Visual Browsing
4 ημέρες στον Έβρο
ΤΕΥΧΟΣ 324

4 ημέρες στον Έβρο

41.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από την αστυνομία να περνούν τα σύνορα με την Τουρκία τους τελευταίους 11 μήνες.

41.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από την αστυνομία να περνούν τα σύνορα με την Τουρκία τους τελευταίους 11 μήνες. Οι 34.000 από αυτούς έχουν περάσει από τα 12,5 χλμ. χερσαίων συνόρων που δημιουργούνται στην περιοχή της Νέας Βύσσας, εκεί που ο Έβρος κάνει μια παρεκτροπή και περνάει μόνο από τουρκικό έδαφος. Άνθρωποι από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, το Ιράν και το Ιράκ, την Αλγερία και το Μαρόκο,  αλλά και τη Γεωργία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική, αναζητούν –με το παράνομο πέρασμα στην Ελλάδα– μια θέση στην Ευρώπη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του πέρασαν 4 ημέρες στον Έβρο κινηματογραφώντας τα περάσματα των μεταναστών αλλά και τις πρώτες ώρες της ζωής τους μετά «το πέρασμα στην Ευρώπη». Στην εκπομπή του «Πρωταγωνιστές», που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21/11 στο Mega, θα μας διηγηθεί όλη την περιπέτεια στο «άπιστο ποτάμι».

4 ημέρες στον Έβρο

Η Νέα Βύσσα, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό των λαθρομεταναστών, είναι ένα χωριό 3.300 κατοίκων,  990 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 2.30 ώρες από την Κωνσταντινούπολη και 10 λεπτά από την Αδριανούπολη. Όσοι μετανάστες δεν περνούν από τα χερσαία σύνορα προσπαθούν να βρεθούν στην Ελλάδα περνώντας με βάρκες από την τουρκική πλευρά. Κάποιοι από αυτούς πνίγονται στα ορμητικά νερά του ποταμού. 

Σχετικα
Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες δικαστικούς από το Αφγανιστάν
Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες δικαστικούς από το Αφγανιστάν

4 ημέρες στον Έβρο

Οι περισσότεροι θα δηλώσουν Παλαιστίνιοι, Αφγανοί ή Σομαλοί, προσπαθώντας έτσι να γλιτώσουν την απέλαση.  Κανείς δεν θα αντισταθεί. Οι διακινητές τούς έχουν ενημερώσει πως απαραίτητος σταθμός για το ταξίδι στην Ευρώπη είναι η ταλαιπωρία των 2 ημερών στα κέντρα κράτησης.

4 ημέρες στον Έβρο

Σχετικα
Γαλλία:Τρεις μετανάστες σκοτώθηκαν για να αποφύγουν την αστυνομία
Γαλλία:Τρεις μετανάστες σκοτώθηκαν για να αποφύγουν την αστυνομία

Τα βανάκια της αστυνομίας συγκεντρώνουν όλο το 24ωρο λαθρομετανάστες και τους οδηγούν στο κέντρο κράτησης του Κυπρίνου. Οι περισσότεροι, αφού φωτογραφηθούν και δακτυλοσκοπηθούν θα αφεθούν ελεύθεροι, με την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 30 μέρες. Και όλοι θα πάρουν το δρόμο προς την Αθήνα και θα χαθούν.

4 ημέρες στον Έβρο

Άντρες του στρατού και της αστυνομίας παρακολουθούν με θερμικές κάμερες, μέρα και νύχτα, τα χερσαία και ποτάμια περάσματα των λαθρομεταναστών. Από τα τέλη Οκτωβρίου, στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν προστεθεί και οι 170 λαγοί της Frontex, με 19 τζιπ, αστυνομικούς σκύλους, θερμικά ραντάρ κι ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία. Στην εκπομπή μίλησε εκτός των άλλων και ένας Τούρκος διακινητής ο οποίος συνελήφθη πριν ένα μήνα στο ποτάμι.

4 ημέρες στον Έβρο

Μετά από 2 μέρες στο κέντρο κράτησης οι  λαθρομετανάστες θα μπουν σε ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ και με 60 ευρώ ή 85 δολάρια θα φτάσουν στην Αθήνα. Όσοι δεν έχουν λεφτά θα φτάσουν με τα πόδια ή ακολουθώντας τις ράγες του τρένου. 

4 ημέρες στον Έβρο

Το ξημέρωμα, στις ξέρες του Δέλτα, δίπλα απ’ τις άδειες σκοπιές, οι φρέσκιες πατημασιές, οι παρατημένες τσάντες, οι βρεγμένες κάλτσες και τενεκεδάκια με τουρκικές επιγραφές μαρτυρούν ότι εκεί, τη νύχτα, υπήρξε ζωή. 

4 ημέρες στον Έβρο

Μαροκινοί και Αλγερινοί θα σου εκμυστηρευτούν πως από τότε που οι Ισπανοί έκλεισαν τα σύνορά τους με συρματοπλέγματα, φτάνουν με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και, από εκεί, περνούν μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα.

  4 ημέρες στον Έβρο

40 Τούρκοι διακινητές έχουν συλληφθεί τους τελευταίους 10 μήνες, όμως η κατάσταση δεν αλλάζει. Το μόνο που αλλάζει είναι τα περάσματα και η μεθοδολογία των διακινητών.


Φωτογραφίες: © Μαρία Μαράκη

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5