Κοσμος

Μια τρύπα στο νερό έκανε η ευρωπαϊκή «Σοφία»

Συστάθηκε το 2015 για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης - Συνεχίζεται το πάρτι των διακινητών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363342-751512.jpg
ΕΡΑ/STRINGER

Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο έχει αποτύχει στον σκοπό της να εμποδίσει τους μετανάστες να αναλάβουν το επικίνδυνο ταξίδι για την Ευρώπη μέσω θαλάσσης από την Αφρική και δεν θα πρέπει να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή, ανέφεραν Βρετανοί βουλευτές σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η δύναμη της Ε.Ε., γνωστή ως επιχείρηση «Σοφία», συστάθηκε το 2015 για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη νότια και κεντρική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε ύδατα της Λιβύης χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης. Στην αφρικανική χώρα υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη και τα προβλήματα είναι πολλά. Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο εκκίνησης για πολλούς μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω διελεύσεων που οργανώνουν οι διακινητές -συχνά σε ακατάλληλα πλοιάρια.

Οι βουλευτές της επιτροπής του Κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα της Ε.Ε. περιέλαβαν τα στοιχεία στην έκθεση μετά από επερώτηση για την Επιχείρηση «Σοφία», για την οποία δήλωσαν ότι είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και δεν είχε εμποδίσει τους μετανάστες από το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους μέσω της θάλασσας.

«Η διακίνηση ατόμων ξεκινά στην ξηρά, άρα μια αποστολή του ναυτικού αποτελεί το λάθος εργαλείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη, απάνθρωπη και ανήθικη επιχείρηση. Από τη στιγμή που ξεκινούν το ταξίδι τους οι βάρκες, είναι ήδη αργά» είπε η Συντηρητική βουλευτής Σαντίπ Βέρμα. «Η λύση είναι να αξιολογηθούν οι οικονομικές δυσκολίες των χωρών αυτών και ο λόγος που (οι μετανάστες) φεύγουν, αρχικά, και το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τον κόσμο από το να θέλει να αναλάβει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι» πρόσθεσε η Βέρμα σε ακρόαση.

Χωρίς ενιαίο κράτος στη Λιβύη, δεν θα δούμε άσπρη μέρα

Η έκθεση της επιτροπής ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές διασώσεις στη θάλασσα με πλοία που δεν ανήκουν σε ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας πως δεν θα μπορέσει να διακόψει τη διακίνηση ανθρώπων χωρίς τη βοήθεια μιάς σταθερής λιβυκής κυβέρνησης.

Η ναυτική δύναμη της Ε.Ε. δήλωσε ότι από την ανάπτυξή της έχει συλλάβει 110 άτομα ύποπτα ως διακινητές, έχει εμποδίσει την επαναληπτική χρήση 463 πλοιαρίων από διακινητές, και έχει διασώσει πάνω από 38.000 άτομα στη θάλασσα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιχείρηση «Σοφία» άρχισε επίσης την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής ώστε «να βελτιώσει την ασφάλεια των εγχώριων υδάτων της Λιβύης» και να βοηθήσει με τις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης. Η εκπαίδευση αναμένεται να βελτιώσει την ικανότητα της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού της Λιβύης να εμποδίζουν τη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, επισημαίνεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα εκπροσώπου της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, εφέτος περίπου 100.000 άτομα αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη από ακατάλληλα πλοιάρια έως τώρα. Μέχρι και τις 6 Ιουλίου, σχεδόν 2.300 άτομα πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διέλευσή τους μέσω της Μεσογείου, η οποία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο επικίνδυνα σύνορα για μετανάστες παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ