Κοσμος

Κι όμως υπάρχουν τσίρλιντερ στη Βόρεια Κορέα (εικόνες)

Και θα σταλούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας με τις ευλογίες του Κιμ Γιονγκ-ουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
north-korea-cheerleader.jpg
EPA

Χαράς Ευαγγέλια στην Κορεατική (και τη Δύση). Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να στείλει επίσημη αποστολή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα, τον Φεβρουάριο.

Αναστεναγμοί ανακούφισης από τους διοργανωτές που ελπίζουν ότι η παρουσία Βορειοκορεατών στη χώρα τους απομακρύνει το ενδεχόμενο να τους έρθει πύραυλος στο κεφάλι, όπως είχε συμβεί στο νοτιοκορεατικό νησί Γεονπιόνγκ, το 2010, με δύο στρατιώτες να χάνουν τότε τη ζωή τους.

Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια των πρώτων επίσημων συνομιλιών μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ έπειτα από δύο και πλέον χρόνια . Η είδηση έρχεται σε μια χρονική περίοδο έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος που συνεχίζει να αναπτύσσει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ανάμεσα στην επίσημη αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου (στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φίλαθλοι, καλλιτέχνες, παρατηρητές, ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφοι) θα βρίσκεται και μια ομάδα τσίρλιντερ. Σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κάποιος να δει, όταν ακούει τη λέξη «Βόρεια Κορέα».

Πιο διάσημες από τους αθλητές

Σύμφωνα με το BBC, ο ρόλος των τσίρλιντερ μόνο διακοσμητικός δεν είναι. Αντιθέτως, έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη δημόσια ζωή της Βόρειας Κορέας τα τελευταία χρόνια.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας είναι ηλικίας 20-25 ετών και έχουν επιλεγεί ως επί τω πλείστον βάσει εξωτερικής εμφάνισης. Ωστόσο, είναι σημαντικό η συμπεριφορά τους να διέπεται από τα ιδανικά του καθεστώτος. Όπως μετέδωσε το China Radio International, οι τσιρλίντερ προέρχονται κυρίως από πανεπιστήμια και μουσικά σχολεία.

Πριν ενταχθούν, καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για το παρελθόν τους -με ιδιαίτερη έμφαση στην οικογένειά τους- προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν σχέση με Βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

«Ο στρατός της ομορφιάς»

Οι τσιρλίντερ εμφανίζονται παραδοσιακά στο ετήσιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ Αριράνγκ, στο Στάδιο Ρουνγκράντο (χωρητικότητας 150.000 ατόμων) της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο εντυπωσιακών γυμναστικών επιδείξεων.

Οι εμφανίσεις τους εκτός Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το BBC ανέφερε ότι η ομάδα είχε σταλεί στην Κίνα, το 2007, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών. Από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53), έχουν ταξιδέψει μόλις τρεις φορές στη Νότια Κορέα.

arirang.jpg
EPA

Οι απλοί πολίτες αποκαλούν «στρατό της ομορφιάς» τις καλλίγραμμες κοπέλες με τις συγχρονισμένες κινήσεις. Είναι τόσο διάσημες, που σε αρκετές περιπτώσεις επισκιάζουν ακόμα και τους Βορειοκορεάτες αθλητές, οι οποίοι διακρίνονται σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η τσιρλίντερ που έγινε Πρώτη Κυρία

Αδιαμφισβήτητα, η πιο διάσημη Βορειοκορέατισσα τσίρλιντερ είναι η Ρι Σολ Τζου, η οποία είναι πλέον η Πρώτη Κυρία της χώρας, συνοδεύοντας σε διάφορες εκδηλώσεις τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Το 2005 ήταν τσιρλίντερ στην αποστολή που είχε σταλεί σε αγώνες στην Ιντσεόν.

north-korea-first-lady.jpg
EPA

north-korea-first-lady2332423.jpg

Η αποστολή τσιρλίντερ στη Νότια Κορέα μπορεί να εκληφθεί ως «ένα κλαδί ελιάς» που τείνει προς τη Σεούλ η Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το BBC. Το καθεστώς θεωρεί ότι η παρουσία τους εκεί θα βελτιώσει, επίσης, την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο, σε μια χρονική περίοδο συνεχιζόμενης έντασης.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι Βορειοκορεάτισσες να συμμετέχουν σε κοινές επιδείξεις με άλλες ομάδες διεθνών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ