1821 Digital Gallery
 Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ... ο πολιτικός με τα πολλά πρόσωπα

Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ... ο πολιτικός με τα πολλά πρόσωπα

Οι 10 σημαντικότεροι σταθμοί της επαγγελματικής και προσωπικής πορείας του φιλέλληνα πολιτικού.

1) Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα. «Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα» δηλώνει «που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία είναι οι εργάτες που πηγαινοέρχονταν κάθε μέρα στο εργοστάσιο». Ο ίδιος ο Ζαν-Κλόντ σπούδασε στο Βέλγιο και στη Γαλλία Νομικά. Απέκτησε τίτλο Μάστερ το 1979. Eίναι παντρεμένος εδώ και πολλά χρόνια παντρεμένος με την Christiane Frising, μια πολύ διακριτική γυναίκα που σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις.

2)Κορυφαίος πολιτικός. Το 1982 σε ηλικία μόλις 28 χρονών ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εργασίας και έγινε ο νεώτερος υπουργός της Ευρώπης. 12 χρόνια αργότερα –«ο τζούνιορ»- όπως τον αποκαλούσε ο Χέλμουτ Κολ είχε ήδη γίνει πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές», έγραψε το 1998 η Le Figaro. Όχι άδικα. Την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παράλληλα με τον πρωθυπουργικό θώκο είχε αναλάβει ταυτόχρονα και τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας της χώρας του. Ήταν αυτός επίσης, που ανέλαβε να οδηγήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία προς την κοινή νομισματική ένωση.

3)Οπαδός μιας ενωμένης Ευρώπης. Ο Γιούνκερ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη δεκαετία του 1990, καθώς και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπήρξε πρόεδρος του Eurogroupe από το 2005 έως το 2013. Το όραμά του για την Ευρώπη συνοψίζεται στην ακόλουθη δήλωσή του: «καθήκον μου είναι να χτίσω γέφυρες στην Ευρώπη. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομία και τις κοινωνίες μας».

4)Επιτυχημένος πρωθυπουργός. Διατέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 18 ολόκληρα χρόνια από το 1995 έως 2013. Θεωρείται ένας από τους πιο μακροχρόνια δημοκρατικά εκλεγμένους πρωθυπουργούς στον κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Λουξεμβούργου θεωρεί πως ο Ζαν-Κλόντ είναι ένας άνδρας με πολύ μεγάλη πολιτική οξυδέρκεια καθώς χάρη σε αυτόν, το μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πολιτικών εξελίξεων. Την περίοδο της διακυβέρνησής του έγιναν μεγάλα έργα στο κρατίδιο του Λουξεμβούργου, με πιο γνωστό το αεροδρόμιο Findell.

5)Αλκοολικός πρόεδρος. Πολλά έχουν γραφτεί για τις δυο μεγάλες αδυναμίες του το αλκοόλ και το τσιγάρο. Διάφοροι πολιτικοί όπως ο Ben Fayot και ο Jeroen Dijsselbloem κάνουν λόγο για έναν «φανατικό αλκοολικό και καπνιστή». Περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τον Ζαν-Κλόντ να προσβάλλει συνομιλητές του όντας υπό την επήρεια αλκοόλ. «Πίνει κονιάκ για πρωινό» αναφέρει η Daily Mail σε εξώφυλλό της το 2014.

image

6)Παρελθόν με τον Ναζισμό. Ο πατέρας του Τζόζεφ πολέμησε με τη Βέρμαχτ τo 1940. Ο πεθερός του άνηκε στην επιτροπή προπαγάνδας των Ναζί και θεωρείται ένας από τους πρωταγωνιστές του Ολοκαυτώματος. «Ήρθε η ώρα» επισημαίνει, «να μιλήσουμε για μια Ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη που δημιουργήθηκε από αυτούς που μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πεδίο μάχης και οι οποίοι αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας». Πολλοί ερμηνεύουν τη δήλωση του αυτή σαν μια προσπάθεια να εξιλεωθεί ο ίδιος για το παρελθόν του πατέρα του.

7)Ατύχημα. Λίγο πριν τις εκλογές του 1989, στις οποίες επανεξελέγη βουλευτής, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Έμεινε σε κόμμα για περίπου δυο βδομάδες. Κατάφερε όμως να ανανήψει και επιστρέψει στην πολιτική. Σε μια σπάνια δήλωσή του για αυτό το θέμα αναφέρει πως η εμπειρία αυτή του άλλαξε τη ζωή και τον έκανε να αναθεωρήσει πολλά πράγματα.

8)Δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χαρακτηρίζουν σαν έναν «άνθρωπο του παρελθόντος». Για αυτούς είναι ένας πολιτικός δεινόσαυρος, σύμβολο μιας Ευρώπης που δεν υπάρχει πια. Δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή και δεν στέλνει ποτέ e-mails, ενώ με μεγάλη δυσκολία χρησιμοποιεί τα smartphones. Ο ίδιος ωστόσο τα διαψεύδει όλα αυτά δηλώνοντας πως δεν είναι και δεν είναι έτσι όπως τον περιγράφουν τα ΜΜΕ.

image

 9)Σκάνδαλο κατασκοπίας. Οι μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου κατηγορούνταν για παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς άδεια, ενώ θύματα μυστικών καταγραφών είχαν πέσει μεταξύ άλλων και ο Μέγας Δούκας της χώρας Ανρί. Ο Γιούνκερ, ο οποίος -θεωρητικά- ήταν ο υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, φέρεται να παρακολουθείται από το 2008 από τον Μάρκο Μιλ, διευθυντή της SREL, της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου, ο οποίος είχε καταγράψει μια μεταξύ τους συνομιλία στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην οποία του είχε αναφέρει ότι ο Μέγας Δούκας Ανρί, είχε επαφές με την ΜΙ6, τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες. Το εντυπωσιακό με αυτήν την καταγραφή της συνομιλίας του Γιούνκερ με τον Μιλ, είναι ότι ο τελευταίος είχε προμηθευτεί με ένα ειδικό ρολόι-καταγραφικό από έναν πράκτορα, ενώ όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για την παρακολούθηση του πρωθυπουργού, σε Εξεταστική Επιτροπή από 13 βουλευτές του Λουξεμβούργου ανακαλύφθηκε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων της SREL.

10) Λάτρης των ελληνικών νησιών και της ελληνικής κουλτούρας. Δηλώνει πως «είναι εδώ για να υπερασπιστεί τους Έλληνες φίλους του» ενώ έχει ασκήσει επανειλημμένως έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία συμπεριφέρεται στην Ελλάδα.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5