Αρχειο

Οδηγός για ελεύθερο κάμπινγκ

Δεκαπέντε προτάσεις για διακοπές δίπλα στη θάλασσα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104817-208121.jpg

Ελεύθερο κάμπινγκ: Δεκαπέντε προτάσεις για διακοπές δίπλα στη θάλασσα

Φίλος πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία σε νησί των Δωδεκανήσων και ρώτησε αν υπάρχει καμιά παραλία όπου μπορεί να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Ο αστυνομικός του απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες παραλίες απομακρυσμένες αλλά θα πρέπει να πάει με καραβάκι και να έχει προμήθειες και πως ο ίδιος δεν έχει δει κάποιον να στήνει ελεύθερα εκτός από τον εαυτό του. Εκτός από τα 15 νησιά που ακολουθούν, να γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο που απαντάει πάντα είναι της αστυνομίας και μια ερώτηση μπορείτε να την κάνετε.


Αγκίστρι. Χαλικιάδα. Κατά καιρούς γίνονται κάτι πεσίματα, περισσότερο στο δάσος από πάνω και λιγότερο στην παραλία. Περίπου μισή ώρα από το λιμάνι.

Αμοργός. Ψιλή Άμμος. Οι περισσότεροι προτιμούν το οργανωμένο κάμπινγκ στην Αιγιάλη, όμως περίπου μισή ώρα δρόμος βρίσκεται η Λευκή Άμμος, με ελάχιστο κόσμο (η επόμενη παραλία από τη Λεβρωσό). Δεν υπάρχουν νερό, τουαλέτες, καντίνα κ.λπ.

Ανάφη. Ρούκουνας. Από το λιμάνι προς τη Χώρα, λίγο πριν φτάσεις κάνεις δεξιά και μετά απομένουν 3 χιλιόμετρα. Τον Αύγουστο γίνεται το αδιαχώρητο, αλλά υπάρχει και το Κλεισίδι για πιο ήσυχα (έχει και ταβέρνα).

Γαύδος. Το νησί με τις άπειρες καβάτζες. Μάλλον θορυβώδες το Σαρακήνικο, έτσι κι έτσι ο Άι-Γιάννης, πιο ήσυχα στον Λαβρακά. Σε όλες υπάρχουν τριγύρω ταβέρνες.

Δονούσα. Κέδρος. Περίπου 15-20 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι (δρόμος ή μονοπάτι), με αρκετό κόσμο, ένα μπαράκι που κάθεται μέχρι αργά και σερβίρει και φαγητό, τουαλέτα και νερό για ντους. Λιβάδι. Περισσότερο από μια ώρα με τα πόδια από το λιμάνι αλλά πάει καραβάκι που μεταφέρει και προμήθειες. Ακριβώς από πάνω υπάρχουν δυο ταβέρνες, το κατέβασμα είναι εύκολο όσο είναι μέρα, το ανέβασμα είναι περίπου 20 λεπτά.

Εύβοια. Χιλιαδού: Ωραίο το περιβάλλον αλλά πολύς κόσμος. Αν υπάρχει δυνατότητα, καλύτερα καθημερινές.

Ποτάμι. Ακολουθείς το δρόμο προς Κάρυστο και μετά παίρνεις κατεύθυνση νοτιοανατολική. Πρώτα θα περάσεις από το χωριό Πλατανιστός και μετά θα φτάσεις στο Ποτάμι. Θα στήσεις κάτω από πλατάνι (έχει καντίνα, ταβέρνα κ.λπ.)

Ηρακλειά. Λιβάδι. Λίγο δύσκολη η μετακίνηση με τα πόδια μέχρι το χωριό, αλλά από πάνω έχει μαγαζάκια για καφέ, φαγητό, ποτό.

Ικαρία. Να. Η πιο κλασική περιοχή για κάμπινγκ, αν και κατά καιρούς υπάρχουν προβλήματα, από ντόπιους που διαμαρτύρονται μέχρι κατασκηνωτές που τα πετάνε όλα όπου βρούνε. Εναλλακτικά, πήγαινε στο Λιβάδι, την παραλία του Αρμενιστή.

Κάτω Κουφονήσι. Απέφυγε τις παραλίες που πάνε όσοι κάνουν μονοήμερη με το καραβάκι, Αύγουστο θα δυσκολευτείς για σκιά, έχει και μια ταβέρνα για τα βασικά.

Κίμωλος. Αλυκές. Αν δεν υπάρχει μεταφορικό, το λεωφορείο φτάνει σε μόλις 5 λεπτά, ενώ υπάρχει και ταβέρνα για τα βασικά.

Κρήτη. Σούγια. Στα νότια του νομού Χανίων, με σειρά από εστιατόρια και μπαρ στην αρχή, όσο προχωράς είναι πιο ήσυχα.

Κεδρόδασος. Νοτιοδυτικά των Χανίων, κοντά στο Ελαφονήσι, χρειάζονται προμήθειες.

Γαϊδουρονήσι. Περνάς με καραβάκι από την Ιεράπετρα και γίνεσαι φίλος με τον άνθρωπο στην ταβέρνα.

Λειψοί. Πλατύς Γιαλός. Περίπου 10 χλμ. από το λιμάνι, στην πλαγιά έχει περισσότερο ίσκιο, μια μικρή ταβέρνα για τα βασικά.

Νίσυρος. Παχιά Άμμος. Μεγάλη, σαν εξωτική παραλία αλλά χωρίς πολύ ίσκιο, το πιο κοντινό ταβερνάκι είναι 20 λεπτά με τα πόδια.

Τήλος. Έριστος. Πολύ μεγάλη παραλία με ανθρώπους που έρχονται και κατασκηνώνουν εδώ 10, 15, ακόμα και 20 χρόνια. Εύκολο από άποψη διευκολύνσεων ελεύθερο κάμπινγκ, τον Αύγουστο μετατρέπεται σε ένα μικρό χωριό.

Φούρνοι. Ελιδάκι. Παραλία που απέχει περίπου 4 χλμ. από το λιμάνι (αν βαριέσαι το δρόμο, μένεις και παραδίπλα από την παραλία του λιμανιού).

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ