβοντας και τα δέντρα). Οι κάτοικοι αντέδρασαν, ξαναφύτεψαν το πράσινο, κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο και τον περιφρουρούν. Μάλιστα, η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τους δικαιώνει κι εκείνοι συνεχίζουν (kiproukaipatision.blogspot.com). Δενδροφυτεύσεις σε γειτονιές, διεκδικήσεις ελεύθερων χώρων και άλλες αντίστοιχες τοπικές δράσεις πολιτών γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην Αττική, σχεδόν όλες τους καταγράφονται στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου για τους Ελεύθερους Χώρους. www.asda.gr/elxoroi - Τ.Σ.


Βio-γιαμ-γιαμ

• Το συμπαθέστατο Petit Fleur και στο Κολωνάκι (Ομήρου 44) και στο Χαλάνδρι (πλατεία Αγίου Νικολάου 2) έγινε πράσινο. Ξέραμε ότι πάντα φρόντιζε ιδιαίτερα τις πρώτες ύλες του, αλλά τώρα πια ό,τι σερβίρεται στο κατάστημα είναι βιολογικό με βούλα. Από τους καφέδες και το γάλα του καπουτσίνο, μέχρι τις- σοκολάτες, το κρασί και την μπίρα. Η δικιά μας απολαυστική πρόταση είναι το ρόφημα σοκολάτας με ξύσμα πορτοκαλιού, και φυσικά η κλασική lemon pie.

• Η Λένα στο ομώνυμο Lena’s (Νίκης 11, Σύνταγμα) αποτελεί όνομα εγγύηση για τη βιολογική κουζίνα. Τον τελευταίο καιρό πρόσθεσε κάποια πιάτα στον κατάλογό της που μας προτείνει η ίδια: βιολογική τσιπούρα τυλιγμένη σε χειροποίητο φύλλο με σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με βασιλικό. Μουσακάς με αγκινάρες και καραμελωμένα κρεμμύδια, burger για χορτοφάγους και μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και ταχίνι. - Μ.Λ.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5