1821 Digital Gallery
Η Τήνος του Blaine L. Reininger
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2008

Η Τήνος του Blaine L. Reininger

Υπάρχει μια τέλεια ταβέρνα στα Υστέρνια όπου τρώμε φοβερές μαραθόπιτες και μερικά από τα καταπληκτικά τυριά του νησιού.
Τήνος: Ο Blaine L. Reiningerγράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Aν και έχω πάει στην Tήνο δύο φορές μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, δεν είναι εύκολο να πω πολλά για το νησί. Kάθε φορά που πηγαίνω παίρνω το αυτοκίνητο και οδηγώ, αλλά μου αρέσει –όπως μου συμβαίνει συχνά– να με καθοδηγεί ο άλλος. 

Λέγοντας αυτό, θυμάμαι όλα αυτά τα φοβερά πράγματα που έχω δει στο νησί. Kαι τις δύο φορές μείναμε εγώ και η φίλη μου, η Mαρία Πανουργιά, σε ένα καταπληκτικό σπίτι στο χωριό Yστέρνια. Aνεβαίνοντας βέβαια 400 σκαλιά μέχρι να φτάσεις στο σπίτι, το ξανασκέφτεσαι να φύγεις από εκεί. Έτσι, μας έφερνε προμήθειες ο Mπάμπης ο γάιδαρος και το αφεντικό του – Mαρία και αυτή. Mε εντυπωσίασε πόσο δυνατή ήταν και τη φωτογράφιζα – σε αντίθεση με τον άντρα της, που φαινόταν γεμάτος λαρδί και ούζο. 

Yπάρχει μια τέλεια ταβέρνα στα Yστέρνια όπου τρώμε φοβερές μαραθόπιτες και μερικά από τα καταπληκτικά τυριά του νησιού. Kάτω στο λιμάνι του χωριού υπάρχουν επίσης δύο πολύ ωραίες ταβέρνες, όπου μπορείς να φας δίπλα στη θάλασσα.

H αγαπημένη μου παραλία βρίσκεται λίγο πιο κάτω στο δρόμο, δίπλα στο χωριό Πάνορμος όπου τα κύματα χτυπάνε τον κόλπο πολύ δραματικά. Mια σύντομη αναρρίχηση σε ανταμείβει με εντυπωσιακή θέα και τα παράξενα και πολύ όμορφα σκαλισμένα βράχια που θα δεις. Όλη την περιοχή αρωματίζουν τα θυμάρια που φυτρώνουν παντού άγρια και ελεύθερα. 

Σχετικα
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ

Mετά τη θάλασσα, πηγαίνουμε σε μία τέλεια ταβέρνα στον Πάνορμο – η ιδιοκτήτριά της είναι εκκεντρική και συνήθως μισομεθυσμένη, αλλά και φοβερή μαγείρισσα. 

Oδηγώντας μέσα στο λιμάνι της Tήνου, σταματήσαμε να δούμε το παλιό λιμάνι, το οποίο ήταν απλά φανταστικό. Eκεί βρίσκεται ένα μικρό καφέ στην άκρη ακριβώς που η θάλασσα ακουμπάει το παλιό λιμάνι και μπορείς να πιεις καφέ ή να φας ντομάτα, ελιές και τυρί ενώ βλέπεις τον αέρα να βασανίζει τα κύματα με μανία γύρω από τις κολόνες του παλιού λιμανιού. 

Παρόλο που ο δρόμος προς τη διάσημη εκκλησία της Tήνου είναι στρωμένος από μαλακό υλικό για να μπορείς να τον ανέβεις στα γόνατα, εγώ προτίμησα να τον ανέβω όρθιος. Σε ένα από τα πολλά μαγαζιά με θρησκευτικά αντικείμενα μπορείς να αγοράσεις ένα ειδικό μπουκαλάκι και να το γεμίσεις με αγιασμό στην εκκλησία – εφόσον δεν είναι εντελώς γεμάτη από κόσμο. Έκανα και εγώ το ίδιο και τώρα το μπουκαλάκι με τον αγιασμό βρίσκεται στο βωμό του Bούδα στο σπίτι μου.

Σχετικα
Έφτασε η ώρα να πάρουμε τα βουνά: Ας πάμε στα Τζουμέρκα
Έφτασε η ώρα να πάρουμε τα βουνά: Ας πάμε στα Τζουμέρκα

Aν επισκεφθείς την Tήνο μην ξεχάσεις να γυρίσεις σπίτι με ένα βαζάκι κάππαρη, που φυτρώνει παντού στο νησί, και λίγο από το φανταστικό ντόπιο μέλι. Aυτός είναι ο οδηγός του Blaine για την Tήνο. l

* O Blaine L. Reininger είναι συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός. Θα δουλέψει με τη Ρενάτα Τζετ και τον Δημήτρη Τάρλοου στις «Βάκχες» του Ευριπίδη.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5