Life in Athens

Υπόθεση Αθήνα: Παρέμβαση 100 εκατομμυρίων ευρώ

Από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

41806-94163.jpg
Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 389
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21724-48862.jpg

Εκτός από την παρέμβαση στο Φαληρικό Δέλτα, κατεβαίνει στην καρδιά της πόλης, με ένα  κύμα δωρεών 100 εκατομμυρίων ευρώ να ανακουφίσει τους  πολίτες που το έχουν  περισσότερο ανάγκη.  Η υπεύθυνη επικοινωνίας  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Λένια Βλαβιανού, εξηγεί  στην Α.V. τους στόχους  του προγράμματος.

Αν και η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος έγινε περισσότερο γνωστή στους απανταχού Ελληνες μέσω της δωρεάς για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Παλαιό Φάληρο από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, η νέα κίνησή του έρχεται να αντιμετωπίσει απευθείας την εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών και να δημιουργήσει για πρώτη φορά συνθήκες προοπτικής. Και αυτά μέσω ειδικών κέντρων και προγραμμάτων που σε λίγες μέρες ξεκινούν σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στην Αθήνα – στην καρδιά του κτήνους που ονομάζεται οικονομική κρίση.

30.000 άστεγοι θα περνούν κάθε χρόνο από τα τρία Κέντρα Ημέρας Αστέγων που δημιουργούνται, χιλιάδες οικογένειες θα αποφύγουν τον εφιάλτη της απώλειας του σπιτιού τους και θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, χιλιάδες παιδιά θα μπορούν με διακριτικό τρόπο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού, δεκάδες μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα έχουν πόρους για να πραγματοποιήσουν το έργο τους με άξονες την κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική προστασία.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος, Λένια Βλαβιανού, εξηγεί: «Οι γενικοί άξονες της παρέμβασης αφορούν στην άμεση ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και αφετέρου στην επένδυση στο μέλλον τους. Το κύριο βάρος μας αυτή την περίοδο πέφτει στην κοινωνική πρόνοια και στην υγεία μέσω της ανακούφισης, αλλά και στην ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα γόνιμο μέλλον. Ήδη σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει το Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην καρδιά της Αθήνας, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα δύο κέντρα στη Νέα Ιωνία και στον Πειραιά». Δεν πρόκειται για ξενώνες, αλλά για χώρους όπου οι άστεγοι θα μπορούν να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να ξεκουραστούν, να φάνε και να έχουν όση υποστήριξη επιθυμούν από γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και ειδικούς που θα βοηθήσουν όσους το επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

«Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 30.000 επισκέψεις σε διάρκεια ενός έτους. Είναι σημαντικό να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεοάστεγοι και η συνθήκη του σοκ είναι ιδιαίτερως έντονη» προσθέτει. «Χάρη στη διεθνή δράση του Ιδρύματος και στα άλλα δύο γραφεία που διαθέτει στη Νέα Υόρκη και στο Μόντε Κάρλο ξέρουμε πώς λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό και έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές. Έχουμε φέρει σε επικοινωνία με ομάδες του εξωτερικού την οργάνωση Πράξις, σε συνεργασία με την οποία πραγματοποιούμε το πρόγραμμα και έχουμε σημαντικό feedback. Ξέρουμε καλά ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει νόημα μόνο να δώσουμε βοήθεια πυροσβεστικού τύπου, αλλά να βοηθήσουμε προκειμένου να γίνει ο πολίτης δημιουργικός και παραγωγικός» υπογραμμίζει η κα Βλαβιανού.

Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις αφορούν και στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας για ανθρώπους που έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Κατοικίας (πάλι σε συνεργασία με την Πράξις). «Εδώ έχουμε να κάνουμε στην ουσία με ένα προληπτικό μέτρο» εξηγεί. «Βοηθάει το πρόγραμμα αυτό να μείνουν στο σπίτι τους άνθρωποι που είναι ένα βήμα πριν την απώλεια της στέγης τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το Ίδρυμα με τη δωρεά βοηθάει να καλυφθούν το ενοίκιο και οι δαπάνες για τρόφιμα, σχολικά είδη, όλες οι ανάγκες του νοικοκυριού μιας οικογένειας, και ταυτόχρονα ενεργοποιείται ένας υποστηρικτικός μηχανισμός: σύμβουλος οικονομικού εξορθολογισμού του νοικοκυριού, σύμβουλος για την ανεύρεση εργασίας και φυσικά ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός». Υπάρχει αναλυτικός πίνακας κριτηρίων από την Πράξις για την ένταξη στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα είναι το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 14.000 ευρώ ετησίως, να είναι τουλάχιστον τετραμελής η οικογένεια και να είναι τουλάχιστον ο ένας από τους δυο γονείς άνεργος.

Ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις για το πρόγραμμα 184 οικογένειες (oι πρώτες 15 έλαβαν ήδη την ενίσχυση, ενώ συνολικά θα ενισχυθούν 140 οικογένειες στην Αθήνα και 60 στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την πιλοτική φάση. Το χρονικό περιθώριο παραμονής στο πρόγραμμα είναι έξι μήνες (εξαίρεση θα υπάρξει για οικογένειες που αντικειμενικά προσπαθούν να βρουν δουλειά αλλά δεν τα καταφέρνουν), ενώ κάθε φορά που θα βγαίνει μία θα μπαίνει μια άλλη στη θέση της. Αντίστοιχες δράσεις αλλά και πιο διευρυμένες θα εξυπηρετηθούν μέσα από 39 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παίρνουν δωρεά 20,9 εκατομμύρια ευρώ από το Ίδρυμα.

Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα ξεκίνησε και το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής επισιτικής βοήθειας σε σχολεία. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 4.000 μαθητές κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Συγχρόνως θα προκύψουν στατιστικά στοιχεία ούτως ώστε από τον Σεπτέμβριο να εφαρμοστεί κανονικά το πρόγραμμα στα σχολεία όπου υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά, και κυρίως την ανάγκη να μην στιγματιστούν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Μια νέα δράση που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο είναι το community center, «Κέντρο Πολιτιστικής Δραστηριότητας», που αναπτύσσεται από τη ΜΚΟ Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών (www.ddp.org.gr). H κα Βλαβιανού εξηγεί: «Θα υλοποιηθεί στην καρδιά μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Αλκαμένους, κοντά στο σταθμό Λαρίσης, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το αργότερο. Θα έχει ολοήμερη λειτουργία και θα στεγάζει, μεταξύ άλλων: γραφείο πληροφοριών για άμεσες ανάγκες και υπηρεσίες δημοσίων και δημοτικών φορέων για μητέρες, συμβουλευτικές υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, νομικής και ψυχολογικής φροντίδας για μητέρες, εργαστήριο χειροτεχνίας για γυναίκες, μεταφραστική υπηρεσία πρώτης ανάγκης, αποθήκη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το πρόγραμμα υποστήριξης οικογενειών. Το απογεύματα θα υπάρχουν οι δυνατότητες για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά της περιοχής, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά της περιοχής, σε συνεργασία με τη γειτονική Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, δικτύωση και συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα της ευρύτερης περιφέρειας, μαθήματα ελληνικής γλώσσας για παιδιά μεταναστών και προσφύγων, αναγνωστήριο, ομάδες ανάγνωσης και απασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά, εργαστήριο υπολογιστών για παιδιά και μητέρες, παιδότοπο για τις μητέρες που θα παρακολουθούν σεμινάρια ή θα απασχολούνται στο εργαστήριο χειροτεχνίας».

Κέντρο πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου

Ακόμη και η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στο Φάληρο, πέρα από όλα τα άλλα οφέλη που φέρνει στην πόλη, παρεμβαίνει δυναμικά και στην κρίση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. «Από έρευνα του Boston Consulting Group προκύπτει ότι ετησίως θα εργαστούν από 1.500 ως 2.400 άτομα για την κατασκευή του κέντρου» τονίζει η κα Βλαβιανού. «Αλλά και μετά, με τη λειτουργία του, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στους συναφείς τομείς της εθνικής οικονομίας περί τα 160 εκατομμύρια ετησίως». Η αναπτυξιακή λογική μιας επένδυσης που μπορεί ταυτόχρονα να δώσει μεγαλύτερο πλούτο στην Αθήνα, να ενισχύσει το διαδεδομένο στο εξωτερικό κύμα αρχιτεκτονικού τουρισμού, να δώσει λύσεις και αξία σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Λυρική και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Από τον Δεκέμβριο έχουν αρχίσει οι εργασίες εκσκαφής και καθαρισμού του χώρου. «Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον κατσκευαστή, ο οποίος θα έχει επιλεγεί ως τον Ιούνιο. Μέσα στο καλοκαίρι θα τοποθετηθεί στο εργοτάξιο και θα αρχίσουν οι εκτεταμένες εργασίες. Παραμένουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα για παράδοση του κέντρου το 2015». Σύμφωνα με τη σύμβαση, μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη των εργασιών η Λυρική και η Βιβλιοθήκη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μετακόμισής τους, ενώ από στα τέλη του 2016 θα μπορούν να γίνουν τα θυρανοίξια.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ