Κοσμος

Με στόχο να μην πεινάει άνθρωπος στον πλανήτη

Η Νάταλι Βαλάκη από την ActionAid Ελλάς μας περιγράφει την κατάσταση και μας εξηγεί πώς μπορεί να αλλάξει

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νάταλι Βαλάκη
ActionAid

Το 2017 ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε και, πλέον, πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει βάλει κάποιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τη φτώχεια, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά. Ο στόχος για την πείνα είναι Μηδενική Πείνα έως το 2030. Μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Η υποδιευθύντρια της ActionAid Ελλάς, Νάταλι Βαλάκη, περιγράφει την κατάσταση και κάνει προτάσεις.


«Ένας στους 9 ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται. Ίσως το πιο τραγικό γεγονός είναι ότι ενώ για 10 χρόνια το ποσοστό των υποσιτισμένων ανθρώπων μειωνόταν σταθερά, το 2017 αυξήθηκαν σε 815 εκατομμύρια από 777 που ήταν το 2016. 815 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται, λοιπόν, νηστικοί το βράδυ, όσος είναι σχεδόν ο πληθυσμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί. Το 98% των ανθρώπων που πεινάνε ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες - Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική. Η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις της, οι συνεχιζόμενες συρράξεις σε χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη, η Συρία και σε χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν έλλειψη τροφής και η οικονομική ύφεση που έχει επηρεάσει περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών.

Κανένα ποσοστό δεν θα μπορέσει όμως ποτέ να εξηγήσει, να απαλύνει ή να σβήσει την εικόνα ενός παιδιού που λιποθυμάει από πείνα. Και δεν είναι μια εικόνα ενός ντοκιμαντέρ του ’70. Πόσες φορές σε ταξίδια που έχω κάνει σε κάποια χώρα της Αφρικής έχω δει λιποβαρή παιδιά να περπατούν χιλιόμετρα για να φέρουν λίγο φαγητό στις οικογένειές τους, γυναίκες να βράζουν ανύπαρκτο, ελάχιστο φαγητό στα καζάνια τους για να ετοιμάσουν το γεύμα της οικογένειάς τους, μανάδες να θηλάζουν απεγνωσμένα τα νεογέννητα μωρά τους με το λίγο γάλα που έχουν λόγω και της δικής τους αδυναμίας. Τέτοιες εικόνες δεν είναι σπάνιες στην Αφρική. Τέτοιες στιγμές ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος… Γιατί ζούμε στον 21ο αιώνα και γιατί υπάρχει αρκετό φαγητό για να τραφούν και τα 7 δισεκατομμύρια που ζουν στον πλανήτη μας.

Στην ActionAid αντιμετωπίζουμε τις βαθύτερες αιτίες της πείνας μέσα από τα προγράμματά μας γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στην τροφή. Η πλειοψηφία των φτωχών ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνεπώς για να μπορέσουν να τραφούν οι ίδιοι, να θρέψουν τις οικογένειές τους και να αποκτήσουν ένα εισόδημα θα πρέπει να διασφαλίσουν ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση στη γη και στους φυσικούς πόρους. Πράγμα καθόλου αυτονόητο σε πολλές χώρες του κόσμου. Ένας φτωχός αγρότης, για παράδειγμα, στην Αφρική μπορεί να χάσει το μικρό χωράφι του, αυτό που εξασφαλίζει στην οικογένειά του λίγη τροφή και λίγα χρήματα, από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη πολυεθνική, σε συνεννόηση με την κυβέρνησή του, θα αποφασίσει να καλλιεργήσει στην περιοχή βιοκαύσιμα. Έτσι εμείς στην Ευρώπη θα έχουμε φτηνότερη και καλύτερη ενέργεια. Ο φτωχός αγρότης όμως και η οικογένειά του, οι γείτονές του και το χωριό του θα πεινάσουν. Τόσο απλά. Αυτό στην ActionAid δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Στηρίζουμε τους μικροκαλλιεργητές σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να καλλιεργήσουν σωστά τη γη τους με σπόρους και καλλιέργειες βιώσιμες και ανθεκτικές στο κλίμα που αλλάζει. Τους ενημερώνουμε και τους εκπαιδεύουμε σε νέες τεχνικές καλλιέργειας. Ζητάμε από τις τοπικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις παροχές στους αγρότες και να ενισχύσουν ειδικά τις γυναίκες αγρότισσες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αν κλείσει το «φυλετικό χάσμα» στη γεωργία, αν δηλαδή αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγή τροφίμων και αποκτήσουν ίση πρόσβαση στη γη και τους φυσικούς πόρους, τότε το ποσοστό των υποσιτισμένων ανθρώπων ενδεχομένως να μειωθεί κατά 12 με 17%, ή αλλιώς κατά 100 με 140 εκατομμύρια! Ενδυναμώνουμε τους αγρότες και τις αγρότισσες και δημιουργούμε εκστρατείες σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο ώστε να αποτρέψουμε περιστατικά αρπαγής γης και να διασφαλίσουμε ότι εταιρίες και κυβερνήσεις προστατεύουν τον φυσικό πλούτο των αναπτυσσόμενων χωρών.

Βάσει του δεύτερου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε τερματίσει την πείνα και να έχουμε επιτύχει επισιτιστική ασφάλεια για όλους. Ουτοπία; Όχι, στην ActionAid πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Αρκεί να δράσουμε όλοι. Μαζί. Τώρα.

Πηγές: http://www.un.org , http://www.who.int , http://www.fao.org, http://www.fao.org/state-of-food-security-nutrition/en/»

Κένυα. λίμνη Βικτόρια
ActionAid

Αιθιοπία
ActionAid

Αιθιοπία
ActionAid

Δράσεις την Κυριακή στην Πλατεία Βικτωρίας

Την Κυριακή 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Βικτωρίας ολοήμερη δράση, με συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, δημιουργία fanzines κ.λπ., με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από την ActionAid Ελλάς, το Victoria Square Project και την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ύστερα από πρωτοβουλία του World Human Forum.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ