Πολιτισμος

Athens Video Art Festival

«Το μέλλον είναι τώρα». Το είπε ο πατέρας της video art, Nam June Paik, εννοώντας πως συχνά το μέλλον είναι εδώ και εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 347
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωτήρης Ηλιάδης
Σωτήρης Ηλιάδης

«Το μέλλον είναι τώρα». Το είπε ο πατέρας της video art, Nam June Paik, εννοώντας πως συχνά το μέλλον είναι εδώ και εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.Το φετινό Athens Video Art Festival (με τίτλο την παραπάνω φράση του Paik), 20-22/5 στην Τεχνόπολις, θα μας αποδείξει ότι το μέλλον της new media art (ψηφιακές τέχνες και νέα μέσα) είναι σίγουρα «τώρα», αφού η παγκόσμια σκηνή τρέχει με χίλια περνώντας ανάμεσα από όλα τα ζητήματα της σύγχρονης ζωής: την καθημερινότητα στις πόλεις, το μέλλον της αρχιτεκτονικής, τα νέα μουσικά κινήματα, την ίδια την καλλιτεχνική έκφραση.

Το οπλοστάσιο του φετινού διεθνούς φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερα από 250 έργα σε επτά κατηγορίες: video art, video installations, installation art, animation, digital image, performance art, web art. Με δυο λόγια: μια οπτικοακουστική κατάληψη σε όλες τις αίθουσες της Τεχνόπολις. Το κεντρικό αφιέρωμα (μέσα από 78 ντοκιμαντέρ με υπογραφές σαν του Paik και της Yoko Ono) εστιάζει στο Fluxus, το ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό ρεύμα του ’60, με βασικές θέσεις το εφήμερο στοιχείο της ζωής και την κατάρρευση όλων των στεγανών της παραδοσιακής τέχνης. Tο ταξίδι στο θαυμαστό σύμπαν της εικόνας θα ενισχύσουν επιλογές από δώδεκα σημαντικά διεθνή φεστιβάλ (το κορυφαίο Onedotzero Festival από τη Μεγάλη Βρετανία, το ιταλικό Magmart, το πορτογαλικό Fonlad κ.ά.) H φρεσκάδα των νέων δημιουργών θα βρίσκεται στο επίκεντρο του project «Hand Over», στην ουσία μια αγορά με επιλεγμένους καλλιτέχνες του αστικού design και στιλ (η ομάδα αποτελείται από τους Ho:Lo, Displexia, Πράσινος Πλανήτης, Dreamer κ.ά.).

Όσο για τη μουσική, φέτος είναι σχεδόν ένα φεστιβάλ από μόνη της, με 2 σκηνές πάνω στις οποίες θα ανέβουν από τους Ισπανούς His Μajesty Κing of Spain και τον  Έλληνα Sillyboy μέχρι τους Νεοϋορκέζους Hussle Club, το πενταμελές γκρουπ που ανακατεύει soul με disco, post-punk και glitter. Τα παραπάνω ονόματα θα εμφανιστούν στη κεντρική υπαίθρια σκηνή Jumping Fish της Cosmote. Η εσωτερική σκηνή στην αίθουσα Δ7 θα «χοροπηδάει» τρεις νύχτες από τα ηλεκτρονικά beats έξι dj ομάδων – ανάμεσά τους και οι «διεθνείς» Έλληνες Manekinekod με το πρόσφατο άλμπουμ τους «Data». Πρόκειται για μια ουσιαστική καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, η οποία δεν σταματάει τα μεσάνυχτα αλλά «ζει» μετά από αυτά. Είθε οι εικόνες να μας πάρουν τα μυαλά!


Ο διευθύνων σύμβουλος του Athens Video Art Festival, Σωτήρης Ηλιάδης, απαντάει στις ερωτήσεις μας

3 καλοί λόγοι για να έρθουμε στο φεστιβάλ... Προσωπικά θα διάλεγα το μουσικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Albert Ayler, τις προβολές του βρετανικού φεστιβάλ Οnedotzero και το πρόγραμμα «Video critico en Latinoamerica y el caribe».

Ποιο είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο της video art; Το οξύμωρο της ύπαρξής της ως μέσου έκφρασης· γιορτάζει το εφήμερο της ζωής εκφράζοντας διαχρονικές πτυχές της.  

Ποιο είναι το κοινό του φεστιβάλ; Η video art φτάνει σε όλους; Προσεγγίζει και αγγίζει τους πάντες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι προβολές εμπλουτίζονται συνεχώς με αναφορές από την καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα μουσικά video ή ακόμα και διαφημίσεις.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η video art στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι πιο «δυνατές» χώρες; Το επίπεδο των ελληνικών δημιουργιών έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μία αδυναμία ως προς τα μέσα παραγωγής, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει τα έργα. Πέρα από τις παραδοσιακές «δυνάμεις», όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχει ιδιαίτερη άνθιση αναδεικνύοντας σπουδαίους καλλιτέχνες.

Δες τα

* Έργα από 2 φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ: της Σουηδίας και της Ισπανίας.

* Τις live performance με συμμετοχές από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία.

Info 20-22/5, 15.30-2.30, Πειραιώς 100, € 7, € 5 (φοιτ.) Χορηγός επικοινωνίας η Athens Voice.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ