Θεματα

Κι όμως, είναι Tσικνοπέμπτη. Ψήνεσαι;

Χασάπικο-Club: Την Αθήνα την τσικνίσαμε ήδη από την περασμένη Κυριακή.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 379
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20045-44612.jpg

Το Χασάπικο-Club

Την Αθήνα την τσικνίσαμε ήδη από την περασμένη Κυριακή. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η πόλη τη γλεντάει και με το παραπάνω. Οπότε το σούπερ χασάπικο Drakoulis m…eat, το μοναδικό της Αθήνας, ίσως κι όλου του κόσμου, κρεοπωλείο-club, είναι απόλυτα στο πνεύμα. Ιδιοκτήτης του ο Στράτος Δρακούλης, νέος και πολυμήχανος, με τρέλα για τη μουσική, τόση που από το πρωί στο μαγαζί του παίζουν δυνατά οι μουσικές. «Μόνο ηλεκτρονική, γιατί είναι ταξιδιάρα, κλαμπίστικη και κεφάτη» μου λέει.

Οι πελάτες στην αρχή παραξενεύτηκαν, τώρα έχουν ακόμα και άποψη για τις μουσικές επιλογές, οι γιαγιάδες κάνουν χάζι «με τη μούρλια της νέας γενιάς», κάποιοι χορεύουν, οι ντισκομπάλες ακολουθούν το ρυθμό, συχνά στο μαγαζί πέφτουν και καπνοί ξηρού πάγου για εφέ! Οι φανατικοί έρχονται μέχρι τη Νέα Σμύρνη από μακριά για την μπριζολίτσα τους και λίγο fun.

Ο Στράτος, όμως, εκτός από dj είναι και άψογος επαγγελματίας, «χειρουργός» θα λέγαμε. «Βασικές μας αρχές είναι η τέλεια καθαριότητα (αν μας δεις, συνέχεια καθαρίζουμε), η ειλικρίνεια (δεν θα πουλήσουμε κρέας Γαλλίας για ελληνικό, θα το πουλήσουμε γιατί είναι καλό γαλλικό κρέας), η ποιότητα και η μεγάλη ποικιλία σε καλές τιμές. Ό,τι δεν θα έβαζα στο σπίτι μου, δεν το βάζω ούτε στο μαγαζί. Τα λουκάνικα είναι χειροποίητα και τα καπνίζω μόνος μου, είναι πεντακάθαρα… άντε να μας πει κανείς ότι τους λείπει η… νοστιμιά της βρόμας!». Η ποικιλία είναι ατέλειωτη. Υπάρχουν μοσχάρια, αρνάκια, κατσικάκια, σουβλάκια απ’ όλα τα κρέατα, κοντοσούβλια, κεμπάπ, μπιφτέκια (και κοτόπουλου), spear ribs, μπουτάκια και φτερούγες με γλυκόξινη σάλτσα, χοιρινά ρολά με ό,τι θες από γέμιση, με λιαστή ντομάτα και χαλούμι, με φέτα και πιπεριά, με σπανάκι και κεφαλοτύρι, μέχρι ψαρονέφρι με σοκολάτα, μπέικον και τσίλι, μια συνταγή των Αζτέκων 2.500 ετών έχουνε! Και οι παροχές δεν σταματούν εδώ. Με ένα τηλεφώνημα στα φέρνουν στο σπίτι, στο κατάστημα μπορείς αφού ψωνίσεις να διαλέξεις επιτόπου υλικά για γέμιση ή μαρινάρισμα, οι ίδιοι σου δίνουν συμβουλές αλλά και ιδιαίτερες συνταγές.

Μπριζόλες, χορός κι αγάπη

Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, το αγαπημένο χασαπο-κλαμπ διοργανώνει πάρτι με περίπου 10 φίλους djs από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 12 το βράδυ της Κυριακής. Κεράσματα για όλο τον κόσμο, καμιά 200αριά κιλά λουκάνικα, μεγάλα βαρέλια μπίρας και πολλά τσίπουρα. «Γιατί όχι Τσικνοπέμπτη;» ρωτάω. «Έτσι κάναμε τις άλλες χρονιές, αλλά την άλλη μέρα ήμασταν λιώμα και δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε» λέει ο Στράτος.

 * Drakoulis m…eat, Αγίας Σοφίας 90, Ν. Σμύρνη, 210 9320.211, 210 9343.087, ανοιχτά 8.00-21.00, Σάββατο 8.00-17.00. Πολλά περισσότερα στο drakoulis.gr.


Tsikno-Athens

Βαρβάκειος Αγορά. Παραδοσιακό τσίκνισμα, κεράσματα - προσφορά του συλλόγου Κρεοπωλών και μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής (από τις 11.30 το πρωί).

Ριφιφί. Latin μουσική από τη Martha Moreleon και τους Latin Vibes, από τις 22.00 και μετά (Εμ. Μπενάκη 69, 210 3300.237). 

Rock & Roll. Επιστρατεύουν ψησταριές κι ένα φορτηγό μπίρες, όλα κερασμένα (πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220.649).

Μουσείο Ακρόπολης. Στο εστιατόριο εντός, από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα, πλούσιος μπουφές με κρέατα, σαλάτες, σπιτικά γλυκά. Συνοδεύει η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 210 9000.915). 

Bacaro. Μεσημεριανό γλέντι (14.00) σε συνεργασία με το διπλανό του «Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» και με ωραίες ελληνικές νοστιμιές (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, 210 3211.882).

Grand Balcon. Βραζιλιάνικη βραδιά με live μουσική, παραδοσιακές βραζιλιάνικες γεύσεις και πολλές caipirinhas. Μενού € 39 με κρασί, είσοδος για ποτό € 18 (St. George Lycabettus, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7290.712).

 My Bar. Γιορτάζει με τσίπουρα, μεζέδες, μουσική από τον dj Aries και πολύ κέφι στις 22.00 (Κακουργιοδικείου 6, Μοναστηράκι, 694 7439004).


O Dracoulis συμβουλεύει:

●Το μοσχάρι στο ψήσιμο πρέπει να κρατηθεί «κόκκινο». Aν έχει λίγο πάχος μπορούμε να το ψήσουμε παραπάνω

●Το χοιρινό, αντίθετα, θέλει καλό ψήσιμο

●Το προβατάκι, που είναι και το πιο νόστιμο, θέλει υπομονή, γύρισμα στη φωτιά πολλές φορές για να γίνει μέχρι μέσα και πρέπει να φαγωθεί ζεστό

●Το αλάτι πρέπει να το βάζουμε στο τέλος, αν όμως η μπριζόλα είναι σκληρή, δεν της φταίει το αλάτι

●Το σωστό γαμοπίλαφο θέλει ζουμί και από κόκορα, και από αρνί και από χοιρινό


Δυο σαλτσούλες για ψητά κρέατα

BBQ

Υλικά: 2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί, 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, 1 κ.κ. πιπέρι, 1 κ.κ. μπούκοβο ή τσίλι σε νιφάδες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου (προαιρετικό)

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο ή το τσίλι μέχρι να διαλυθούν, προσθέτετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Δοκιμάζετε μήπως χρειάζετε κι άλλο αλατοπίπερο. Με ένα πινέλο αλείφετε τα κρέατα. ΠΡΟΣΟΧΗ: μόλις αρχίσουν να ψήνονται και όχι από την αρχή. Ποσότητα 2 φλιτζ. τσαγιού.

Μυρωδικών

Υλικά: 3 κ.σ. αποξηραμένο εστραγκόν, ρίγανη άνηθο, θυμάρι, δενδρολίβανο, 3 κ.σ. κόκκινο και μαύρο πιπέρι ανάμειχτο, 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη ή νιφάδες.

Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ (καλύτερα με τα δάχτυλά σας παρά με κουτάλι). Πασπαλίζετε το κρέας πριν το βάλετε στη σχάρα ή μερικές ώρες πριν τα ψήσετε. Ποσότητα: 1 φλιτζ. του τσαγιού Το μείγμα σε αεροστεγές βάζο διατηρείται 6 μήνες.

Σκονάκι: Η BBQ σάλτσα είναι ιδανική για χοιρινό ή κοτόπουλο, για παϊδάκια μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Για κόκκινα κρέατα μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το κρασί με ουίσκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ