1821 Digital Gallery
Let’s Do It!

Let’s Do It!

Η διεθνής εθελοντική καμπάνια στην Ελλάδα

Φαντάσου. Ο μπροστά σου στο φανάρι τελειώνει το τσιγάρο του και δεν το βλέπεις να εκτινάσσεται από το παράθυρο. Η κυρία που μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο δεν άφησε το εισιτήριο της να πέσει “τυχαία” από τα χέρια της. Το συναχωμένο πιτσιρίκι στο απέναντι πεζοδρόμιο δεν πετάει στο πέρασμα του τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σαν να είναι ροδοπέταλα συνεχίζοντας αμέριμνο. Μόλις οραματίστηκες μια πιο καθαρή πόλη. Εσύ και χιλιάδες πολίτες άλλων χωρών που συμμετείχαν στην διεθνή εθελοντική καμπάνια “Let’s Do It”.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για δράση”, φιλοξενείται η εθελοντική καμπάνια που καθάρισε τα σκουπίδια μιας χώρας σε μια μόνο μέρα. 50.000 εθελοντές απάλλαξαν τις δασικές εκτάσεις της Εσθονίας από 10.000 τόνους σκουπιδιών το 2008. Από τότε η “Let's Do It” έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας όχι μόνο ένα περιβαλλοντικό μήνυμα αλλά και μία διάθεση αλτρουισμού.

Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Καλαμάτα, Κάρυστος, Μάνη, Σκιάθος, Μυτιλήνη και πολλές ακόμα περιοχές έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή αποδεικνύοντας την οικολογική τους συνείδηση. Η δική σου; Ήρθε η ώρα να την αφυπνίσεις.

Ο Νίκος Κιούσης, Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για δράση”, μας δίνει ότι πληροφορίες μπορεί να ψάχνουν οι υποψήφιοι εθελοντές.

Πώς πήρατε την απόφαση να φέρετε την διεθνή καμπάνια "Let's Do it" στην Ελλάδα; Ο ''Ώρα για δράση'' είναι μια εθελοντική οργάνωση νέων που ξεκινήσαμε μια ομάδα παιδιών από το σχολείο και σήμερα δραστριοποιούμαστε ενεργά σε ολόκληρη την Αττική. Μια καθηγήτριά μας λοιπόν, μας έστειλε το βίντεο της καμπάνιας από την Εσθονία και μας είπε ''παιδιά γιατί δεν κάνουμε κι εμείς το ίδιο εδώ στη χώρα μας;'' Στην αρχή μας φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο. Σκεφθήκαμε ''πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ολόκληρη τη χώρα;'', όμως μετά από καιρό πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε με τους διοργανωτές της Διεθνούς αυτής Εθελοντικής Καμπάνιας στην Εσθονία. Μας είπαν λοιπόν, ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και έτσι αφού συναντηθήκαμε μαζί τους, πήραμε την απόφαση να συνεργαστούμε για αυτή την κοινή εθελοντική προσπάθεια.

Ποιος είναι ο στόχος της καμπάνιας; Βασικός μας στόχος είναι να δείξουμε το δυναμισμό των ενεργών πολιτών και να αναδείξουμε τον εθελοντισμό στη χώρα μας μέσω των εκατοντάδων δράσεων που θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ουσιαστικά θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να δείξουμε πως αν όλοι μαζί συνεργαστούμε για κάτι κοινό τότε μπορούμε να καταφέρουμε εξαιρετικά πράγματα.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο; Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που φέρνουμε τη συγκεκριμένη καμπάνια στην Ελλάδα και μπορώ να σας πω ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Συνεχώς λαμβάνουμε δηλώσεις συμμετοχής από φορείς, εθελοντικές ομάδες, Δήμους, σχολεία και από μεμονομένους πολίτες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι συμμετέχουν ενεργά οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικά δίκτυα της χώρας μας και συνεργαζόμαστε από κοινού για να πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο.

n

Οι Έλληνες έχουν οικολογική συνείδηση; Βλέποντας εικόνες πεταμένων σκουπιδιών σε παραλίες, δάση και μέσα στην πόλη δείχνει δυστυχώς ότι λείπει από τους πολίτες η οικολογική συνείδηση. Αυτό που μας έχει εντυπωσιάσει όμως σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια που κάνουμε, είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Δείχνει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν είναι αδιάφοροι και έχουν οικολογική συνείδηση. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να διαδοθεί σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Μια μέρα είναι αρκετή για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας; Φυσικά, δεν αρκεί μία και μόνο μέρα να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας. Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσω του Let's Do It και μάλιστα ο επόμενος στόχος μας, μετά τις 29 Απριλίου, είναι να ξεκινήσουμε στη χώρα μας ένα οργανωμένο εθελοντικό πρόγραμμα ''υιοθεσίας περιοχών'' με στόχο να διατηρούμε καθαρές τις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιήσουμε δράσεις και να πραγματοποιούμε συστηματικά επισκέψεις πολιτών και ιδιαίτερα μαθητών στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής τους.

Ποια σημεία θα καθαριστούν και με τι κριτήρια επιλέχθηκαν; Το μήνυμα του “Let's Do It” έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Στις 29 Απριλίου θα καθαρίζονται ταυτόχρονα οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, πάρκα, παραλίες, άλση και ρέματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας μας και οικοσυστήματα υψίστης περιβαλλοντικής αξίας. Επίσης, δυναμική κινητοποίηση ετοιμάζεται σε χωριά και σε νησιά. Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και καθαρισμός βυθού σε αρκετές περιοχές με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων δυτών. Τα σημεία επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι κατέγραψαν τις περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα και ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση.

Παρέχετε εσείς κάποιον εξοπλισμό στους εθελοντές; Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικότατη είναι η συμμετοχή των Δήμων. Ως επί των πλείστων οι Δήμοι παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εθελοντές και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις βοηθούν στο συντονισμό και την προώθηση της καμπάνιας. Βλέπουμε ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει συνεργασία και στήριξη των εθελοντικών όργανώσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι πολύ θετικό.

Είναι συγκεκριμένη η ώρα εργασίας του κάθε εθελοντή; Την 29η Απριλίου θα πραγματοποιούνται δράσεις ολόκληρη την ημέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα έναρξης. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα σημεία των δράσεων και τις ώρες έναρξης μέσω της ιστοσελίδας της καμπάνιας www.letsdoitgreece.org

Μπορούν να συμμετέχουν όλοι στην καμπάνια; Φυσικά, ο κάθε ένας μπορεί να συμμετέχει στην καμπάνια. Μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας είτε ως πολίτης προκειμένου να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις, είτε ως φορέας που ενδιαφέρεται να οργανώσει κάποια δράση. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εθελοντών που επικοινωνεί συνεχώς μαζί τους και δημοσιεύει κάθε νέο σημείο δράσης.

n

Ένα μήνυμα για να παρακινήσετε όσους δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή; Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη χώρα μας προς το καλύτερο! Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σε αυτή τη μεγάλη εθελοντική προσπάθεια! Σας καλούμε στη Μεγάλη Οικογένεια του Let's Do It! Φέτος κάνουμε την αρχή και σας χρειαζόμαστε όλους προκειμένου να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφίες και τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας μας!

Γεμάτοι αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, στις 29/4 καθαρίζουμε όλοι μαζί τις πόλεις μας.

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5