1821 Digital Gallery
Aφιέρωμα Ταξίδι 258#6
ΤΕΥΧΟΣ 258

Aφιέρωμα Ταξίδι 258#6

Από την προϊστορία στο μπαρόκ σε 2 ώρες
Ο Μιχάλης Πιτένης μας ξεναγεί στην Matera και το Lecce στη Νότιο Ιταλία

Ν. Ιταλία: Matera - Lecce

Μετά τον πόλεµο, το 1945, ο Carlo Levi περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Ο Χριστός σταµάτησε στο Έµπολι» τη Matera ως έναν εφιαλτικό τόπο που θα µπορούσε να εικονογραφήσει την Κόλαση του ∆άντη, µε 20.000 κατοίκους που συγκατοικούν µε τα ζώα τους σε τρωγλοδυτικές σπηλιές κάτω από άθλιες συνθήκες και αποδεκατίζονται από την ελονοσία. Αυτά συµβαίνουν σε έναν από τους αρχαιότερους ευρωπαϊκούς οικισµούς, κατοικηµένους από τη Νεολιθική εποχή. Λίγο αργότερα, το ιταλικό κράτος αποφασίζει να εξαφανίσει την εθνική ντροπή και µεταφέρει τη δεκαετία του ’50 τους κατοίκους σε νέα συγκροτήµατα, στη νέα πόλη. Το 1964 το συγκλονιστικό τοπίο της Matera πρωταγωνιστεί στο φιλµ του Παζολίνι «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» και αυτή είναι η αρχή µιας µεγάλης κινηµατογραφικής καριέρας µε σκηνοθέτες µεταξύ άλλων τον Αραµπάλ, τους αδελφούς Ταβιάνι, τον Τορνατόρε και τον Μελ Γκίµπσον. Τα δύο Sassi, οι δύο προϊστορικές χαράδρες µε τις κατοικίες και τις εκκλησίες που είναι πλήρως υπόσκαφες στα ασβεστολιθικά βράχια ή συµπληρωµένες µε µεταγενέστερες κατασκευές, αποτελούν ένα εξωπραγµατικό περιβάλλον που το 1993 εντάσσεται στον Κατάλογο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Μια επίσκεψη στη Matera δεν είναι µια ακόµη τουριστική βόλτα, αλλά µια µεταφυσική περιήγηση στη σχέση του ανθρώπου µε το φυσικό και το χτισµένο περιβάλλον, µια σωµατική σχέση µε τη µητέρα (mater) γη. Η κατάδυση στους ζοφερούς λαβύρινθους της Matera, χωρίς πρόγραµµα και τουριστικές διαδροµές, οδηγεί σε εκπληκτικές διαδροµές που περιλαµβάνουν άδειες εφιαλτικές σπηλιές, υπόσκαφες εκκλησίες µε βυζαντινές τοιχογραφίες, ερείπια διαφόρων εποχών, εξαιρετικά ανακαινισµένα σπίτια και ξενοδοχεία.

Φεύγοντας από τη Matera θα πρέπει να έχετε προετοιµάσει ένα δίωρο µουσικό πρόγραµµα που να περιλαµβάνει Corelli, Vivaldi ή Bach, γιατί ο επόµενος σταθµός, το Lecce, είναι η αποθέωση του µπαρόκ. Όχι ότι η πόλη δεν έχει δύο πολύ ενδιαφέροντα ρωµαϊκά µνηµεία, το αµφιθέατρο και το θέατρο του 2ου αι. µ.Χ., αλλά το δυνατό ατού είναι η µπαρόκ αρχιτεκτονική που ξεχειλίζει σε κάθε γωνία και πλατεία. Οι δύο απαραίτητες επισκέψεις είναι στην Piazza del Duomo µε τον Καθεδρικό Ναό (Duomo), το πανύψηλο κωδωνοστάσιο, το Palazzo del Seminario και  το Επισκοπείο, καθώς και στη Βασιλική του Αγίου Σταυρού (Basilica di Santa Croce) µε την παραληρηµατική εξωτερική διαµόρφωση. Στη συνέχεια, και µε τα Βραδεµβούργια κονσέρτα στο mp3, αφεθείτε χωρίς χάρτη σε µια περιπλάνηση στην όχι και τόσο µεγάλη πόλη, κοιτάζοντας τα κτίρια κυρίως από το ισόγειο και πάνω (προσοχή όµως στα ποδήλατα που έχουν κατακλύσει τους δρόµους και τρέχουν). Και να σκεφτείτε ότι αυτή η πόλη-κόσµηµα λέγεται και «Αθήνα της Απουλίας»! Το βράδυ, µετά το εξαιρετικό φαγητό της τοπικής κουζίνας, ψάξτε για τα πολύ ζωντανά µπαρ, µε τους φοιτητές (το Lecce είναι µια µεγάλη φοιτητούπολη) να πίνουν το ποτό τους στο δρόµο µπροστά σε εκπληκτικά φωτισµένα palazzi.

Στη διαδροµή της επιστροφής για το Bari και το καράβι για Πάτρα, είναι αναγκαία µια µικρή παράκαµψη από τον αυτοκινητόδροµο για επίσκεψη στο Alberobello µε τη γειτονιά των trulli (από την ελληνική λέξη θόλος), που έχει ενταχθεί και αυτή στον Κατάλογο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Ένα δάσος από 1.400 περίπου µικρά κτίσµατα του 16ου αιώνα µε πέτρινη κωνική στέγη κατασκευασµένη χωρίς κονίαµα, µια απλή τεχνική γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους και µε ζωγραφισµένα πρωτόγονα, µαγικά και χριστιανικά σύµβολα. Η διαδροµή στους στενούς δρόµους ανάµεσα στα trulli γεννάει µνήµες από τους θολωτούς τάφους των Μυκηνών και της Κρήτης, αλλά και από τις στέγες των σπιτιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Harran) και της βόρειας Συρίας (Aleppo).

Σχετικα
Μετάλλαξη Όμικρον: Σύσταση ΠΟΥ σε άνω των 60 να μην ταξιδεύουν
Μετάλλαξη Όμικρον: Σύσταση ΠΟΥ σε άνω των 60 να μην ταξιδεύουν

INFO

Πώς θα πάτε: Η γραµµή του Μπάρι εξυπηρετείται από την Blue Star Ferries. Εξαιρετικά πλοία µε πολύ ευγενικό προσωπικό (ιδίως στην τραπεζαρία).

Από την Πάτρα καθηµερινά αναχώρηση στις 18.00 και άφιξη την εποµένη στις 8.30 το πρωί. 

Σχετικα
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιες χώρες έχουν κρούσματα - Τα μέτρα
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιες χώρες έχουν κρούσματα - Τα μέτρα

∆ιαµονή-φαγητό: Επιλογή µε κριτήριο την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιµής.


Μαtera

∆ιαµονή: L’Hotel In Pietra, Via San Giovanni Vecchio 22, +39 083 5344040. Μια εκκλησία του 14ου αιώνα σκαµµένη στην πέτρα έχει µεταµορφωθεί σε Boutique hotel στην καρδιά των Sassi. Κάθε δωµάτιο είναι διαφορετικό, το ένα καλύτερο από το άλλο.

Φαγητό: Le Botteghe, Piazza San Pietro Barisano 22, +390 835344072. Τυπική οινοτέκα των Sassi, από τις καλύτερες, µε ψητά στα κάρβουνα και µαγειρευτά.


Lecce

∆ιαµονή: Palazzo Rollo, Β&Β Via Vittorio Emanuelle II n. 14, +39 328 9540585. Ένα υπέροχο σπίτι στην καρδιά της πόλης, µε εσωτερική αυλή, ολόκληρο κήπο στην ταράτσα, τεράστια δωµάτια και εξαιρετικούς, φιλόξενους ιδιοκτήτες. 

Φαγητό: Cucina Casereccia, Via Costadura 19, +39 083 2245178. Οι ίδιοι λένε ότι προσφέρουν «φτωχική κουζίνα». Η αλήθεια είναι ότι η οικογενειακή τρατορία προσφέρει µερικά από τα πιο καλοµαγειρεµένα αυθεντικά πιάτα της περιοχής.

Φωτό: ΓΙΑΝΝΗΣ ∆ΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5