1821 Digital Gallery
Τραγικές οι συνέπειες από τον τυφώνα Σάντυ

Τραγικές οι συνέπειες από τον τυφώνα Σάντυ

Εκτεταμένες καταστροφές, νεκροί και πολύ οργή των πληγέντων για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Χτες η Νέα Υόρκη, από το Στάτεν Άιλαντ ως τα τουριστικά παράλια του Τζέρσι, μετρούσε πληγές και νεκρούς και συνεχίζει…

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα, χτες ανέβηκε στους 98. Στη Νέα Υόρκη, 40 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, οι μισοί στο Στάτεν Άιλαντ, το οποίο σαρώθηκε τη Δευτέρα από ένα υδάτινο τείχος.

Μεταξύ των νεκρών στο Στάτεν Άιλαντ είναι δύο αδέλφια, ηλικίας 2 και 4 ετών, που παρασύρθηκαν από τα χέρια της μητέρας τους όταν το αυτοκίνητό της σταμάτησε σε πλημμυρισμένο δρόμο. Τα πτώματά τους βρέθηκαν χθες το ένα κοντά στο άλλο σε μια ελώδη περιοχή.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Ρίτσαρντ Σερίνο σχεδιάζουν να επισκεφθούν σήμερα το Στάτεν Άιλαντ καθώς ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται οργισμένοι ότι η περιοχή τους αγνοήθηκε. Στο Στάτεν Άιλαντ κατοικούν περίπου 500.000 άνθρωποι, και είναι παραδοσιακή εργατούπολη εδώ και γενιές.

Σκηνές με οργισμένα θύματα της καταιγίδας μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα για τους πολιτικούς, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, μέχρι τους κυβερνήτες και τους δημάρχους στην πιο πολυάνθρωπη περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Νιού Τζέρσι την Τετάρτη και επαινέθηκε για το χειρισμό της κατάστασης με τον κυκλώνα Σάντι.

Και ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις κατεστραμμένες γειτονιές τους στο Στάτεν Άιλαντ, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε πως «η Νέα Υόρκη είναι εντάξει. Ο μαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί!»

Η οργή αυξάνεται σε όλη τη Νέα Υόρκη για την απόφαση του Μπλούμπεργκ να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην πόλη ο μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου. Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως η αθλητική αυτή εκδήλωση --στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 δρομείς-- δεν θα στερήσει πόρους από τα θύματα του κυκλώνα.

Στο Νιού Τζέρσι, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ολόκληρες γειτονιές σε παραθαλάσσιες πόλεις έχουν σαρωθεί από το θαλασσινό νερό και ο περίφημος πεζόδρομος του Ατλάντικ Σίτι κατά μήκος της θάλασσας καταστράφηκε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν υποστεί μόνο οικονομική καταστροφή αλλά και ισχυρό ψυχολογικό σοκ.

"Αυτή η αίσθηση της ασφάλειας παραβιάσθηκε με το νερό να μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων με τεράστια ταχύτητα και οι άνθρωποι να πρέπει κυριολεκτικά να κολυμπήσουν, να σκαρφαλώσουν, να πηδήξουν για να σώσουν τη ζωή τους", δήλωσαν άνθρωποι που έζησαν τον τυφώνα να χτυπάει το σπιτικό τους.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτροδότηση, κάτι που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, μερικοί κάτοικοι παραπονέθηκαν για έλλειψη αστυνόμευσης και εξέφρασαν φόβους για άνοδο της εγκληματικότητας. Κάτι που δεν σχολιάστηκε από αξιωματούχους της αστυνομίας.

Το οικονομικό κόστος του Σάντι είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρία Eqecat που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο Σάντι προκάλεσε ως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικές ζημιές -- ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της.

Ο Σάντι αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον κυκλώνα Άντριου το 1992.

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5