1821 Digital Gallery
Φυσικό αέριο
ΤΕΥΧΟΣ 326

Φυσικό αέριο

Λίγο που σκεφτόμαστε το κρύο που έρχεται, λίγο που φοβόμαστε την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Λίγο που σκεφτόμαστε το κρύο που έρχεται, λίγο που φοβόμαστε την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα τι, πώς, πόσο και γιατί για το φυσικό αέριο.

Αυτό που περιμέναμε και φοβόμασταν προαναγγέλθηκε ακριβώς μία εβδομάδα πριν, στα «δώρα» του προϋπολογισμού του 2011. Από τον Οκτώβριο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα εξισωθεί! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,2 ευρώ από 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα.

Ψάχνοντας στις λύσεις που μπορούμε να βρούμε, ξαναθυμηθήκαμε τα οφέλη του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο είναι 20% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης και έως και 60% από το ηλεκτρικό ρεύμα. Πέραν αυτού, ως το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο, εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κάτι το οποίο μεταφράζεται και πάλι σε επιπλέον εξοικονόμηση. Κάπως έτσι εξηγείται και η εκτόξευση του αριθμού των συμβολαίων που υπογράφονται το ένα μετά το άλλο το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Απριλίου-Νοεµβρίου 2010 τα νέα συµβόλαια µε νοικοκυριά έφτασαν τα 12.200, έναντι 9.300 το αντίστοιχο διάστηµα πέρυσι, δηλαδή ήταν αυξημένα κατά 31%. Στο ίδιο διάστηµα, τα κτίρια µε κεντρική θέρµανση που υπέγραψαν συµβόλαια ανήλθαν σε 1.033, έναντι 804 το αντίστοιχο περσινό διάστηµα (αύξηση 28%). Και φανταζόμαστε ότι τώρα που ο φόβος –της εξίσωσης– έγινε βεβαιότητα, οι αριθμοί θα ανέβουν κι άλλο.

Επεκτάσεις της ΔΕΠΑ

Σχετικα
Η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο για την ενεργειακή κρίση
Η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο για την ενεργειακή κρίση

Εκτός από τους κατοίκους της πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Βόλου που ήδη τροφοδοτούνται, η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) προγραμματίζει την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε νέες περιοχές, με την προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύσταση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Προβλέπεται ότι τα 500.000 νοικοκυριά και οι 250 βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα διπλασιαστούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Όσον αφορά στην οικιακή χρήση, δεν έχει σχέση με το αν κανείς μένει σε καινούργιο ή παλιό σπίτι, σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία, σε σπίτι με κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση. Το φυσικό αέριο μας αφορά όλους. Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο εγκατάστασης. Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης για μία πολυκατοικία, η εταιρεία συνδέει την πολυκατοικία σας με το δίκτυο του φυσικού αερίου και τοποθετεί μετρητή. Ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται με καυστήρα φυσικού αερίου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε τον καυστήρα με το μετρητή φυσικού αερίου. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος από την πολυκατοικία θέλει φυσικό αέριο και οι υπόλοιποι διαφωνούν; Σίγουρα όχι συνέλευση των ενοίκων και των ιδιοκτητών με καβγά. Γιατί, όπως μάθαμε, εάν κάποιος θέλει φυσικό αέριο μόνο για το δικό του διαμέρισμα, τότε τοποθετείται ατομικός λέβητας με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου. Η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο, ενώ η παροχή φυσικού αερίου γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση μονοκατοικίας.

Σχετικα
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα έργα που κάνουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο φυσικού αερίου
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα έργα που κάνουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο φυσικού αερίου

Τα οφέλη

Οικονομία σε πολλά επίπεδα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση προμήθειας και καύσεως πετρελαίου για λειτουργία συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Οι φράσεις «ξεχάσαμε να παραγγείλουμε πετρέλαιο» ή «πρέπει να μείνω σπίτι γιατί περιμένω το πετρέλαιο» θα αποτελούν παρελθόν! Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή, ενώ το λεβητοστάσιό σας θα αδειάσει λόγω της απουσίας δεξαμενής πετρελαίου. Ακόμα, προσφέρει αδιάκοπη θέρμανση, γρήγορο μαγείρεμα και το ζεστό νερό θα ρέει εφεξής άφθονο. Και φυσικά τα περιβαλλοντικά οφέλη της εγκατάστασης είναι πολλά. Το φυσικό αέριο δεν συγκρίνεται ως προς τη ρύπανση που δημιουργεί στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το πετρέλαιο και είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Παράλληλα, τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Λόγω της «καθαρότητας» των προϊόντων καύσης του φυσικού αερίου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλακτών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες. Συν τοις άλλοις, με την υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση, κυρίως στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες μετατροπής της πρωτογενούς πηγής ενέργειας σε ηλεκτρισμό, καθώς και οι απώλειες κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5