1821 Digital Gallery
SPRING ROLLS #1
ΤΕΥΧΟΣ 343

SPRING ROLLS #1

Η άνοιξη ρολάρει στην Αθήνα

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΝΕΝΕΛΑ ΓΕΩΡΓΕΛΕ - ΓΙΩΡΓΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ - ∆ΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - ΛΕΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ

Κοίτα. Τα γκράφιτι δεν θα σώσουν την Αθήνα. Ούτε οι σκεϊτάδες, ούτε οι Ατενίστας, ούτε οι αιώνιοι ερωτευµένοι («η πόλη που ποτέ δεν κοιµάται» µπλα, µπλα, µπλα). Η Αθήνα θα σωθεί ξαφνικά µια µέρα, όταν θα ξυπνήσεις τέλη Απριλίου και θα δεις την ίδια εµετί πολυκατοικία απέναντί σου, σαν να µην την έχεις ξαναδεί ποτέ. Νέα Ζωή, που έλεγαν και οι Στέρεο Νόβα τον περασµένο αιώνα.

O Superman προσγειώθηκε στου Ψυρρή

Oλοι θυµόµαστε την τεράστια τοιχογραφία που είχε σχεδιάσει ο Αλέξανδρος Βασµουλάκης πάνω από την πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή, την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων. Εφτά χρόνια µετά, ο Αλέξανδρος επανέρχεται. Σβήνει τα παλιά και ξανασχεδιάζει. Η καινούργια του τοιχογραφία έχει τίτλο “Superman” και, όπως µας γράφει ο ίδιος, «υλοποιήθηκε µετά από χορηγία της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας apocalypsis. Η apocalypsis ενισχύει επιλεγµένες καλλιτεχνικές δράσεις, µε σκοπό τη συνεισφορά στην ανανέωση και περαιτέρω εξέλιξη της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, καθώς και την προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών, µέσω ενός δικτύου ανταλλαγών και διαλόγου µε συναφείς φορείς του εξωτερικού». Μας τα γράφει όλα αυτά ο Αλέξανδρος, δεν µας τα λέει, γιατί την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτό το κείµενο, εκείνος βρίσκεται ήδη στο Μπουένος Άιρες για µια καινούργια (καλλιτεχνική και όχι µόνο) αρχή.


Σχετικα
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Taxi beat

FREE TAXI SERVICE

Mια εφαρµογή για το iPhone που σχεδίασαν οι Νίκος ∆ρανδάκης, Νίκος ∆αµηλάκης και Κωστής Σακκάς και θα είναι επίσηµα διαθέσιµη στο τέλος Απριλίου. Με το Taxibeat βρίσκεις αµέσως «το καλύτερο» από τα κοντινά ελεύθερα ταξί, χωρίς να χρειάζεται να τα ψάχνεις στο δρόµο. Η εφαρµογή και η χρήση της υπηρεσίας δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Ο Νίκος ∆ρανδάκης µίλησε για το ολοκαίνουργιο app στην A.V. «Η µεγάλη αλλαγή που φέρνει το Taxibeat δεν είναι τόσο η δυνατότητα εντοπισµού όλων των κοντινών ελεύθερων ταξί, αλλά κυρίως η δυνατότητα του επιβάτη να ΕΠΙΛΕΓΕΙ το ταξί που θέλει να καλέσει. Η επιλογή αυτή γίνεται µε βάση µια σειρά πληροφορίες που του δίνουµε, όταν βλέπει τα ελεύθερα ταξί. Βλέπει, δηλαδή, την απόσταση από το σηµείο του, το όνοµα και φωτό του οδηγού, το µοντέλο του αυτοκινήτου του και, κυρίως, τη βαθµολογία που έχουν δώσει οι προηγούµενοι επιβάτες στον οδηγό αυτόν».

Σχετικα
Brown Hotels X Lakis Gavalas: Η νέα σειρά θεματικών parties στην Αθήνα
Brown Hotels X Lakis Gavalas: Η νέα σειρά θεματικών parties στην Αθήνα

Έχετε γενικώς ταλαιπωρηθεί από τους ταξιτζήδες;

«Ήταν ένα βράδυ του χειµώνα µετά από φαγητό σε εστιατόριο στα προάστια, που ταλαιπωρηθήκαµε µε φίλους µου να εντοπίσουµε ταξί µέσα στα µεσάνυχτα. Ξέραµε ότι στους γύρω δρόµους πρέπει να υπήρχαν ταξί, αλλά δεν ξέραµε προς τα πού να κινηθούµε για να τα δούµε. Στην επιστροφή συζητήσαµε πόσο εφικτό θα ήταν, αν οι οδηγοί είχαν smartphones µε εντοπισµό θέσης, να δίνουν το στίγµα τους συνέχεια και εµείς να τους εντοπίζουµε µε τα δικά µας smartphones και να τους καλούµε. Αναζητήσαµε αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό τεχνικά και καταλήξαµε στο Taxibeat, όπως το υλοποιούµε τώρα».

Τι λένε οι ταξιτζήδες;

«Από τους οδηγούς οι αντιδράσεις είναι απροσδόκητα θετικές, και έχουµε ήδη συγκροτήσει ένα πολύ ικανοποιητικό στόλο αυτοκινήτων, πολύ καλύτερο και από ό,τι µπορούσαµε να φανταστούµε για το ξεκίνηµά µας. Πιστεύουµε ότι η δηµιουργία µιας κοινότητας στην οποία οι επιβάτες θα «προτείνουν» στην ουσία τους καλούς οδηγούς στους επόµενους επιβάτες είναι µια µεγάλη αλλαγή για τον κλάδο, ο οποίος µπορεί µακροπρόθεσµα να αποκτήσει πρωτόγνωρα ποιοτικά χαρακτηριστικά». - Λ.Χ.

Ο Τσακ Νόρις είναι Ταρίφας

Για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, οι φίλοι µας οι ταξιτζήδες:

1) ∆εν δέχονται δώρο Πάσχα

2) Έχουν µειώσει κατά 1 ευρώ την ταρίφα στα ραδιοταξί

3) ∆εν ρίχνουν καντήλια

4) Όλα τα παραπάνω ισχύουν

- Γ.Ν.


SPRING ROLLS

ΣYNTAΓΜΑ ∆ε Μπιγκ Μπάµπολ

* Η Αθήνα πριν από το Gumbuster

Πατηµένες τσίχλες επάνω σε βρόµικα πεζοδρόµια σχηµατίζουν ένα πυκνό µαύρο πουά παντού.

* Η Αθήνα µετά από το Gumbuster

Ολόλευκα πεζοδρόµια, ανθισµένες πασχαλιές, χαρούµενες φατσούλες (εντάξει, υπερβάλλουµε) και µία υπέροχη µυρωδιά τσιχλόφουσκας (αυτό αλήθεια) που απλώνεται παντού στους δρόµους.

* Μαµά, τι είναι Gumbuster; 

Ένα (και µοναδικό) µηχάνηµα του ∆ήµου αξίας 15.000 ευρώ. Παγώνει την τσίχλα και στη συνέχεια µε ένα ειδικό υγρό τη διαλύει και τη ρευστοποιεί. Εξού και το άρωµα φράουλα µπιγκ-µπάµπολ, που πληµµύρισε στα ξαφνικά το Σύνταγµα. «Από µαύρο στίγµα γίνεται και πάλι τσίχλα» εξηγεί ο αντιδήµαρχος Καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς. «Το Gumbuster µπορεί να ξεκολλήσει 12 τσίχλες το λεπτό. Σε µία ώρα καλής χρήσης µπορεί να καθαρίσει µια έκταση 25 τετραγωνικών µέτρων. Κι από όπου περνάει µυρίζει τσίχλα» συµπληρώνει. Το δουλεύει ένας δηµοτικός υπάλληλος από τις δέκα το πρωί µέχρι τις έξι το απόγευµα. Και όχι µόνο. Το δοκίµασε και ο δήµαρχος Καµίνης. Προς το παρόν καθαρίζει το Σύνταγµα. Έπεται συνέχεια. - Λ.Χ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5