Κατοικιδια

Από τι πέθανε τελικά η φάλαινα που εκβράστηκε στη Σαντορίνη;

Tι υποστηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και ο κτηνίατρος που εξέτασε το θαλάσσιο κήτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
falaina111.jpg

Μπορεί η ρύπανση των ακτών και του βυθού να οφείλεται για τον θάνατο πολλών θηλαστικών, χελωνών και ψαριών, αλλά τελικά όσον αφορά στη νεκρή φάλαινα που εκβράστηκε προ 9 ημερών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης δεν φαίνεται να οφείλεται, όπως αρχικά θεωρήθηκε, στην κατάποση περισσότερων των 30 κιλών πλαστικών, αλλά σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, πέρυσι καταγράφηκαν 1.009 νεκρά είδη, εκ των οποίων 758 ήταν καρέτα-καρέτα, 50 πρασινοχελώνες, 60 ζωνοδέλφινα, 49 ρινοδέλφινα, 22 φώκιες, 7 κοινά δελφίνια, 4 ζιφιοί (είδος δελφινιού), 2 στακτοδέλφινα και μία φάλαινα φυσητήρας. Πρόπερσι, ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 813, με τα στοιχεία να προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές των λιμενικών αρχών.

«Ο αριθμός των κητωδών και θαλάσσιων ερπετών που εντοπίζονται νεκρά παραμένει τα τελευταία χρόνια σε γενικές γραμμές σταθερός», λέει στην «Καθημερινή» ο Κώστας Καπίρης, βιολόγος-ιχθυολόγος και διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Τα περισσότερα βέβαια σκοτώνονται το καλοκαίρι λόγω της αύξησης των ταχύπλοων και της αλιείας».

Πριν από λίγες ημέρες, ξεβράστηκε στη Σαντορίνη μια φάλαινα φυσητήρας, μήκους 9 μέτρων και βάρους 7 τόνων. Για τη συλλογή και μεταφορά της (στον ΧΥΤΑ του νησιού, όπου θάφτηκε) διοργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου. «Τη φάλαινα εξέτασε κτηνίατρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από παθολογικά αίτια», αναφέρει ο κ. Καπίρης. Όπως επισημαίνει, στη φάλαινα δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία, όπως μεταδόθηκε από τοπικά sites, επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη και επομένως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι βρέθηκαν στο στομάχι της 30 κιλά πλαστικών.

Ανεξάρτητα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα πλαστικά που βρίσκονται στις θάλασσές μας αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κητώδη και τις χελώνες. «Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα-καρέτα», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ