1821 Digital Gallery
Αφιέρωµα Ταξίδι 258#1
ΤΕΥΧΟΣ 258

Αφιέρωµα Ταξίδι 258#1

Ξενώνες, νησιά, οικοσυστήματα, διαδρομές, Unesco sites, camping, hot spots, παραλίες

Των Στ. Καρρά, Λ. Χουρμούζη, Μ. Πιτένη, Τζ. Σταυροπούλου, Σ. Πέγκα
Επιμέλεια: Στελλίνα Καρρά


Η παραλία που ονειρεύεσαι

Η αδρεναλίνη που πάντα έψαχνες. Ένας ξενώνας που θα σε ταξιδέψει στο χρόνο. Ό,τι σου έλειψε στην πόλη έναν ολόκληρο χειμώνα. Παρθένα τοπία κρυμμένα στο τέλος ενός χωματόδρομου, αρχαία ερείπια, σπάνια οικοσυστήματα. Και κάποια μικρά μυστικά για κρυφές διαδρομές και για νύχτες κάτω από τα άστρα. Φύση, εμπειρίες, περιπέτεια. Είναι αυτά που θα σε παρακινήσουν να ξεκινήσεις ένα ταξίδι και ίσως καθορίσουν τον προορισμό σου.

Τα πιο συναρπαστικά µονοπάτια

Σχετικα
Μπαρμπέιντος: Ταξίδεψε αεροπορικώς με γεμάτο πιστόλι στην τσέπη
Μπαρμπέιντος: Ταξίδεψε αεροπορικώς με γεμάτο πιστόλι στην τσέπη

Πεζοπορίες που σου αποκαλύπτουν τις πιο καλά κρυµµένες οµορφιές της Ελλάδας. Μονοπάτια σύντοµα ή πολύωρα, ξεκούραστα ή δύσβατα, πνιγµένα στο πράσινο ή µε θέα το απέραντο γαλάζιο.

Παλιά Στράτα στην Αµοργό Ένα µονοπάτι µήκους 1,5 χλµ. οδηγεί από τη Χώρα στο µοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, σφηνωµένο σε απόκρηµνο βράχο, σε ύψος 300 µ. πάνω από τη θάλασσα. Μέχρι εδώ, είναι must. Αν αντέχεις η διαδροµή συνεχίζει βόρεια, περνάει από τον Ποταµό και καταλήγει στον Όρµο της Αιγιάλης, µετά από 11,5 χλµ. ∆ύσκολο µονοπάτι, διάρκειας 4 ωρών και 15 λεπτών.

∆ιαδροµή Σιράκο - Καλαρίτες στα Τζουµέρκα Το µονοπάτι αρχίζει από την πλατεία του χωριού Σιράκο, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταµού Καλαρίτικου και στη συνέχεια ανηφορίζει στους Καλαρίτες. Μια διαδροµή 4,5 χλµ. µέσα από άγρια, παρθένα τοπία. ∆ιαρκεί µιάµιση ώρα και είναι σχετικά εύκολη, εκτός από ένα µικρό αλλά απότοµα ανηφορικό κοµµάτι.

Σχετικα
Τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν το ταξίδι σε Ελλάδα και Κύπρο
Τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν το ταξίδι σε Ελλάδα και Κύπρο

Φαράγγι ∆ηµοσάρη στην Κάρυστο Ευβοίας Από το διάσελο Πετροκάναλο (954 µ. υψόµετρο) του βουνού Όχη κατηφορίζει ένα µονοπάτι βατό και σεσηµασµένο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταµού, και καταλήγει στην παραλία του χωριού Καλλιανοί, στο Αιγαίο. Πολύ ωραία πεζοπορία 10 χλµ. (3,5 ώρες), µε το µεγαλύτερο τµήµα της κάτω από τη σκιά των πλατανιών.

Λίµνες Φλέγκα Εθνικός ∆ρυµός Βάλια Κάλντα Μια διαδροµή 7 χλµ. που ξεκινάει από τo βόρειο τµήµα της τεχνητής λίµνης των πηγών του Αώου, σε υψόµετρο 1.500 µέτρων, και καταλήγει στις Λίµνες Φλέγκα, στις δύο αλπικές λίµνες µέσα στον Εθνικό ∆ρυµό της Βάλια Κάλντα. Πάντως, για να απολαύσεις αυτό το µαγευτικό τοπίο, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

Ο γύρος των Ραχών στην Ικαρία Ένα κυκλικό µονοπάτι 25 χλµ. που ξεκινάει πίσω από το κέντρο «Πλειάδες» στον κεντρικό δρόµο λίγο πριν τον Αρµενιστή και διατρέχει τα ωραιότερα σποτς της ορεινής περιοχής των Ραχών. Να προµηθευτείς οπωσδήποτε το χάρτη-ζωγραφιά της διαδροµής, που επιπλέον περιέχει χρήσιµες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία και που τον έχει εκδώσει ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας.

∆ιαδροµή Μηλιές - Τσαγκαράδα στο Πήλιο Περνώντας µέσα από δάση οξιάς και καστανιάς, θα βρεθείς από τον Παγασητικό στο Αιγαίο. Η καλά σηµατοδοτηµένη, µέτριας δυσκολίας διαδροµή 10 χλµ. ξεκινάει από την πλατεία των Ταξιαρχών στις Μηλιές και σε περίπου 4 ώρες καταλήγει στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα.

Φαράγγι του Βίκου στο Ζαγόρι Από το Μονοδένδρι, ένα καλντερίµι σε κατεβάζει στη χαράδρα του Βίκου και στις πηγές του ποταµού Βοϊδοµάτη. Η πορεία συνεχίζεται µέσα στο φαράγγι και παράλληλα στο ποτάµι, και στη συνέχεια ανηφορίζει και καταλήγει στο χωριό Βίκος. ∆ηµοφιλής διαδροµή 11 χλµ. και  διάρκειας 5 ωρών.

Φαράγγι Σαµαριάς στην Κρήτη

Φαράγγι Σαµαριάς στην Κρήτη Πέντε-έξι ώρες θα κάνεις για να διανύσεις τα 16 χλµ. άγριας φύσης (και αποκλείεται να είσαι µόνος). Θα δεις αρχαία ερείπια, σπήλαια, εκκλησίες. Θα περάσεις από τις επιβλητικές «Πόρτες», το στενότερο σηµείο του φαραγγιού, και θα τερµατίσεις στην Αγία Ρουµέλη, µε µια βουτιά στα τιρκουάζ νερά του Λιβυκού. Εύκολη διαδροµή, αλλά οι γάµπες σου θα είναι πιασµένες για αρκετές µέρες.

ΦΟΡΕΣΕ ΔΡΟΣΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ (ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΑΚΡΥ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ), ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ TREKKING, ΚΑΠΕΛΟ, ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ. ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΣΝΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΝΕΡΟ.

Ορειβατικό µονοπάτι Θέρµα - Φεγγάρι στη Σαµοθράκη Από τη Σαµοθράκη  –ιδανική για πεζοπορικές διαδροµές– περνάει το ευρωπαϊκό µονοπάτι Ε6, τµήµα του οποίου αποτελεί και η πεζοπορική διαδροµή 8,2 χλµ., που έχει σηµείο εκκίνησης το υδροθεραπευτήριο στο χωριό Θέρµα και φτάνει µέχρι την κορυφή Φεγγάρι. Εξάωρη διαδροµή, µε καλή σήµανση και καθηλωτική θέα στο Αιγαίο, που γίνεται δύσκολη στο τελευταίο βραχώδες κοµµάτι της.

Μονοπάτια της Τήνου Η Τήνος είναι το νησί της πεζοπορίας. Καλύπτεται µε ένα πυκνό δίκτυο από µονοπάτια συνολικού µήκους 63 χλµ., που σε ξεναγούν σε ένα υπαίθριο µουσείο λαϊκής αρχιτεκτονικής µε περιστεριώνες, κάστρα, ξερολιθιές, ξωκλήσια. Από τις ωραιότερες διαδροµές είναι Φαλατάδος - Μαγγανάρι - Πλατύ - Λιβάδα - Φάρος Λιβάδας (5 ώρες) και ο γύρος του Ξώµπουργκου, µε αφετηρία το χωριό Κτικάδος.

Μονοπάτι του Κάκαβου στην Ορεινή Ναυπακτία Ξεκινάµε από την Άνω Χώρα, ατενίζουµε από ψηλά το άγριο και πανέµορφο φαράγγι του Κάκαβου, κατεβαίνουµε στον Κότσαλο, παραπόταµο του Εύηνου, και στη συνέχεια ανηφορίζουµε προς την Αµπελακιώτισσα. Μια 3ωρη διαδροµή σχετικά εύκολη, αλλά θέλει προσοχή.

Πυθάρα στην Άνδρο Έξω από το χωριό Αποίκια, κοντά στη Χώρα της Άνδρου, ένα µονοπάτι οδηγεί στην Πυθάρα, ένα βιότοπο µε ρυάκια, λίµνες και µικρούς καταρράκτες, πνιγµένους σε πυκνή βλάστηση. Μια σύντοµη και πολύ χαλαρή πεζοπορία.

∆ιαδροµή Φηρά - ΟίαΦωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Εκδ. EDITION MEIS STUDIO

∆ιαδροµή Φηρά - Οία Την επιλέξαµε για την εκπληκτική της θέα. Ξεκινώντας από την καλντέρα στα Φηρά, µια εύκολη πεζοπορία 12 χλµ. (περίπου 3 ωρών) καταλήγει στην Οία. Αν το κάνεις καλοκαίρι, ξεκίνα νωρίς το πρωί.

Οι top παραλίες

Είναι υπέροχες και, οι περισσότερες, διάσηµες. Γι’ αυτό µην περιµένεις να τις βρεις άδειες, ακόµα κι αν έκανες τόσο κόπο για να φτάσεις ως εδώ.

Σαρακήνικο στη Γαύδο Αφρικανικό touch. Πλατιά, χρυσαφένια αµµουδιά µε τιρκουάζ νερά, αµµόλοφοι και κέδροι. Εικόνα exotic, καυτός ήλιος, γλυκιά παράλυση και… µπόλικες αµµοθύελλες.

Εγκρεµνοί στη Λευκάδα Τα σκαλιά που σε κατεβάζουν στους Εγκρεµνούς δεν έχουν τελειωµό (πάει και καραβάκι). Όµως µόλις προσγειώνεσαι στην ολόλευκη παραλία µε τα γαλάζια νερά καταλαβαίνεις ότι άξιζε τον κόπο. Ξαπλώστρες, οµπρέλες, καντίνα, η παραλία είναι τεράστια, όλοι χωράνε. Simply magic...

Αρµενιστής στη Χαλκιδική Εικόνα Καραϊβικής, γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή άµµος. Με πλάτη την πευκόφυτη πλαγιά και θέα το  Άγιο Όρος. Τυχερό το οµώνυµο camping που την απολαµβάνει.

Ελαφονήσι στο νοµό Χανίων Περπατάς για λίγα µέτρα µέσα στη θάλασσα. Φτάνεις σε ένα νησάκι µε αµµόλοφους και άγρια κρίνα. Με δαντελωτή ροζ άµµο από θραύσµατα κοχυλιών. Με µαύρα βράχια που ξεπετάγονται µέσα από τα τιρκουάζ νερά του. Ένα τοπίο που ξυπνάει τις αισθήσεις.

Μπάλος στο νοµό Χανίων Όχι, δεν βρίσκεσαι σε κάποια κοραλλιογενή ατόλη του Ειρηνικού. Απολαµβάνεις το πιο εξωτικό τοπίο της Κρήτης, ένα lagoon σε αποχρώσεις του µπλε και του πράσινου, που περιβάλλεται από λωρίδες άµµου. Αντί για το καραβάκι, προτίµησε το µονοπάτι που κατεβαίνει το λόφο, µόνο και µόνο για τη θέα από ψηλά.

Κλέφτικο στη Μήλο Μην περιµένεις µια κλασική παραλία. Πρόκειται για τα Μετέωρα της Θάλασσας. Σαν φιόρδ µε λευκούς βράχους που υψώνονται µέσα από το πέλαγος. Συναρπαστική εικόνα, καρτ ποστάλ που έχει γυρίσει τον κόσµο.

Μαύρα Βόλια στη Χίο Βαθύ µπλε και µαύρα γυαλιστερά βότσαλα, σµιλεµένα υπολείµµατα ηφαιστειακής λάβας. Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες, όµως θα πρέπει να περπατήσεις λίγο για να βρεθείς στο ωραιότερο τµήµα της.

Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα Το Condé Nast Traveler την έχει συµπεριλάβει στη λίστα µε τις ωραιότερες παραλίες νησιών στον κόσµο. Απόκρηµνα βράχια που καταλήγουν σε παχιά χρυσή άµµο και τιρκουάζ νερά. Όµως, στον παράδεισο δεν είσαι ποτέ µόνος.

Ναυάγιο στη Ζάκυνθο Ένα µαύρο καράβι που ξεβράστηκε στη λευκή άµµο. Ένα ναυάγιο που έστησε ένα παράδοξο σκηνικό σε µια απρόσιτη παραλία µε καταγάλανα νερά. Ονειρικό πλάνο. Θα φτάσεις µε καραβάκι από το Πόρτο Βρώµη.

Βουτούµι στους Αντίπαξους

Θα φτάσεις µε καΐκι από το Γάιο, το κεντρικό λιµάνι των Παξών, και θα συναντήσεις ίσως τα ωραιότερα νερά της Ελλάδας, µαζί µε πλήθη λουόµενων Ιταλών, ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Σεϊχέλες στην Ικαρία Το χρώµα της θάλασσας είναι παραισθησιογόνο. Αλλά για να φτάσεις ως εδώ, θα αναζητήσεις το κατάλληλο πέρασµα ανάµεσα από τα µεγάλα λευκά βράχια που υψώνονται πίσω από την παραλία. Όχι και τόσο ευχάριστο, αν έχεις ακροφοβία.

Μύρτος στην Κεφαλονιά Είναι από τις πιο πολυσυζητηµένες παραλίες της Ελλάδας. Και ολόκληρης της Μεσογείου. Μόλις δεις το χρώµα της θάλασσας, θα καταλάβεις. Προσοχή, όµως, τα νερά βαθαίνουν απότοµα.

Άχλα στην Άνδρο Μοναχική παραλία, λεπτό άσπρο βότσαλο και άµµος, πεντακάθαρα νερά. Ένα ποτάµι περνάει δίπλα από τη θάλασσα, δηµιουργώντας ένα µικρό, γαλήνιο βιότοπο στην αποµονωµένη αυτή γωνιά της Άνδρου.

Κολώνα στην Κύθνο Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Εκδ. EDITION MEIS STUDIO

Κολώνα στην Κύθνο

Μια αµµουδιά, δύο παραλίες. Τις δηµιουργεί µια λωρίδα άµµου που χωρίζει τη θάλασσα στη µέση, το πέρασµα από την Κύθνο στο νησάκι του Άγιου Λουκά.  Ένα τοπίο ξεχωριστό, κρυστάλλινα νερά, αλλά και ιστιοπλοϊκά αρόδου.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5