Επικαιροτητα

Σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου 1899 γεννήθηκε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου 1899 γεννήθηκε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ © WikiMedia Commons

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, γεννήσεις, θάνατοι - 121 χρόνια από τη γέννηση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Τι συνέβη σαν σήμερα, 21 Ιουλίου στην παγκόσμια ιστορία; Ποια σημαντικά γεγονότα τη σημάδεψαν; Ποιες σπουδαίες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιες έφυγαν από τη ζωή;

Γεγονότα

356π.Χ: Ο ναός της Αρτέμιδος Εφέσου, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, καταστρέφεται από εμπρησμό.

365π.Χ: Παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) καταστρέφει την πόλη της Αιγύπτου, Αλεξάνδρεια. Το τσουνάμι προκλήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πέθαναν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι 45.000 εκτός της αιγυπτιακής πόλης.

1865: Στην εμπορική συνοικία του Σπρίνγκφιλντ στο Μιζούρι ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ πυροβολεί και σκοτώνει τον Ντέιβις Τατ. Αυτή θεωρείται η πρώτη μονομαχία της Άγριας Δύσης.

1930: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Πλατεία Ομονοίας, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά με το Θηρίο, δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

1944: Εκτελείται ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, αξιωματικός του Γερμανικού Στρατού (Βέρμαχτ), αριστοκρατικής καταγωγής και αποφασιστικός μοχλός της συνωμοσίας της 20ής Ιουλίου 1944, η οποία απέβλεπε στη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ και την κατάληψη της εξουσίας στη Γερμανία.

1949: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη συνθήκη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

n

1969: Οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Άλντριν είναι οι πρώτοι άνθρωποι, οι οποίοι θα περπατήσουν στη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής του Απόλο 11.

1970: Μετά από 11 χρόνια εργασιών ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Ασουάν στην Αίγυπτο.

1972: Ματωμένη Παρασκευή είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου του 1972 από τον προσωρινό Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA) και συγκεκριμένα από την επονομαζόμενη «Ταξιαρχία του Μπέλφαστ», στην περιοχή της ομώνυμης πόλης της Βόρειας Ιρλανδίας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων (7 πολιτών και 2 στρατιωτών) και τον τραυματισμό άλλων 130.Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παρόμοιων επιθέσεων του IRA εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτειακών στόχων σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1972 σημειώθηκαν στη χώρα εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις.

2005: Εκδηλώνονται τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του ιδίου έτου που στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Και οι τέσσερις επιθέσεις συμβαίνουν σε λεωφορεία του Λονδίνου, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν πυροδοτούνται και οι τέσσερις φερόμενοι ως ύποπτοι συλλαμβάνονται λίγες ημέρες μετά. Έκτοτε το ποδήλατο έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο. Κάτι σαν Άμστερνταμ.

Γεννήσεις

1816: Πολ Ρόιτερ: Γερμανός που αργότερα πολιτογραφήθηκε Βρετανός. Δημοσιογράφος και ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

n

1899: Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ: Ίσως ο σημαντικότερος Αμερικανός συγγραφέας του 20ου αιώνα, ο οποίος καθιέρωσε σε πολλούς τον δημοσιογραφικό λόγο και την έννοια του πολεμικού ανταποκριτή. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1948: Κατ Στίβενς, Βρετανός μουσικός, στιχουργός, συνθέτης. Λιγότερο γνωστός ως Στέφανος - Δημήτρης Γεωργίου, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1948 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν Ελληνοκύπριος και η μητέρα του Σουηδέζα. Η καριέρα του έφτασε στο απόγειό της κατά τη δεκαετία του 1970. Οκτώ διαδοχικοί δίσκοι του έγιναν χρυσοί. Ένα τροχαίο ατύχημα το 1977, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, ήταν η αφορμή για να αλλάξει την κοσμοθεωρία του και να αλλαξοπιστήσει. Ασπάστηκε το Ισλάμ, μετονομάστηκε σε Γιουσούφ Ισλάμ και εγκατέλειψε την μέχρι τότε επιτυχημένη καριέρα του. Παντρεύτηκε, απέκτησε πέντε παιδιά, διέθεσε όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ίδρυσε κι ένα μουσουλμανικό σχολείο στο Λονδίνο.

1951: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός.

Θάνατοι

1796: Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ρομαντικός ποιητής. Στην Ελλάδα θεωρείται αποκλειστικά ο βάρδος του έρωτα χάρις σε μια διαφήμιση που μας είπε πώς είναι αγάπη:

O my Luve's like a red, red rose

That’s newly sprung in June;

O my Luve's like the melodie

That’s sweetly play'd in tune.

n

1928: Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής- δημόσιος υπάλληλος ο οποίος αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα. Θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Η ποίησή του διδάσκεται σε αρκετά Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Για το έργο του έχουν γραφεί εκατοντάδες εργασίες και βιβλία, πραγματοποιήθηκαν δε δεκάδες ειδικά συνέδρια. Για την ταλαιπωρία του ως δημοσίου υπαλλήλου και την κινητικότητά του δεν έχουν γραφτεί πολλά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ