1821 Digital Gallery
Λέσβος
ΤΕΥΧΟΣ 535

Λέσβος

Δροσερές θάλασσες και θερμές πηγές
© Andromachos Dimitrokallis / Pixabay

Το νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου συνδυάζει κυκλαδίτικο (ξερό) τοπίο με το πράσινο των Δωδεκανήσων, δροσερές θάλασσες και θερμές πηγές. Ανάμεσα από αυτούς που το επισκέπτονται για θρησκευτικούς λόγους (Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ κ.ά.) και τους γκέι (Ερεσσός, Μόλυβος) χωράνε χίλιοι καλοί τουρίστες (από οικογένειες μέχρι ψαγμένοι).

Τι θα δεις

Εκτός από το Απολιθωμένο δάσος στο Σιγρί (μπες και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Αγία Παρασκευή, 2253032300) γνωστό και ως «Η Μηχανή του Κοινού», αφού στήθηκε σ’ ένα παλιό κοινοτικό ελαιουργείο, το Μουσείο Ούζου-Πλωμαρίου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη (Πλωμάρι, 2253032741), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Teriade (Μυτιλήνη, 2253023372), το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα, γενέτειρα του ζωγράφου (2253051128, 2253051195). Φυσικά δεν φεύγεις αν δεν περπατήσεις στα γκαλντερίμια της Αγιάσου.

Πού θα κολυμπήσεις

Σχετικα
Μυτιλήνη: Πέθανε 79χρονος που κόλλησε κορωνοϊό από ιερέα
Μυτιλήνη: Πέθανε 79χρονος που κόλλησε κορωνοϊό από ιερέα

Στα Βατερά, τη µεγαλύτερη παραλία της Λέσβου, ξεχωρίζει η γοητευτική χονδροκόκκινη άµµος, στα Τσαµάκια έχεις ξαπλώστρες, στον Άγιο Ισίδωρο θα µαζέψεις βότσαλα για τη συλλογή σου, στη Φανερωµένη θα σου φανερωθεί η ησυχία, στα Ψειριαρά ο γυµνισµός έχει την τιµητική του, η παραλία Αγίου Ερµογένη είναι ιδανική για ρετρό φωτογραφίες, η Εφταλού µε τις ιαµατικές πηγές της διώχνει κάθε έγνοια. Χαµάµ στον Μόλυβο, στον Πολιχνίτο (από τις θερµότερες πηγές στην Ευρώπη), στη Λουτρόπολη, στο Μανταµάδο και στα Θέρµα Κόλπου Γέρας. Η τεράστια παραλία της Ερεσσού θυμίζει βραζιλιάνικες καταστάσεις, αφού κάθε λίγα χιλιόμετρα ο κόσμος αλλάζει.

Πού θα φας

Στον Αντώνη, στο χωριό Καγιάννη, έξω από τη Μυτιλήνη – θεωρείται το καλύτερο τηγάνι του νησιού. Στον Παλούκο και στην ταβέρνα του Παναγιώτη στη Σκάλα του Μεσότοπου για καλό ψάρι – στον τελευταίο πρέπει να παραγγείλεις από την προηγούμενη. Τα παραθαλάσσια της Θερμής για παραδοσιακά (κιουζλεµέδες, τοπικά τυροπιτάκια, σουγάνια, κρεµµυδοντολµάδες), ενώ για φρέσκο ψάρι στη Σκάλα Συκαμνιάς και στο Σύγρι. Στον Πλάτανο (κολοκυνθοανθούς να γλείφεις τα δάχτυλά σου) στο χωριό της Ερεσσού. Στη Σκάλα Πολυχνίτου για εξαιρετική παστή σαρδέλα (και σε όλα τα χωριά του κόλπου της Καλλονής).

Σχετικα
Tουρκική ακτοφυλακή προσπάθησε να ωθήσει λέμβο στα ελληνικά ύδατα
Tουρκική ακτοφυλακή προσπάθησε να ωθήσει λέμβο στα ελληνικά ύδατα

Τι θα ψωνίσεις

Ούζο, λαδοτύρι, ντόπιο ελαιόλαδο, κριθαρωτά παξιµάδια, αµυγδαλωτά συνεταιρισµών, παραδοσιακά εργόχειρα. Σε κάθε σηµείο του νησιού σε περιµένουν τοπικά προϊόντα µε εξαιρετική ποιότητα και µεράκι που εγγυάται η αγάπη των παραγωγών του. Κλου της Λέσβου; Μην αµελήσεις να δοκιµάσεις το «ελληνικό σούσι»: φρέσκιες σαρδέλες που παστώνονται για τέσσερις ώρες και ύστερα σερβίρονται.


Αστυνοµία 2253022021

Λιµεναρχείο 2253040827

∆ήµος 2253027777, 2253028811

Πρώτες Βοήθειες 2253057700 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5