the PAPER
n
nn
τεύχος: 427 - 13/03/2013 - σχόλια

Edito 427

n

EMAIL
FACEBOOK
MORE

Λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενιαίο ακίνητο για εμπορική αξιοποίηση με μεγαλύτερη αξία από το Ελληνικό. Μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά δεν φαίνεται παράλογο μια χώρα, μια χρεοκοπημένη χώρα, να έχει ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο, μεγαλύτερο από το Μόντε Κάρλο, και 12 χρόνια να μην μπορεί να το αξιοποιήσει; Αξιοποίηση στην Ελλάδα, όμως, σημαίνει ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου. Κάποιοι δήμαρχοι θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι, για το καλό των δημοτών τους φυσικά και για να υπερασπίσουν το δημόσιο χώρο και το πράσινο. Κάποιοι υπουργοί θα κόψουν ένα άλλο για να γίνουν δρόμοι, δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθούν στις παλιές εγκαταστάσεις, κάποιοι θα διεκδικήσουν άλλα κομμάτια δικαστικά γιατί τους ανήκαν τον προηγούμενο αιώνα.

Η άλλη προοπτική είναι ο παλιός ελληνικός μύθος. Έρχονται οι σεΐχηδες που μοιράζουν λεφτά. Όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες, ο εμίρης χαρίζει χρυσά ρολόγια σε όποιον του σφίγγει το χέρι. Πόσοι Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν πάει τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ;

Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν τις επιτρέπει το οικονομικό μοντέλο. 10 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και οι 10 προμηθευτές τους. 10 μονοπώλια με αξία όση όλες οι άλλες επιχειρήσεις μαζί και 10 ολιγάρχες που μπορούν να συναλλάσσονται με την κρατική και την κομματική γραφειοκρατία για να κάνουν δουλειές.

Αυτό το μοντέλο προσπαθούν να επαναλάβουν, γι’ αυτό αναζητούν σεΐχηδες. Αλλά το χρήμα έχει γίνει πια ακριβό, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το μοιραστεί παρά μόνο αν οι όροι είναι ληστρικής εκμετάλλευσης. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει «γραφειοκρατικές δυσκολίες». Τι σημαίνει ότι οι επενδύσεις χρειάζονται χρόνια, δεκαετίες, μέχρι να ξεπεράσουν τα «γραφειοκρατικά εμπόδια». Η μετάφραση είναι να βάλουν συνέταιρο το κομματικό και κρατικό σύστημα. Γι’ αυτό επενδυτές δεν εμφανίζονται. Γι’ αυτό αναζητούνται στις ερήμους.

Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρά μόνο αν αλλάξει το σύστημα του κομματικού ελέγχου. Δεν θα έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αν πρώτα δεν μπορέσουν οι ίδιοι οι Έλληνες να επενδύσουν. Ας κοιτάξει ο καθένας το χώρο που εργάζεται. Μπορεί να γίνει καμιά επένδυση σ’ αυτό το περιβάλλον;

Αυτή τη στιγμή στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης βασιλεύει η απόλυτη παρανομία και υπόγεια συναλλαγή. Οι κάτοχοι των αδειών βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Μπαινοβγαίνουν στον Κορυδαλλό αναμένοντας τη δίκη τους. Έχουν χρεοκοπήσει. Φυγοδικούν, καταζητούνται στο εξωτερικό. Δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, δεν πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν αποδίδουν ΦΠΑ, δεν πληρώνουν εφορία. Χρωστάνε δεκάδες εκατομμύρια. Ιδιωτικοί, κομματικοί, εκκλησιαστικοί, δημοτικοί σταθμοί έχουν χρεοκοπήσει.

Δεν μεταδίδουν πρόγραμμα, δεν πληρούν καμία προϋπόθεση του νόμου. Τράπεζες διαχειρίζονται τις συχνότητες, δηλαδή την περιουσία του κράτους, για να καλύψουν τα χρέη επιχειρήσεων. Βγάζουν σε πλειστηριασμό τις συχνότητες, τις παραχωρούν σε όποιον είναι διατεθειμένος να αναλάβει τα χρέη. Δηλαδή τις συχνότητες της ενημέρωσης, την περιουσία του δημοσίου, για την παραχώρηση της οποίας το κράτος θέσπισε ειδικά όργανα, νόμους, αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς, τη διαχειρίζονται και την παραχωρούν τα τμήματα Δανείων των τραπεζών.

Ήταν αναμενόμενο ότι θα φτάναμε εδώ. Πάνω από μια δεκαετία τώρα, η πολιτεία δεν προκηρύσσει διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν λειτουργεί. Κάθε ένα εξάμηνο, με μια τροπολογία σε άσχετο νόμο, δίνεται παράταση στο καθεστώς της ημιπαρανομίας. Ψηφίζονται νόμοι που νομοθετούν το αδιανόητο: Όποιος εξέπεμψε παράνομα γίνεται νόμιμος. Σταθμοί προστίθενται που αλλάζουν όνομα την επόμενη μέρα και μπαίνουν στο παιχνίδι των αγοραπωλησιών. Εκατομμύρια αλλάζουν χέρια. Πωλείται δηλαδή ιδιωτικά η περιουσία του δημοσίου. Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν όλο αυτό το εμπόριο της δημόσιας ιδιοκτησίας απαθείς. Ζητάνε μόνο καλύτερους μισθούς.

Οι συνδικαλιστές που δίνουν ηρωικούς αγώνες εναντίον των «Γερμανών κατακτητών», δεν έκαναν ποτέ καμία κινητοποίηση που οι οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Το κράτος παρακολουθεί το εμπόριο που το ίδιο το κράτος επιτρέπει με τη δημιουργία γκρίζας ζώνης. Έχει χίλιους διαφορετικούς λόγους να αφαιρέσει τις άδειες, να επαναπροκηρύξει τις συχνότητες. Να δημιουργήσει δηλαδή νέες δουλειές, επενδύσεις, κινητικότητα, θέσεις εργασίας. Δεν το κάνει. Διοχετεύει κρατική διαφήμιση σε Μέσα χρεοκοπημένα. Δημιουργεί πολιτικό χρήμα και εξουσία. Η ημιπαρανομία δημιουργεί αφανή κέρδη σε ολόκληρα τμήματα της κρατικής και της κομματικής γραφειοκρατίας. Πάρα πολλά εκατομμύρια έχουν αλλάξει χέρια όλη αυτή την 20ετία. Πουλώντας αέρα, περιουσία του δημοσίου.

Ήταν αναγκαστικό να φτάσουμε εδώ; Ακόμα και χωρίς την κρίση, έτσι θα εξελισσόταν η κατάσταση. Γιατί η ημιπαρανομία κατέστησε την άδεια, δηλαδή τη δημόσια ιδιοκτησία, μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο από το περιεχόμενο. Ποιος ενδιαφέρεται για το προϊόν ενημέρωση, για το περιεχόμενο, για ποιότητα, για νέες ιδέες, για ανανέωση, όταν με το εμπόριο άδειας γίνεται εκατομμυριούχος πουλώντας αέρα;

Είναι αστείο, οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο έκπληκτοι απ’ όλους. Διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται. Ότι στο εμπόριο συχνοτήτων μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται συχνότητες, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς εργαζόμενους. Ότι το προϊόν δεν ήταν η δουλειά τους αλλά ο αέρας, η περιουσία του δημοσίου. Έγιναν αυτά τα χρόνια δεκάδες απεργίες για το ύψος των μισθών, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κάνουμε μια απεργία για την εφαρμογή των νόμων. Ποιος θα κάνει επενδύσεις σ’ αυτό το περιβάλλον; Όσες φορές επιχείρησαν ξένοι όμιλοι να μπλέξουν με επενδύσεις στον ελληνικό χώρο ενημέρωσης, έφυγαν τρέχοντας μόλις αντιλήφθηκαν την κατάσταση.

Είμαι μάλλον ο μόνος που απορεί με αυτή την κατάσταση. Όταν είχε κυκλοφορήσει η ATHENS VOICE είχαμε πει ότι θα συμπληρωθεί με ένα ραδιόφωνο. Δεν γίνεται Φωνή της Αθήνας χωρίς έκφραση στα ερτζιανά. Δέκα χρόνια τώρα, παρακολουθώ την κατάρρευση άναυδος. Συναλλαγή, ημιπαρανομία, διαπλοκή, εκατομμύρια. Θα μου πεις, υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι μια ραδιοφωνική ATHENS VOICE θα ήταν βιώσιμη; Πιθανόν, γιατί το μόνο ανταγωνιστικό προϊόν που θα είχε θα ήταν το περιεχόμενό της. Αλλά και βιώσιμη να μην ήταν, θα δοκίμαζαν άλλοι, οι επόμενοι, θα υπήρχε ανανέωση, νέες επενδύσεις, νέες απόπειρες, αποτυχίες, επιτυχίες, προσπάθειες. Αντί γι’ αυτό, χρόνια ολόκληρα υπάρχει μόνο συναλλαγή, κέρδη χωρίς παραγωγή, διόδια στο κομματικό σύστημα. Η συνταγή, δηλαδή, που οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρη τη χώρα.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία ήταν να επαναπροκηρύξει τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Υπολόγιζαν τα έσοδα του κράτους στα 2 δισεκατομμύρια. Εδώ τόσα χρόνια μετά, ακόμα και τώρα που η ραδιοτηλεοπτική αγορά έχει καταρρεύσει, συνεχίζουν απτόητοι. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, τα όργανα της πολιτείας δεν λειτουργούν, η δικαιοσύνη είναι απασχολημένη. Ο χώρος της ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι αντικείμενο των αστυνομικών ρεπορτάζ.

Πολλαπλασίασε το παράδειγμα αυτό με όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Κανείς κανονικός άνθρωπος δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σ’ αυτό το καθεστώς. Με συνέταιρο το κομματικό σύστημα. Πληρώνοντας διόδια. Μόνο όσοι μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της συναλλαγής και της διαπλοκής. Γι’ αυτό ψάχνουν επενδυτές στις ερήμους. Περιμένουν έναν εμίρη να τους σώσει. Και έρχεται μόνο ο Τσάκας.

Πρόσφατα άρθρα από ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ

image
Ένα κείμενο του Φώτη Γεωργελέ για το καλοκαίρι του 2009
image
Ένα παλιό κείμενο για το καλοκαίρι

Voice Choice

image
7 στους 10 υποψηφίους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
24/08/2016 - 11:06
image
Με βομβαρδισμούς απαντά το Ισλαμικό Κράτος
24/08/2016 - 11:31
image
Στοπ-καρέ στην πορεία της ευγενικής φυσιογνωμίας του ελληνικού κινηματογράφου
23/08/2016 - 15:15
image
Η μαγική δύναμη του στρωμένου τραπεζιού
24/08/2016 - 12:38
image
Ρομαντικά διλήμματα του καλοκαιριού
24/08/2016 - 10:38
image
Δεν είναι τυχαίο που η Dolce Vita είναι πιο γλυκιά στα ιταλικά
24/08/2016 - 08:24
image
Το νησί της Αποκάλυψης δεν είναι μόνο εκκλησιαστικός προορισμός
05/07/2016 - 19:09
image
Βρίσκεται στην Πίνδο από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
24/08/2016 - 10:16

Smart Life

Advertisement

image
Αν έχεις CU της Vodafone μπορείς να απολαύσεις ένα καφέ Mikel
04/08/2016 - 15:56
image
Τέσσερις προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει, αμέτρητες ιστορίες από τα φοιτητικά χρόνια!
02/08/2016 - 13:26

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Πάρτε μέρος στη συζήτηση

Ναι, αλλά όλα αυτά θα

Ναι, αλλά όλα αυτά θα διορθωθούν όταν γίνει σοσιαλισμός. Όταν εφαρμοστεί μια "άλλη" πολιτική. Γιατί ένας ¨άλλος" κόσμος είναι εφικτός. Ας είναι καλά οι αριστεριτζήδες που με την επίκληση του "άλλου" σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού. Κάπως σαν τους χριστιανούς που περιμένουν τη δευτέρα παρουσία. Τα παράσιτα και τα λαμόγια αυτής της χώρας θα έπρεπε να ανάβουν κάθε μέρα ένα κερί στους Λαφαζάνηδες.

Περίληψη προηγούμενων

Περίληψη προηγούμενων καταχωρήσεων:
Στις προηγούμενες καταχωρήσεις μιλήσαμε για τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης τα οποία ουσιαστικά κατέστησαν τα κράτη-μέλη από εταίρους που υποτίθεται ότι ήταν σε ανταγωνιστές. Είδαμε για ποιους λόγους η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας ξεκινούσαν με σημαντικό μειονέκτημα. Η αρχιτεκτονική λοιπόν, του ευρωσυστήματος ήταν τέτοια που άφηνε τις περιφερειακές οικονομίες χωρίς όπλα. Αυτό όμως ήταν εκ των προτέρων γνωστό. Ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία , η Ιταλία ακόμα και η Γαλλία θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταγωνιστούν τη Γερμανία σαν ίσος προς ίσο. Ποιο λοιπόν ήταν το προσδοκούμενο σενάριο δημιουργίας της ευρωζώνης; Πως είχαν οραματιστεί οι εμπνευστές της ότι θα οδηγούσε τελικά στην περίφημη σύγκλιση; Γιατί αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ;
Καταχώρηση 13-03-2012:
Όπως αναφέρει ο κ. Κώστα Σημίτη στο νέο βιβλίο του «Εκτροχιασμός» (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) στο κεφάλαιο με τίτλο «Οι κύριες αιτίες της κρίσης»(σ.29) , «οι δημιουργοί της ΟΝΕ πίστευαν ότι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και η ενιαία αγορά θα διασφάλιζαν, χάρη στο χαμηλότερο εργατικό κόστος , επενδύσεις στις περιφερειακές χώρες, και έτσι η απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες θα μειώνονταν βαθμιαία και ομαλά».Το σενάριο δηλαδή ήταν το εξής: α)δημιουργείται ένας ενιαίος οικονομικός χώρος όπου τα κεφάλαια ,τα εμπορεύματα και οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα β)εξαλείφεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος δεδομένου ότι όλες οι χώρες έχουν το ίδιο νόμισμα και γ)επειδή τα κεφάλαια υποτίθεται δεν έχουν πατρίδα, θα γινόντουσαν επενδύσεις από τον πλούσιο Βορρά προς το Νότο με δεδομένο ότι το εργατικό κόστος στην περιφέρεια ήταν χαμηλότερο. Κατά αυτό λοιπόν τον τρόπο θα «εξασφαλιζόντουσαν» οι θέσεις εργασίας στην περιφέρεια και θα επέρχετο η σύγκλιση με τον ανεπτυγμένο Βορρά. Αυτή όμως η προσδοκία , δεν παύει να ήταν αυτό ακριβώς, μια προσδοκία. Δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός να επιβάλει τις επενδύσεις. Πως άλλωστε θα μπορούσε αυτό να γίνει; Για όσους επιχειρηματολογούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα εχθρική προς τις επενδύσεις -κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα- θα πρέπει να πούμε ότι αν το «σενάριο» δημιουργίας της Ο.Ν.Ε είναι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, το επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια, θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί πριν από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Ακόμη όμως κι αν το επενδυτικό περιβάλλον ήταν το ιδανικό ,η Γερμανική ελίτ έχοντας ηγεμονικές διαθέσεις, είχε άλλα σχέδια για την ευρωζώνη.

Το 2003, μια μόλις χρονιά μετά τη δημιουργία της ευρωζώνης, ο συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, με καγκελάριο τον Gerhard Schroeder προχώρησε σε μια στρατηγική κίνηση μου έμεινε γνωστή σαν «Ατζέντα 2010». Με την ανοχή των συνδικάτων και με πρόσχημα την τόνωση της απασχόλησης, προχώρησε σε μια συνολική επίθεση στα δικαιώματα και στο βιοτικό επίπεδο των Γερμανών εργαζομένων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιβολή σκληρής λιτότητας στους γερμανικούς μισθούς και περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα επιδόματα. Η μείωση όμως ,των πραγματικών γερμανικών μισθών σε σχέση με τους μισθούς της υπόλοιπης Ευρώπης ήταν τέτοια που θα καθιστούσε της γερμανικές εξαγωγές σε συνθήκες ευρωζώνης ακόμα πιο ανταγωνιστικές. Να σημειώσουμε εδώ, πως σε αντίθεση με τη λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι ο γερμανικός λαός ζει πλουσιοπάροχα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας της γερμανικής οικονομίας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σε προσχέδιο της έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύονται οι τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου στο εσωτερικό της Γερμανίας. Συγκεκριμένα ενώ στο 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει πλέον του 50% του συνολικού πλούτου και μάλιστα με συνεχώς αυξητική τάση, στο φτωχότερο 50% των γερμανικών νοικοκυριών ανήκει μόλις το 1% της συνολικής καθαρής περιουσίας. Είναι πράγματι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η Γερμανική ελίτ προκειμένου να ηγεμονεύσει την Ευρώπη δεν δίστασε να εξαθλιώσει τον ίδιο το Γερμανικό λαό. Ήταν αυτονόητο λοιπόν ότι αν η Γερμανία συγκρατούσε το μισθολογικό της κόστος, με δεδομένο ότι παρήγαγε τα ποιοτικότερα προϊόντα και η Ο.Ν.Ε είχε αφοπλίσει τους υπόλοιπους από τα όποια όπλα αντίστασης( δασμολογική πολιτική, υποτίμηση του νομίσματος) , θα έκανε BINGO στην ανταγωνιστικότητα από την οποία, σε συνθήκες ευρωζώνης, κρινόντουσαν όλα.
Πέρα όμως από την ισοπέδωση του μισθολογικού της κόστους, η Γερμανία ολοκληρώνοντας τη στρατηγική της προχώρησε και σε μια άλλη κίνηση. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ) για περισσότερο από δυόμιση χρόνια, πάλι με αφετηρία το έτος 2003 και μέχρι το 2006, μείωσε τα επιτόκια του ευρώ από το 5% στο ιστορικό χαμηλό 2%. Είναι, η όχι και τόσο μακρινή εποχή που οι τράπεζες «παρακαλούσαν» τηλεφωνικά να δεχθούμε το δάνειο που είχαν ήδη εγκρίνει για μας με «εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους».Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν οι χώρες της περιφέρειας να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να είναι σε θέση να αγοράζουν τα γερμανικά προϊόντα. Η πιστωτική αυτή επέκταση όμως ,δημιούργησε φούσκες περιουσιακών στοιχείων στα κράτη του ευρωπαϊκού νότου που είχαν μόλις υιοθετήσει το ευρώ. Η ενίσχυση του πληθωρισμού που αναπόφευκτα ακολούθησε, κατέστησε τις χώρες του νότου ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Βορρά. Οι αποφάσεις όμως της ΕΚΤ, για τόσο σημαντικά θέματα όπως το επιτόκιο του ευρώ, λαμβάνονται με σταθμική ψήφο και οι πληθυσμιακά μεγαλύτερες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή. Η Γερμανία λοιπόν, των ογδόντα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων σε συνεννόηση με τους δυο-τρεις δορυφόρους της είναι σε θέση να αποφασίζει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, η ΕΚΤ δεν εδρεύει ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Παρίσι, ούτε στις Βρυξέλες , ούτε καν στο Βερολίνο. Έχει έδρα στη Φρανκφούρτη και απέχει μόλις 5χλμ από την πρώην κραταιά κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την Bundesbank. Τυχαίο; Δε νομίζω. Η Γερμανία λοιπόν, κρατώντας τους μισθούς καθηλωμένους και προσφέροντας υψηλή ρευστότητα στην περιφέρεια, απογείωσε το πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας της. Στόχος, η άντληση όσο γίνεται μεγαλύτερου μεριδίου από τη σταθερή ποσότητα χρήματος της Ευρωζώνης. Έναν στόχο που τον πέτυχε στο ακέραιο. Μια στρατηγική που 10 χρόνια μετά θα την καθιστούσε τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά και θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή περιφέρεια στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ανεξάρτητα ποια ήταν τα σενάρια δημιουργίας της ΟΝΕ, ανεξάρτητα αν η Ευρωζώνη θα κατέληγε στην περίφημη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανεξάρτητα αν διάφοροι αναλυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για το μέλλον ενός τέτοιου νομισματικού εγχειρήματος, το σίγουρο είναι ότι στις οικονομικές ελίτ της Ευρωπαϊκής περιφέρειας προσφέρθηκε ένα ανυπολόγιστο δώρο: η μετατροπή των χρηματικών τους διαθεσίμων από εθνικά νομίσματα σε αποθεματικό νόμισμα. Ένα δώρο που ακόμα και σήμερα δεσμεύει τις αποφάσεις και τον τρόπο σκέψης τους.
Στην καταχώρηση της επόμενης εβδομάδας θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ζήτημα του Ελληνικού Δημοσίου χρέους αλλά και το περίφημο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, την κορωνίδα των επιχειρημάτων του κ. Γεωργελέ.

Αγαπητέ κ. Στεφανάτο, Το

Αγαπητέ κ. Στεφανάτο,
Το πόνημά σας είναι αρκετά καλά διατυπωμένο, αλλά απολύτως ανεπαρκές ως ανάλυση.
Δεν έχει μείνει ούτε ένας σοβαρός οικονομολόγος σ' αυτόν τον κόσμο που να περιορίζεται στην οικονομική θεώρηση των πραγμάτων. Η συγκεκριμένη οπτική είναι οικονομικίστικη.
Αποτέλεσμα τούτου είναι η τραγική υποτίμηση των ανεπαρκειών της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και του ελληνικού πολιτικού συστήματος ειδικότερα, που αποδύναμώνει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά σας.
Όμως σας εύχομαι καλή επιτυχία. Χρειαζόμαστε πολλούς με καλές προθέσεις.

τι να λέμε.,... υπέροχο!

τι να λέμε.,... υπέροχο!

ρε Στεφανατο εγραψες μια

ρε Στεφανατο εγραψες μια σελιδα σχολιο για να πεις οτι ο γερμανικος λαος ειναι εξαθλιωμενος?και τοτε γιατι τρεχουμε μεταναστες εκει?εισαστε με τα καλα σας επιτελους?ενα ταξιδι δε πηγαινετε εναν φιλο δεν εχετε να σας πει τι σας ποτιζουνε?

Ας ανοίξουν τουλάχιστον το

Ας ανοίξουν τουλάχιστον το Euronews in Greek να ανασάνουμε λιγάκι! Σοβαρό, ούτε πρωινομεσημεριανάδικα, ούτε μαγειρικές, ούτε Τούρκικα, ούτε βλακείες, τηλεμάρκετινγκ, τηλεβιβλιοπωλεία παρα-αρχαιολογίας, μια χαρά!
Περιμένω από την AV αφιέρωμα στο Euronews in Greek και κάθε σοβαρό Ελληνικό site οφείλει να έχει Link στην ιντερνετική μορφή του.

Πόσο έχει μειωθεί ο αριθμός

Πόσο έχει μειωθεί ο αριθμός των σχολιαστών! Φώτη και σία δεν περνάει πια η μπογιά σας. Η ρετσινιά όμως θα σας μείνει για πάντα.

μήπως είσαι λίγο εμπαθής?

μήπως είσαι λίγο εμπαθής?

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι άνθρωποι που αναδείχθηκαν σε αυτό το περιβάλλον της διαπλοκής το παίζουν τώρα τιμητές των πάντων.Εκδότες των 500 φύλων που έπαιρναν διαφημίσεις από τον ΟΠΑΠ λες και πουλάγαν 200.000. Και έχουν θράσος απύθμενο να χτυπάνε και το χέρι στο τραπέζι και να κατακεραυνώνουν...Και δεν καταλαβαίνουν οι ανόητοι όταν διερωτώνται και καλά γιατί ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται και δεν κατεβαίνει μαζικά στους δρόμους ότι κυρίως φταίνε αυτοί γιατί μπορεί να χαιδεύουν αυτιά αλλά όπως η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή το ποιον αυτού που φωνάζει δίνει αξία στα λόγια του...Και το χωριό μας είναι μικρό μάγκες...τζάμπα μάγκες για την ακρίβεια

Ας μην αναζητούμε τον ορισμό

Ας μην αναζητούμε τον ορισμό της επένδυσης.

Οσοι κάνουν επενδύσεις,σε όλο τον κόσμο,κοιτάζουν δύο πράγματα.
Το κέρδος και το επενδυτικό περιβάλον.

Για το κέρδος που είναι μετρήσιμο,η απόφαση είναι δική τους.

Για το επενδυτικό περιβάλον,
στη χώρα μας βλέπουν ένα αμέτρητο,ένα απύθμενο χάος
που έχει ονοματεπώνυμο.
Ελληνικό τοξικό δημόσιο.

Συνεπώς αν έρθουν επενδύσεις ή θα είναι τοξικές και
θα αποκτήσουν ροδοκόκινα μαγουλάκια ή
αν είναι υγιείς σύντομα θα κόψουν ρόδα μυρωμένα,
όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Μια χαρα περναγαμε με την

Μια χαρα περναγαμε με την δραχμουλα μας!Τι το θελαμε το ευρω!Λυπαμαι τις Κυπριους.Εξαφανισαν την Κυπρο απο τον χρηματοπιστωτικο χαρτι και κουρεψαν τις καταθεσεις των κυπριων.Καλο ειναι να την κανουμεαπο το ευρω.ΥΓ.Προδοτης ο Αναστασιαδης!

Εκανα ενα ορθογραφικο λαθος,ο

Εκανα ενα ορθογραφικο λαθος,ο χαρτι αλλα χαρτη

τι λυπηρό αλλά πόσο αληθινό.

τι λυπηρό αλλά πόσο αληθινό. πόσο κρίμα. έφυγα από την ελλάδα. ηρθα στην Αμερική. οχι επειδή ημουν άνεργος. δεν ήμουν. δική μου επιχείρηση είχα. και μάλιστα πήγαινε πολύ καλά. έφυγα γιατί η σαπίλα με έπνιγε. με έπνιγε ο συνδικαλιστής. με έπνιγε ο πλούσιος. με έπνιγε ο φτωχός. με έπνιγε ο ακαλλιέργητος. με έπνιγε τοσύστημα. δεν με άφηνε να είμαι δημιουργικός. δεν με άφηνε να είμαι. κρίμα. πολλοί νιωθουμε έτσι. εγώ γλύτωσα. νοιώθω πως έχω πάει στους ΑΑ. για να ξεσυνηθίσω τη σαπίλα!

Για αυτό που έγινε στην

Για αυτό που έγινε στην Κύπρο: "Η νεοφιλελεύθερη συμμορία των Βρυξελλών δηλώνει πλέον έτοιμη να κατάσχει και ατομικές περιουσίες, γιατί περί αυτού πρόκειται" έγραψε ο Κούλογλου και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, προσθέτοντας ότι εκτός απο συμμορίτες είναι και κοπρίτες. Θα πρέπει να κλαίνε το 6,7 % ή το 9,9% (αναλόγως) των καταθέσεών τους και οι έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Κύπρο. Ας πρόσεχαν που θα έλεγε και ο Σημίτης. Στο μεταξύ αδημονώ να' ρθει η Πέμπτη για να διαβάσω το Φώτη που θα υπερασπιστεί την αναγκαιότητα της απόφασης του Eurogroup και των "εταίρων-δανειστών" και αυτού του ωραίου, βαθύτατα δημοκρατικού κλαμπ που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.Και πάνω από όλα θα γράψει για τα λεφτά των ρώσων, για το βρώμικο, παρασιτικό, μαφιόζικο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και την παραοικονομία της και για την "εξυγίανσή" του- επιτέλους!- που ξεκινά απο τα αγγελούδια Σόιμπλε, Λαγκάρντ-ΕΕ και ΔΝΤ. Θα εξηγεί ότι αν δεν κουρεύονταν οι καταθέσεις θα υπάρξει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η Κύπρος θα βγεί από το ευρώ, θα καταστραφεί,θα γίνει Βόρειος Κορέα κλπ., κλπ. Και απο κάτω οι κλακαδόροι θα γράφουν εκστασιαζόμενοι ως συνήθως: "Έξοχο τό άρθρο σας", "Τέλειο, αριστουργηματικό", "Εύστοχος όπως πάντα", "Ευτυχώς που υπάρχετε εσείς και μας ανοίγετε τα μάτια κ. Γεωργελέ" κλπ,κλπ. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...

Προτού αρχίζεις να γράφεις

Προτού αρχίζεις να γράφεις λογύδρια θα πρέπει να κατανοείς στοιχειωδώς τη σχέση αίτιου και αιτιατού. Την Κύπρο εμείς τη βουλιάξαμε δηλαδή η πολυπληθής΄ελληνική συμμορία που περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες και πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τη βουλιάξαμε μέσω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. Απλά πράγματα. Τα υπόλοιπα είναι η γνωστή μανιέρα της φαιοκόκκινης συμμαχίας.

Και ποια είναι η εναλλακτική

Και ποια είναι η εναλλακτική λύση? Αντί δηλαδή να χάσουν όλοι τόκους 1.5 έτους και να λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας, οι παρακάτω προτείνετε την πλήρη και άτακτη χρεωκοπία. Είναι αυτό η λύση? Η απώλεια του συνόλου των καταθέσεων στην Κύπρο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους? Γιατί αυτό ουσιαστικά σημαίνει χρεωκοπία, δέσμευση καταθέσεων κατά προτεραιότητα υπερ δανειστών.

'Εχουν ξεφύγει οι Γερμανοί

'Εχουν ξεφύγει οι Γερμανοί και αυτό είναι γεγονός. Όμως για να έχει ισχύ το μέτρο πρέπει να εγκριθεί απο την Κυπριακή Βουλή...Για να δούμε λοιπόν εκεί που η Αριστερά έχει πολλή δύναμη θα το καταψηφίσει; Και αν ναι ακόμα πιο ενδιαφέρον θα είναι το μετά. Γιατί με τα λόγιο χτίζω ανώγια και κατώγια...Ενδιαφέρον simulation για εμάς και εύχομαι να μην αποδειχθεί τραγική πραγματικότητα για τους Κυπρίους,

@Anonymous on Sun, 17/03/2013

@Anonymous on Sun, 17/03/2013 - 2:48μμ.
Σοβαρά;Ώστε πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι συμμορίτες ε; Πως φαίνεσαι πως είσαι Πάγκαλος και χρυσαυγίτης στην ψυχή, καημένε...

Με τέτοια μυαλά που

Με τέτοια μυαλά που κουβαλάτε, καλομελέτα κι έρχεται και στην Ελλάδα τέτοιο κουρεματάκι. Και πιο μεγάλο ακόμα. Και φυσικά η δουλειά -η μεγάλη μπίζνα-θα γίνει όταν μπροστά μας θα έχουμε αργίες και τριήμερα. Εγώ σας εύχομαι να εμπιστεύεστε τον πρωθυπουργό, την τρικομματική, την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, και καθώς η Ελλάς-επιτέλους!-ανακτά την "αξιοπιστία της στην Ευρώπη" δεν έχετε παρά να βγάλετε τα ευρώ απ΄ τα σεντούκια και τα στρώματα και να τα καταθέσετε Τρίτη πρωί κιόλας στις τράπεζές μας. Κι αν τυχόν βγώ αληθινός,στο μέλλον, δεν πειράζει παιδιά, θα έχετε να λέτε και να καμαρώνετε στα εγγόνια σας ότι συμβάλλατε στη διάσωση της χώρας, με προσωπικό κούρεμα 20%, 30%,40% των χρημάτων σας. Καλά Κούλουμα,καλή Σαρακοστή, και πάνω απο όλα υγεία και αφοπλισμός Παναγία μου, που λέει κι ο Τζιμάκος.