Φωτογραφια

STOP στις διακρίσεις

Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Αμνηστία και η ATHENS VOICE.

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 348
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14554-32470.jpg

Θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη, που θα αγκαλιάζει εξίσου όλες και όλους ανεξάρτητα από το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την καταγωγή, τη θρησκεία και το χρώμα τους. Εμείς συμφωνήσαμε. Και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με την ATHENS VOICE συνδιοργάνωσαν τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας για τις Διακρίσεις.

«Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να κινητοποιήσει ερασιτέχνες και επίδοξους φωτογράφους, ή απλώς ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία, να εκφράσουν δημιουργικά την άποψή τους για τις διακρίσεις» λέει η Μάρω Σαββοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι συμμετοχές ήταν εκατοντάδες. Οι νικητές όμως θα έπρεπε να είναι μόνο πέντε. Και αυτοί, με αλφαβητική σειρά, είναι οι Πένυ Γιαννάκου (Peaceful co-existence), Νάντια Ζγέρα (Love without borders), Αλέξανδρος Κατσής (Το χάδι), Σάββας Κόης (Generations) και Χριστίνα - Μαρία Χρυσάφη (χωρίς τίτλο). Ο Σάββας Κόης κατέκτησε την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού και θα βραβευθεί από το Γραφείο της Δ. Α. για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες. 

Τι χρώμα είσαι;

Σκηνή από απαρτχάιντ: μικρά παιδιά Ρομά, από αυτά που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το σχολείο, τοποθετούνται σε διαφορετικές τάξεις και διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα παιδιά. Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, όπως καταγγέλλει στην ATHENS VOICE ο Κώστας Παναγιωτάκης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Παράλληλα» προσθέτει «πολλές οικογένειες Ρομά εξαναγκάζονται από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, άτυπους οικισμούς και παραγκουπόλεις, οδηγούμενοι σε βαθύτερη φτώχεια και περιθωριοποίηση». 

Ρατσιστική βία

Κι άλλες σκηνές, αυτή τη φορά από αμερικάνικη ταινία με πρωταγωνίστρια την Κου Κλουξ Κλαν: 12 Μαΐου, κέντρο Αθήνας, ακροδεξιοί σταματούν λεωφορείο της γραμμής, κατεβάζουν όποιους μελαψούς υπάρχουν μέσα και τους ξυλοκοπούν. «Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αθήνα, έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας εναντίον ευάλωτων ομάδων, κυρίως μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Επίσης, έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι η αστυνομία δεν έχει προστατεύσει τα θύματα κατά τη διάρκεια τέτοιων ρατσιστικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα» αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης.

Μπορεί η οικονομική κρίση να επηρεάσει τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; «Η ύφεση οξύνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ισοδυναμεί με την έλλειψη ασφάλειας, θέσεων εργασίας, με τη στέρηση και τις διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, την ανισότητα» μας λέει η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Ντορέττα Αστέρη.

Μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα

H έκθεση της οργάνωσης για το 2010 αναφέρει επίσης ότι συνεχίστηκαν οι αναφορές για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς. Οι συνθήκες κράτησης στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και τα κέντρα κράτησης μεταναστών είναι υποτυπώδεις. Ανεπαρκείς είναι οι συνθήκες κράτησης και στις φυλακές. Οι ανησυχίες για την πληρότητα της ποινικής έρευνας στην επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα παρέμειναν. (Η έκθεση αναλυτικά βρίσκεται εδώ: www.amnesty.org.gr)

Διεθνής Αμνηστία - Athens Pride

Η Διεθνής Αμνηστία θα στηρίξει και το φετινό Athens Pride στις 4 Ιουνίου. Όπως λέει η Μάρω Σαββοπούλου, «λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσεξουαλικοί έχουν όλοι το δικαίωμα σε μια ζωή απαλλαγμένη από διακρίσεις, στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, δηλαδή σε θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, κάθε χρόνο, στηρίζει ενεργά με τη συμμετοχή του το Athens Pride, με σκοπό να ανατρέψει προκαταλήψεις και στερεότυπα, να προωθήσει, αλλά και να γιορτάσει την ποικιλία. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές που γεννούν τις διακρίσεις και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι Πορείες Υπερηφάνειες αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς και, συχνά, βία».  

50 χρόνια Διεθνής Αμνηστία

Πάρτι γενεθλίων

1961. Δύο Πορτογάλοι φοιτητές συλλαμβάνονται επειδή έκαναν μια πρόποση υπέρ της ελευθερίας – και ο Βρετανός δικηγόρος Peter Benenson ξεκινάει μια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους.  Ήταν η γέννηση της Διεθνούς Αμνηστίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της οργάνωσης φέτος, το ελληνικό της τμήμα διοργανώνει ένα ακτιβιστικό πάρτι στις 27/5, στην Cantina Social (Λεωκορίου 8, Ψυρρή). Εκεί, όλες και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να υπογράψουν ή ακόμα και να γράψουν ένα γράμμα συμπαράστασης προς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν επειδή εξέφρασαν ελεύθερα την άποψή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ