1821 Digital Gallery
Aφιέρωμα Ταξίδι 258#9
ΤΕΥΧΟΣ 258

Aφιέρωμα Ταξίδι 258#9

Δοχός: Το δεκάστερο του Κίσαβου
© Κώστας Αµοιρίδης
Αφιέρωμα Ταξίδι 258#9: Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος μας ξεναγεί στον Δοχό, στην καρδιά του Κίσσαβου

Φύση, χρώµατα, θέα, βουνό, θάλασσα, µυστικά καλής ζωής. Για να χαλαρώσεις, να περιπλανηθείς, να απολαύσεις τη ζωή στο µάξιµουµ, ο Κίσαβος, µιάµιση ώρα από Θεσσαλονίκη και τρεισήµισι ώρες από Αθήνα, είναι µια άλλη χώρα. Και τα καταλύµατα «∆οχός» είναι η πρωτεύουσά του. Πήγα εκεί πρώτη φορά αρχές του µιλένιουµ, στο δρόµο ένιωθα Ροβινσόνας Κρούσος. Οµόλιο, Στόµιο, Κουτσουπιά, Κοκκινό Νερό, χωριά που τα χωρίζουν λιβάδια µε ανεµώνες και παπαρούνες, σιταροχώραφα που τα ποτίζει ο Πηνειός. Μετά αρχίζει η ανάβαση – από τις πρώτες κιόλας στροφές ο Κίσαβος ανοίγει τα χαρτιά του: µια µαγευτική διαδροµή, ένα βουνό, όπου κάνουν πάρτι τα µονοπάτια και η χλωροφύλλη, οι οξιές και οι αλεπούδες, η βιοποικιλότητα, τα νερά, τα πουλιά και τα λαγκάδια. Όταν αντίκρισα τον «Δοχό», µου κόπηκε η ανάσα. Καρφωµένος στη µέση της πλαγιάς, µπροστά απέραντο γαλάζιο, πίσω βλάστηση και συµφωνική ορχήστρα από τζιτζίκια. Έως και σήµερα παραµένει µια αγροτοτουριστική πανσιόν αλλιώτικη από τις άλλες, µιας και το δηµιούργηµα της οικογένειας Μπούτου θεωρείται από όσους ξέρουν µοναδικό.

Σκέψου το σπίτι της γιαγιάς σου! Είχε καρυδένια έπιπλα, που πάντα τα µάτιαζες, σιδερένιο κρεβάτι όπου έριχνες τις ξάπλες της ζωής σου, κι όταν ξυπνούσες, έβγαινες στο µπαλκόνι και αγνάντευες τη θάλασσα. «∆οχός», εικόνα πρώτη: Συµβαίνει έτσι ακριβώς. «∆οχός», εικόνα δεύτερη: Σκέψου βουνό καταπράσινο, µονοπάτια και δάσος, όπου εντός τους µπορείς να περιπλανηθείς, άνοιξη ανθίζουσα που σκάει σαν µπουµπούκι, καλοκαίρι αφρώδες και µια θεϊκή παραλία για βουτιές, το Πηγάδι. Γύρω χωριά, όπως η Καρύτσα, η Βελίκα, η Αγιά, που προσφέρονται για περπάτηµα και τσίπουρα. Σκέψου τον παππού σου να σε κερνά σπάνια, µεθυστικά κρασιά, να ρίχνει λουκάνικα και µπριζόλες στη θράκα και να σου τα αραδιάζει στο τραπέζι µε ζυµωτό ψωµί, τυρί και λάδι. Θα τα βρεις κι εκεί, µιας και η κουζίνα του µέρους είναι εξίσου αξεπέραστη µε τη θέα. Η οικογένεια Μπούτου γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζονται τα παιδιά της πόλης όταν δραπετεύουν από τις πολυκατοικίες για το βουνό. Γιατί για ζωή µπέικη θα πας στον «∆οχό» και ζωή µπέικη θα ζήσεις. www.doxos.gr, 24950 92001

Μερικά tips, που θα σε στείλουν στα αστέρια:

1) Στα ηχεία παίζει εξαιρετική µουσική, από Μάιλς Ντέιβις έως Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σχετικα
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο
Αλόννησος: Δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο

2) Αν βαριέσαι να ψάχνεις για ξαπλώστρα στις κοντινές παραλίες, µη διστάσεις να ρίξεις βουτιές στην πισίνα. Αν δεν είσαι της πισίνας, δοκίµασε σάουνα και υδροµασάζ ή άραξε στη βεράντα του δωµατίου σου.

3) Να δοκιµάσεις επίσης τον εσπρέσο του ∆ηµήτρη, µε βέρους ιταλιάνικους κόκκους εισαγωγής, τις οµελέτες και το cheese cake του Γουίλι, τις µοναστηριακές µπίρες αλλά και όλη την κάβα της οικογένειας, διαλεγµένη µε γνώση.

4) Η καλύβα είναι θεά! Προσφέρεται για αποµονωτικό relaxing και γούστα, καθώς διαθέτει όλα τα κοµφόρ.

Σχετικα
Λεωνίδιο: Ένα κρυφό διαμάντι για τους fans της ορειβασίας
Λεωνίδιο: Ένα κρυφό διαμάντι για τους fans της ορειβασίας

5) Ζήτα από τον Γιώργο Μπούτο να σου πει πώς θα πας στον καταρράκτη της Καλυψώς. Το θέαµα και η αίσθηση των νερών θα σου κόψουν την ανάσα. Μπλε πεταλούδες, µια φυσική πισίνα που, όµως, σε προειδοποιώ πως για να τη φτάσεις πρέπει να διανύσεις ζόρικο µονοπάτι και να σκαρφαλώσεις βράχια απόκρηµνα.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί

MoleskineCity Τα µυθικά σηµειωµατάρια του Van Gogh, του Chatwin, του Hemingway, του Matisse, του Céline δηµιούργησαν ένα σηµειωµατάριο - οδηγό πόλης σε µέγεθος τσέπης, που τον γράφεις εσύ. Σε κάθε πόλη αναλογεί µια σελίδα, όπου µπορείς να βρεις τις βασικές πληροφορίες. Έτσι µπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου µε τον προσωπικό σου τρόπο, σηµειώνοντας τα σηµαντικά events και ό,τι άλλο σε ενδιαφέρει να δεις. Ψάξε το “Moleskine City Notebook Athens” για την Αθήνα και σηµείωσε τα δικά σου µυστικά µονοπάτια της πόλης.

Footprint: Οδηγός µε πολύ καλή άποψη σε ό,τι προτείνει.

Lonely Planet: Ιδανικός για low budget και on the road ταξίδια, µε αναλυτικές πληροφορίες πάνω στις µετακινήσεις µέσα στη χώρα.

Rough Guide: Μπορεί να µην είναι ιδιαίτερα διεξοδικός για ταξίδια on the road, αλλά παραµένει ένας από τους πιο έγκυρους οδηγούς, µε ενδιαφέρουσες προτάσεις αξιοθέατων.

Frommer’s: Εύκολος και φιλικός στη χρήση του, µε ασφαλείς επιλογές ξενοδοχείων.

Fodors: Κοσµοπολίτικη άποψη για πιο mainstream ταξίδια, ενδιαφέρουσες προτάσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Bradt: Ένας ακόµα έγκυρος και πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός, που µας έρχεται από την Αγγλία.

Insight Guides: Με περισσότερη έµφαση σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της χώρας, αλλά πιο αδύναµος στο πληροφοριακό του κοµµάτι.

Michelin: Ταξιδιωτικοί οδηγοί κυρίως για µεγάλες πόλεις. ∆ιατίθενται σε αγγλικά και γαλλικά. - Σ.Κ.

Condé Nast Traveler Hot List Hotels 2009

Ξέρετε ποια είναι τα 2 ελληνικά ξενοδοχεία που φιγουράρουν στη φετινή Hot List του Condé Nast Traveler;

Το Anemi Hotel, στη Φολέγανδρο, µε θέα στο λιµάνι του Καραβοστάση, πολυτέλεια και minimal design εµπνευσµένο από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. 210 7254.871, 22860 41610, http://anemihotels.com

Το Santorini Grace, στο Ηµεροβίγλι, ένα exclusive boutique ξενοδοχείο µε πολύ στιλ, ροµαντική ατµόσφαιρα και θέα στην καλντέρα. 210 9681.852, 22860 21300, www.santorinigrace.com


Φτιάξτε τον προσωπικό σας χάρτη µε τις χώρες όπου έχετε ταξιδέψει

Επισκεφθείτε το site douweosinga.com. ∆εν έχετε παρά να τσεκάρετε από τη λίστα κρατών τις χώρες που έχετε επισκεφτεί, και αυτοµάτως δηµιουργείτε το δικό σας χάρτη. Σώστε το στην επιφάνεια εργασίας και, αν θέλετε, εκτυπώστε τον. - Σ.Κ.

Internet sites Της Στελίνας Καρρά

Οργανώστε το ταξίδι σας. Μπείτε στο internet, συγκεντρώστε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, και σχεδιάστε µόνοι σας ένα ταξίδι στο εξωτερικό

Για µια πρώτη ενηµέρωση… Αρχίστε µε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό:

Αξιοθέατα, διαδροµές, πώς θα πάτε, πώς θα κινηθείτε, πού θα µείνετε και πολλές ακόµα πληροφορίες

www.roughguides.com

www.frommers.com

www.lonelyplanet.com

Επίσης, www.kronosonline.com, µε επιλογή ανάµεσα σε 80.000 ξενοδοχεία για όλους τους προορισµούς και τα βαλάντια, ταξιδιωτικές πληροφορίες, αλλά και τοπικές καιρικές συνθήκες.

Θέλετε έναν καλό χάρτη;

www.worldmap.cc

Πόσο ασφαλής είναι η χώρα που επιλέξατε;

∆ιαβάστε επίκαιρες ταξιδιωτικές οδηγίες και travel alerts για κάθε χώρα του πλανήτη.

http://travel.state.gov/

www.fco.gov.uk/

Tι καιρό θα κάνει εκεί;

www.weatheronline.co.uk

http://weather.yahoo.com

Μήπως πρέπει να κάνετε κάποια εµβόλια πριν ξεκινήσετε;

Για θέµατα ταξιδιωτικής ιατρικής, επισκεφθείτε τα sites

http://wwwn.cdc.gov/travel/

www.fitfortravel.scot.nhs.uk

www.tripprep.com

Αγοράστε  φτηνά αεροπορικά εισιτήρια

www.airtickets.gr

www.travelplanet24.com

Μήπως χρειάζεστε βίζα;

www.visaproject.com

Κλείστε σε καλές τιµές δωµάτιο ξενοδοχείου…

www.expedia.com

www.booking.com

http://ellada.hotels.com/

…Ή αποδράστε στα πιο hip boutique hotels του πλανήτη

www.i-escape.com

Μήπως προτιµάτε σπίτι αντί για ξενοδοχείο;

www.homeaway.com

www.cyberrentals.com

Μάθετε την ισοτιµία του νοµίσµατος της χώρας που θα επισκεφθείτε

www.xe.com

www.money.wn.com

Τι διαφορά ώρας θα έχετε µε την Ελλάδα;

 www.timezoneconverter.com

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5