the paper >> άρθρα

Χαλκιδική

τεύχος: Guide Summer 2010 - 15/07/2010 / σχόλια (5)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

image
Η Φωνή της Αθήνας δικτυώνεται με τη Φωνή της Κομοτηνής. Η έκθεση «Θράκη 2011», που...
Ιούνιος. Τα σχολεία κλείνουν κι εγώ με την αδερφή μου (Νατάσσα) φοράμε ήδη μαγιό και ετοιμαζόμαστε...
Η Θεσσαλονίκη μου. Ο μύθος του Νάρκισσου είναι λανθασμένος. Ο Νάρκισσος δεν «πάγωσε...
Να κι ένας τόπος που δεν είναι νησί αλλά δεν έχει κάτι να ζηλέψει απ’ τα νησιά που...

Όταν ο Στέφανος μου ζήτησε να γράψω για τη «Χαλκιδική μου», όπως χαρακτηριστικά μου είπε, σκέφτηκα, γιατί όχι; Η ATHENS VOICE μού αρέσει, τη Χαλκιδική την αγαπάω, οπότε, γιατί όχι; Μετά, όμως, όσο σκεφτόμουν τι να γράψω, συνειδητοποίησα πως θα μου βγει πάλι η γνωστή γκρίνια για το θέμα αυτό! Μήπως δεν πρέπει, αναρωτήθηκα… Μήπως είναι μίζερο… Ό,τι και να ’ναι, αυτό μου βγαίνει, αυτό θα γράψω.

Θεωρώ, χωρίς καμία υπερβολή, πως η Χαλκιδική σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς, συμπεριλαμβάνεται στα πέντε καλύτερα μέρη του πλανήτη Γη! Δεν υπάρχει το μέρος! Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο! Πράσινο, βουνά, χιλιάδες κορυφαίες παραλίες πανεύκολα προσβάσιμες, μικρά κολπάκια με ψεύτικα νερά, απίστευτα ηλιοβασιλέματα και ανατολές, όλα αυτά μαζί. 

Και, βέβαια, εδώ έρχεται το μεγαλείο του  Έλληνα. Την κάναμε σαν τα μούτρα μας! Όλοι! Και οι ντόπιοι και οι Θεσσαλονικείς. Πολλές φορές σκέφτομαι πως δεν την αξίζουμε. Έτσι κι αλλιώς για μία ή δύο μέρες την εβδομάδα πάμε, τη λεηλατούμε και γυρίζουμε πίσω. Και να φανταστείτε ότι είναι 45 λεπτά απόσταση. Την παρομοιάζω με την καλύτερη γκόμενα του κόσμου, που για ανεξήγητους λόγους ούτε ο άντρας της την εκτιμάει, ούτε και ο γείτονας με τον οποίο διατηρεί καλοκαιρινό δεσμό.

Αντί να υπάρχει λίστα αναμονής για να μείνουν τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου με 500 ευρώ τη βραδιά στα θέρετρα της Χαλκιδικής, που θα έπρεπε να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, καταφέραμε να ενοικιάζονται τα δωμάτια με δέκα και είκοσι ευρώ τη βραδιά σε τουρίστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε πουθενά αλλού! Αντί να διαφυλάξουμε συγκεκριμένα σημεία της παρθένα και ανέγγιχτα, έχουμε μολύνει με την παρουσία μας τα πάντα!

Ειδικά στο πρώτο πόδι, συναντάς, εκτός από την Άφυτο, ίσως τα πιο άσχημα, κακόγουστα, χωρίς καμία αισθητική ή ταυτότητα παραθεριστικά μέρη. Άναρχη και εις βάρος του περιβάλλοντος δόμηση. Μηδενική σχεδόν τουριστική συνείδηση από τους αρμόδιους Δήμους και πολλές φορές δυστυχώς και από τους δημότες. Το ξέρω καλά το πρώτο πόδι, ζω χρόνια εκεί, έχω και επιχειρήσεις διασκέδασης. Αυτές οι επιχειρήσεις σε ένα υποτιθέμενο τουριστικό μέρος εμπορικό, κοσμικό και νεανικό, όπως το πρώτο πόδι, δέχονται μονίμως τον πόλεμο των τοπικών αρχών. Μόνο στην Ελλάδα, βέβαια, γίνονται αυτά. Σε μέρος που οι άνθρωποι πάνε για διακοπές και διασκέδαση, έχει ωράριο στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης! Ένα απίστευτο μπέρδεμα μεταξύ κέντρων διασκέδασης και κατοικημένων περιοχών ή μη, διατάξεων, απαρχαιωμένων νόμων και ξενοδοχείων που κρατάνε κάθε μαγαζί διασκέδασης αιχμάλωτο στην παρανομία. Παρ’ όλα αυτά το αγαπάω το πρώτο πόδι, έχω περάσει μαγικές στιγμές σε αυτό.

Το δεύτερο πόδι στην πλειοψηφία του, γιατί υπάρχουν κι εκεί οι άσχημες εξαιρέσεις, είναι μια άλλη ιστορία. Βρίσκεις τη Χαλκιδική στα καλύτερά της σε πολλά του σημεία. Ήσυχο, γαλήνιο, λιγότερο εμπορικό από το πρώτο πόδι, με απίστευτες παραλίες. Ειδικά αυτές που πας μόνο με φουσκωτό σού κόβουν την ανάσα! 

Για το τρίτο δεν λέω τίποτα, είμαι πολύ αμαρτωλός για να μιλήσω για τον άγιο, ευλογημένο, θεϊκό τούτο τόπο. 

Με λίγα λόγια: σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, αλλά και σαν την καφρίλα μας δεν έχει!

Τέλος, όλοι όσοι ευθύνονται τριάντα χρόνια τώρα για τον κωλόδρομο, που περνάει μέσα από όλα τα χωριά και που κάθε Κυριακή ταλαιπωρεί απίστευτα χιλιάδες ανθρώπους, ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ!!!

* O Αντώνης Κανάκης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και τη φετινή τηλεοπτική σεζόν παρουσίαζε το «Ράδιο Αρβύλα» στον Ant1

INFO

Κασσάνδρα

Πού να µείνεις 
Μια συναρπαστική φύση, µια υπερσύγχρονη κοσµοπολίτικη φίνα µαρίνα, υπηρεσίες πέντε αστέρων, εξαίσια θάλασσα. Το Sani Resort (23740 99500, www.saniresort.gr), στο ακρωτήρι της Σάνης, δεν είναι ένα απλό θέρετρο ούτε ένας συνηθισµένος προορισµός. Είναι µια ολοκληρωµένη εµπειρία διακοπών, µια φυσική πηγή ενέργειας και θετικής διάθεσης, µια ιδιαίτερη ερµηνεία στον όρο «φιλοξενία». Deluxe δωµάτια µε θέα στη θάλασσα και τον ιδιωτικό κήπο, junior και VIP σουίτες µε jacuzzi, ιδιωτική πισίνα και άµεση πρόσβαση στη θάλασσα, βραβευµένα εστιατόρια, spa, αποµόνωση, ηρεµία, το παζλ της καλοκαιρινής απόλαυσης και της ευζωίας. Και φυσικά Sani Festival. 
Επίσης, new entry στο πρώτο πόδι είναι και ο οικισμός Ακρίτας Ευ Ζην Villas and Suites (www.akritasefzin.gr). Πολυτελής διαμονή, εξαίρετη θέα από τα δωμάτια, ήρεμο και ειδυλλιακό περιβάλλον, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής, τη Χρούσου (παραλία Παλιουρίου). Σε μικρή απόσταση και τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής.
Για πιο απλές καταστάσεις προτείνονται τα Άµµων Ζευς, στην Καλλιθέα (23740 22357), Σήµαντρο Beach Hotel, λίγο πριν την Κύψα στη Σάνη (23740 31294), αλλά και το κάμπινγκ Blue Dream (www.campingbluedream.gr), Α΄ κατηγορίας, με το μπαρ Άνεμος δίπλα να είναι μια πραγματική όαση.
 
Πού να φας 
Στη Μασσαλία (697 4119737), στην πλατεία της Νέας Φώκιας. Στο πιο παλιό και γραφικό κτίριο του χωριού, πανδοχείο στις αρχές του 20ού αιώνα, παντοπωλείο στη συνέχεια, ουζερί σήμερα, θα βρεις ντόπια και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις ασυναγώνιστα μοναδικές. Θα πάθεις πλάκα με τα: χταπόδι σχάρας με φινόκιο, τηγανιά με δύο είδη μανιταριών, χωριάτικη με κριθαρομπουκιές, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, παστουρμά με κατίκι Δομοκού και φρέσκιες τηγανητές πατάτες κομμένες στο σκαλί του μαγαζιού. Είτε επιλέξεις κρεατικά είτε ψαρικά είτε μεζεκλίκια για το ουζάκι σου, το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις από τη Μασσαλία με μια εγγυημένα υπέροχη ανάμνηση γεύσης και χαλάρωσης. Στο εστιατόριο του οικισμού Ακρίτας Ευ Ζην, που ξεχωρίζει για το καππαδοκιανό ταντούρι. Όπου ταντούρι είναι πιάτα μαγειρεμένα σε χτισμένους μέσα στη γη φούρνους. Ό,τι ταντούρι και να φας (από σαρδέλα μέχρι πατάτα κι από μοσχαράκι με ρεβίθια μέχρι μαγιάτικο), θα ξετρελαθείς. Πλουσιότατη και η κάβα, με 1.000 περίπου ετικέτες κρασιών. 

Πού να πιεις 
Γλαρόκαβος, στον όρµο του Γλαρόκαβου. Το άσπρο και το γαλάζιο τού πάνε πολύ. Ο Γλαρόκαβος παίζει ντιζαϊνάτα και αµµουδερά! Άσπρο ξύλινο lounge για όσους επιζητούν ένα δροσερό χυµό ή ένα πολύχρωµο κοκτέιλ στο µπαρ δίπλα στα τιρκουάζ νερά της θάλασσας. Ένα all time summer classic, που βουλιάζει για άλλη µια χρονιά στην άµµο και τις µουσικές του. Live νύχτες, 24ωρο πάρτι, lounge διάθεση, fingerfood, έρωτες, γέλια, ξεγνοιασιές, τριζόνια, αστερίες. Τσεκάρετε τις ηµεροµηνίες, διαλέξτε τον ήχο και το στιλ που σας ταιριάζουν και κλείστε από τώρα τραπέζι ή ξαπλώστρα για τα πάρτι του Γλαρόκαβου.
Μόλος, στη Χανιώτη. Το σήµα κατατεθέν όλου του παιχνιδιού, των βουτιών και της χαράς κάτω από τον ήλιο και µέσα στη θάλασσα της Χανιώτης. Ένα beach bar όπου το γαλάζιο δένει µε το πράσινο, αφού για όλα φταίει η παραλία και… το γκαζόν. Οι εγκαταστάσεις του beach volley και του beach soccer εγγυώνται κοσµοσυρροή ηλιοκαµένων και καλλίγραµµων κορµιών, σπορτίφ περιπέτειες και απίστευτο χάζι. Τροπικά κοκτέιλ και εκτροχιαστικά live μέσα στο πρόγραμμα.

Σιθωνία 
 
Πού να µείνεις 
Αρµενιστής (23750 91487, 91497). Το κέντρο του πάρτι, η ψυχή του καλοκαιριού, η καρδιά της Σιθωνίας, ένα ασταµάτητο γαλανόλευκο gathering ήχων, βουτιών, κοκτέιλ, χαράς, τροχόσπιτων και αντίσκηνων, αντίδοτο στις κάψες της πόλης και τις ερηµιές των αστικών λεωφόρων. Μια οργανωµένη πολιτεία όπου χιλιάδες κόσµου χρόνια τώρα, παραδοσιακά, και την προτιµούν και την κατακλύζουν. Στο µπαρ του Αρµενιστή κάποιες νύχτες αναµένεται να είναι πιο δροσερές από τις υπόλοιπες χάρη στα live events, που επιβάλλεται να δώσεις βάση. Επίσης, λύσεις άνετης διαμονής και διαβίωσης αποτελούν και τα Ερμιόνη στο Καλαμίτσι (23750 41157), Porto Carras Resort, στον Νέο Μαρµαρά (23750 77000), ή τα ενοικιαζόµενα δωµάτια Α΄ Κατηγορίας της κυρίας Σουλτάνας Αραβά (23750 93293), στα Πυργαδίκια, με την εξωφρενικά όμορφη θέα.
 
Πού να φας και να πιεις
Θα φας στο Delicatessen Restau Άρης (Νικήτη, 23750 23787), που είναι η επιτομή της δημιουργικής κουζίνας και των ψαγμένων υλικών, και στο Paul, στο γραφικό Παρθενώνα, με σουβλάκι (καλαμάκι) σούπερ και γλυκά του κουταλιού. Θα πιεις στο Cohi, το beach bar του Πόρτο Καρράς, με καταγάλανο βυθό, αµµουδιά που «δεν υπάρχει» και κοκτέιλ πολύχρωμα και μυρωδάτα! Επίσης, στο Σιρόκο, στην ακτή Σαλονικιού, στον Άγιο Νικόλαο (23750 92080), με το ωραιότερο ever sunset σκηνικό. Επειδή παρατηρείται κοσμοσυρροή, καλό είναι να ξεκινάς το βράδυ σου νωρίς στο Σιρόκο, για να βρεις θέση είτε στο μπαρ είτε στο υπέροχο και θεαµατικό περιµετρικό lounge. Το Σιρόκο είναι γιορτή!
 
Ουρανούπολη 
 
Πού να µείνεις
Eagles Palace Hotel & Spa (Ουρανούπολη, www.eaglespalace.gr 23770 31070, 31047-8, 31101-4). Βραβεύτηκε για 2η συνεχή χρονιά με το οικολογικό Σήμα Green Key, ενώ έχει επίσης τιμηθεί με Γαλάζιες Σημαίες για την παραλία του (20 χρόνια), το European Ecolabel το 2009, το Caring Luxury Award από τα Small & Luxury Hotels of the World. Κοραλλένια ύδατα, υπηρεσίες πολιτισµού, γαστριµαργικά συµπόσια, πληθώρα µέσων εκγύµνασης, yachting, spa, περιποίηση σώµατος, φεστιβάλ οίνου και ιστορικές περιηγήσεις, όλα συγκεντρωµένα σε ένα πεντάστερο resort υψηλών προδιαγραφών. Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης και 4 χιλιόµετρα από την Ουρανούπολη. Το Eagles Palace Hotel αποτελεί το µικρό µυστικό ενός καταπράσινου λόφου, είναι φτιαγµένο εξολοκλήρου από πέτρα και µε την παραδοσιακή τεχνοτροπία των µονών του Αγίου Όρους που γειτονεύουν µαζί του. Οι fan του αθλητισµού καλύπτονται κατά το δέον µέσω του κέντρου θαλάσσιων σπορ, αλλά και το κέντρο καταδύσεων, ενώ το Sea transfer service απευθύνεται σε όσους επιθυµούν να περιηγηθούν στα κοντινά αξιοθέατα σαν τη Σιθωνία και τη νήσο της Αµµουλιανής. Eagles Spa, συνώνυµο της χαλάρωσης και της ευεξίας, πέντε µπαρ, µουσικές βραδιές και events γευσιγνωσίας κρασιών, πλήρως εξοπλισµένο γυµναστήριο, εσωτερική θερµαινόµενη πισίνα, boutique µε είδη δώρων και ταµπακερί, καθώς και κοσµηµατοπωλείο «Λαλαούνης». Ελικοδρόµειο, kids club, συνεδριακό κέντρο, ο ορισµός ενός αυτοτελούς καλοκαιρινού παράδεισου.
 
 
 

 

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

τα σχόλιά σας:

sto siroko vriskeis pantote

sto siroko vriskeis pantote thesh...giati poly apla den exei kosmo(mono to sk kati ginetai), einai panakrivo, servirei to poto se neropothro...paizei omos oraia mousikh( an einai o dj o xontroulhs me ta gyalia) k ontos exei oraia thea....se kamia periptosh den einai giorth!!

...μάστορας για τον πούτσο

...μάστορας για τον πούτσο είσαι.

oti na`nai to arthro sou

oti na`nai to arthro sou Antonaki...oi idioi oi anthrwpoi (leme twra epixirimaties tis kakias wras) pou sxetizontai me to otidipwte stin Xalkidiki einai autoi pou katastrefoun kai isopedonoun ta panta...na se plirwsoun 500 Euro gia poion logo re file? exeis paei pote sou Ispania gia diakopes???? ti na sigrinoume apo apopsi service...ferrari me cinquecento.... sinexizetai na grafete tetoia arthra na to paroun panw tous oi Xalkidikiotes kai na ginoun akoma pio gaidouria

oti na`nai to arthro sou

oti na`nai to arthro sou Antonaki...oi idioi oi anthrwpoi (leme twra epixirimaties tis kakias wras) pou sxetizontai me to otidipwte stin Xalkidiki einai autoi pou katastrefoun kai isopedonoun ta panta...na se plirwsoun 500 Euro gia poion logo re file? exeis paei pote sou Ispania gia diakopes???? ti na sigrinoume apo apopsi service...ferrari me cinquecento.... sinexizetai na grafete tetoia arthra na to paroun panw tous oi Xalkidikiotes kai na ginoun akoma pio gaidouria

Various people in the world

Various people in the world take the credit loans from different creditors, just because it is easy.

αφήστε ένα σχόλιο

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.