Visual Browsing
Game reviews: Minecraft

Game reviews: Minecraft

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Μπείτε στη σελίδα minecraft.net, έστω από περιέργεια. Την ώρα που ξεκινά αυτό το κείμενο, το ηλεκτρονικό παιχνίδι έχει 23.791.278 εγγεγραμμένους χρήστες. Ώσπου να γεμίσετε ένα ποτήρι νερό, θα έχουν αυξηθεί κατά εκατό, ώσπου να ολοκληρωθεί το γραπτό, οι εκατό θα έχουν πολλαπλασιαστεί, και θα τους ξαναμετρήσουμε, έστω από περιέργεια νοσηρή. Ώσπου να φτάσει ανέβει το θέμα στο δίκτυο, μπορεί ανάμεσα στους παίκτες να είστε και εσείς.

Υποτίθεται πως το ίντερνετ δεν επιφυλάσσει πια εκπλήξεις, όμως αυτό που συμβαίνει με το Minecraft είναι ασύλληπτο. Το καλοκαίρι ήταν κεντρικό θέμα στο «Forbes», και σκεφτείτε πως τότε ήταν περιορισμένο στα 4 εκατομμύρια μέλη, αλλά το διέκριναν ήδη τα χαρακτηριστικά που το έκαναν μοναδικό. Κατ’ αρχήν, κυκλοφόρησε πριν λανσαριστεί καν στην αγορά. Το Minecraft έγινε ψηφιακός θρύλος χάρη σε μια δοκιμαστική beta version χωρίς αρχή, τέλος ή την παραμικρή οδηγία χρήσης. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει tutorial, manual, συχνά ούτε καν αντικειμενικός σκοπός.

n

Είναι σχεδιασμένο με τουβλάκια Lego και τεχνολογικά ξεπερασμένα χρώματα των 16-bit, παρ’ όλα αυτά, τα βίντεο των παικτών που κυκλοφορούν στο YouTube είναι κυβιστικά αριστουργήματα υπέρτατης φαντασίας και γαϊδουρινής υπομονής. Επιπλέον, έχει μετατρέψει τον δημιουργό του, τον Σουηδό Μάρκους «Notch» Πέτερσον, σε πολυεκατομμυριούχο, ενώ το περιβάλλον δεδομένων του θεωρείται σαν ένα από τα δημιουργικότερα στην ιστορία των βίντεο γκέιμ.

Τι είναι ακριβώς; Και τι αφορά; Ως προς το δεύτερο σκέλος, αφορά τη θεμελιώδη ανθρώπινη συνθήκη: επιβίωση, κυνήγι τροφής, κοινωνικοί δεσμοί, πάλη ενάντια στη φθορά. Και εδώ εξαντλούνται οι όροι του παιχνιδιού. Ξυπνάς σε έναν κόσμο. Είσαι μόνος σου. Ο κόσμος σου ανήκει. Ο μοναδικός σου εξοπλισμός είναι τα τετράγωνα τουβλάκια που συνθέτουν αυτό τον κόσμο, με τα οποία μπορείς να φτιάξεις ένα κατάλυμα, μια σπηλιά, αργότερα ένα παλάτι –αν είσαι αρκετά ικανός, τον κήπο της Εδέμ. Ο καταμερισμός των τούβλων επαφίεται αποκλειστικά στη φαντασία σου.

Την πρώτη σου μέρα περιπλανιέσαι και εξερευνάς, χαρτογραφείς την περιοχή, βάζεις τα σημάδια σου, οριοθετείς το τοπίο. Έπειτα νυχτώνει, και τα τέρατα ξυπνούν, ζόμπι, σκελετοί, περιφερόμενα στοιχειά, και στη στιγμή μετατρέπεσαι από τουρίστα σε θήραμα, ψάχνεις να σκάψεις μια τρύπα να κρυφτείς για να βγάλεις τη βραδιά και, όταν ξημερώσει, έχεις μάθει με τον σκληρό τρόπο ότι τα τουβλάκια είναι το μοναδικό υλικό που θα σε κρατήσει ζωντανό. Εάν δε διαθέτεις το απαιτούμενο τσαγανό, θα περνάς τις μέρες σου φτιάχνοντας παραπήγματα. Αν είσαι φτιαγμένος για να διακριθείς, θα λύσεις τα όποια βιοποριστικά προκειμένου να περάσεις σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης, να γίνεις αρχιτέκτονας και χτίστης ενός κόσμου μοναδικού. Μοιάζει απλό και καμωμένο από τετράγωνη λογική. Και καθώς βάζουμε τελεία, το Minecraft φτάνει τον αριθμό 23.793.074.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5