Visual Browsing
Εικονογράφηση: ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
ΤΕΥΧΟΣ 361

Μαράσλειο Διδασκαλείο

Μέχρι και φέτος, από δάσκαλοι ξανά μαθητές στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Γιατί ο θεσμός της μετεκπαίδευσης έχει τεθεί σε «αναστολή» με απόφαση του Yπουργείου Παιδείας.
Εικονογράφηση: ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ

Μεσημέρι Σεπτεμβρίου στο Μαράσλειο. Για Διδασκαλείο με πέντε δημοτικά πειραματικά σχολεία να το περιτριγυρίζουν έχει απόλυτη ησυχία. Το τελευταίο κουδούνι της σχολικής ημέρας χτύπησε και η αυλή έχει αδειάσει. Μια αυλή στο κέντρο του Κολωνακίου δίπλα στον Λυκαβηττό, με μια μοναδική ιδιαιτερότητα στην Αθήνα. Στην αυλή του Μαράσλειου Διδασκαλείου μαθητές και δάσκαλοι συναυλίζονται, αλλά εδώ οι δάσκαλοι δεν διδάσκουν, διδάσκονται.

Από το 1922 το κτίριο που αναγέρθηκε με χρήματα του ευεργέτη, Γρηγόρη Μαρασλή, λειτουργεί ως χώρος μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εισάγονται στα Διδασκαλεία της χώρας έπειτα από εξετάσεις. Η φοίτησή τους είναι διετής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται κανονικά. Το κενό τους στα σχολεία καλύπτεται κυρίως από αναπληρωτές. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια, ο θεσμός της μετεκπαίδευσης έχει τεθεί σε «αναστολή» με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το σκεπτικό του υπουργείου

«...ενόψει της θεσμικής αλλαγής στα διδασκαλεία δεν θα διεξαχθούν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή νέων δασκάλων και νηπιαγωγών...». Σύμφωνα με το υπουργείο η μετεκπαίδευση πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να λάβει υπ’ όψιν της: ότι η φοίτηση στις παιδαγωγικές ακαδημίες της χώρας δεν είναι πια διετής αλλά τετραετής. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει ο ρόλος των διδασκαλείων να συμβαδίζει με τους στόχους του «Νέου Σχολείου».

Σχετικα
Σχολεία: Τι ισχύει για μαθητές που συνοικούν με ευπαθείς ομάδες
Σχολεία: Τι ισχύει για μαθητές που συνοικούν με ευπαθείς ομάδες

Τι απαντούν οι δάσκαλοι;

«Ένας θεσμός όσα προβλήματα κι αν έχει πρέπει να διατηρηθεί μέσα από ένα διάλογο που θα οδηγήσει στην αναμόρφωσή του» μας λέει o Λάμπρος Νικολάρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Δασκάλων & Νηπιαγωγών στα Διδασκαλεία της Αθήνας.

Συμπληρώνει, «ο θεσμός πρέπει να έχει ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και να μην εξαρτάται από τις εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση του υπουργείου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο περικοπών του δημόσιου τομέα. Είμαι 17 χρόνια δάσκαλος και στο Μαράσλειο για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να ξανακοιτάξω την επιστήμη μου. Θέλουμε η μετεκπαίδευση να είναι περιοδική στη διάρκεια της υπηρεσίας του εκπαιδευτικού. Αν το υπουργείο εξασφαλίσει την καθολικότητα της φοίτησης καταργώντας τις εξετάσεις, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία μιας περιοδικής μετεκπαίδευσης ανά εξάμηνο κάθε πέντε χρόνια. Τα τεχνικά σημεία δεν είναι το σημαντικό. Προέχει να υπάρχει ο θεσμός για να γίνει ο δάσκαλος καλύτερος». 

Σχετικα
Πώς θα ανοίξουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα - Όλα τα μέτρα (βίντεο)
Πώς θα ανοίξουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα - Όλα τα μέτρα (βίντεο)

Προς το παρόν στο Μαράσλειο Διδασκαλείο φοιτούν μόνο δευτεροετείς δάσκαλοι. Μόλις ολοκληρώσουν τη μετεκπαίδευσή τους και γυρίσουν στα σχολεία τους, στην αυλή του Διδασκαλείου θα μείνουν μόνοι τους οι μαθητές του Δημοτικού.

Μαράσλειος ID

Ξεκίνησε ως Διδασκαλείο το 1905. Μετονομάστηκε σε Παιδαγωγική Ακαδημία το 1933. Επανιδρύθηκε το 1972 και έκτοτε λειτουργεί ως θεσμός μετεκπαίδευσης των δασκάλων. Το οικόπεδο είναι δωρεά της Μονής Πετράκη. Χρηματοδότης του έργου ήταν ο εθνικός ευεργέτης Γρηγόρης Μαρασλής με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Καλλία.

Ο γεννημένος στην Οδησσό ευεργέτης έχει επίσης χρηματοδοτήσει το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, με σκοπό να στεγαστεί εκεί η «Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία». Ίδρυσε το 1903 τη Διεθνή Έκθεση Αθηνών, της οποίας εκλέχθηκε ισόβιος πρόεδρος.

Τα σχολεία της Μαρασλείου Ακαδημίας

Στον ίδιο χώρο λειτουργούν πέντε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία. Η εγγραφή των μαθητών στα πειραματικά δημοτικά σχολεία γίνεται με κλήρωση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αιτήσεις για συμμετοχή στην κλήρωση γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και η κλήρωση διενεργείται το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου. Τα κενά των υπόλοιπων τάξεων προκηρύσσονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και γίνεται κλήρωση για τους υποψήφιους μαθητές/τριες.

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5