the PAPER
Edito 391
Edito 391Edito 391
τεύχος: 391 - 08/05/2012 - σχόλια

Edito 391

Edito 391

EMAIL
FACEBOOK
MORE

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σε μια έρευνα της Metron Analysis υπήρχε μια συμπληρωματική ερώτηση: Εσείς γιατί πιστεύετε ότι μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι; Το 84% απαντούσε ότι «μας δανείζουν για να μας εκμεταλλεύονται». Μερικές φορές οι δευτερεύουσες απαντήσεις αποτυπώνουν καλύτερα το κλίμα. Η ελληνική κοινωνία αγνοεί την πραγματικότητα. Ή, για να ακριβολογούμε, κάνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα. Παρένθεση: Αν κάποιος από αυτό το 84% θέλει να μας δανείσει με τους ίδιους όρους, ας έρθει από δω και ευχαρίστως να μας «εκμεταλλευτεί». Δεν θα ’ρθει κανείς. Έχουν στείλει 70 δις στην Κύπρο και την Ελβετία και άλλα 160 δις στις τράπεζες με 5% επιτόκιο.
Οι προχθεσινές εκλογές αποτύπωσαν με ακρίβεια το κλίμα των 2,5 χρόνων. Δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιούργησαν καινούργια. Γιατί τα προβλήματά μας δεν ήταν οι εκλογές. Η κρίση είναι μεν κυρίως πολιτική αλλά τα κόμματα σ’ αυτή την πορεία δεν έδειξαν σημάδια ενηλικίωσης. Πήγαμε σε εκλογές μετά από δυο χρόνια χωρίς να έχουμε επεξεργαστεί τίποτα, χωρίς να κατανοούμε τις αιτίες της κρίσης. Πήγαμε στις εκλογές του 2012 με τα μάτια στραμμένα στο 2008. Με ανορθολογικές αντιδράσεις μιας κατακερματισμένης κοινωνίας, με πρώην πελάτες που δυσκολεύονται να γίνουν πολίτες. Έτσι το αποτέλεσμα αποτύπωσε αυτό τον κατακερματισμό. Πολλές μειοψηφίες που δεν κάνουν πλειοψηφικό ρεύμα.

Τώρα κάποιοι αθροίζουν ποσοστά για να αναπαράγουν το μύθο της εποχής, τα μνημονιακά και αντιμνημονιακά μέτωπα.
Αλλιώς θυμάμαι εγώ αυτή την περίοδο. Αυτοί οι υπουργοί που «δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο», που το υπονόμευαν παραμένοντας φυσικά υπουργοί, που το ακύρωναν γιατί ήταν εκτός της «σοσιαλιστικής λογικής» τους, υπουργοί του Πασόκ δεν ήταν; Οι συντεχνίες, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνδικαλιστής του Πασόκ δεν ήταν; Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί, ανώτατο στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας δεν ήταν; Οι πρόεδροι των επαγγελματικών συλλόγων, των φαρμακοποιών, των δικηγόρων, των γιατρών, της ΝΔ δεν ήταν; Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Πασόκ δεν ήταν, οι διοικήσεις τους, Πασόκ και ΝΔ δεν ήταν; Οι υπουργοί που ακύρωναν τους νόμους για τα κλειστά επαγγέλματα, για την ανώτατη εκπαίδευση, υπουργοί της ΝΔ και του Πασόκ δεν ήταν; Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έλεγε επί δυο χρόνια «Δώστε μας την Ελλάδα μας πίσω. Η Ελλάδα μένει απροσκύνητη, δεν χρειάζεται δυνάστες»; Άμα είναι έτσι τα πράγματα, αν «οι ξένοι δυνάστες μάς παίρνουν την Ελλάδα», αν καταγγέλλει το μνημόνιο η Λούκα και ο Παπουτσής, και γω τον Τσίπρα προτιμώ που έχει και ένα φολκλόρ. Άμα ο Σαμαράς βγάζει με φώτοσοπ τους μιναρέδες από την Αγία Σοφία, γιατί να μην ψηφίσει ο κόσμος τούς Καμμένους να πάρουμε στ’ αλήθεια την Πόλη; Τσάμπα είναι.
Στ’ αλήθεια, το χρεοκοπημένο σύστημα, ένθεν κακείθεν, έφτιαξε μια βολική κατασκευή για να διατηρήσει όσο μπορούσε την παγιωμένη επί χρόνια αδιέξοδη κατάσταση. Χρησιμοποιώντας το «μάθημα πρώτον» της κοινωνικής μηχανικής: φταίνε οι ξένοι, ο εξωτερικός εχθρός. Οι μετανάστες. Οι Γερμανοί. Πετυχαίνει, μόνο που έχει ένα ελάττωμα: κερδίζουν οι πιο θορυβώδεις, οι πιο αδίστακτοι.

Ας πούμε μια παραδοξότητα: δεν υπάρχει μνημόνιο. Δεν χρειάζεται ούτε να το αναδιαπραγματευτούμε ούτε να το καταγγείλουμε μονομερώς ούτε τίποτε τόσο ηρωικό. Ας τους κουτόφραγκους να νομίζουν ότι το δεχόμαστε, γιατί να τσακωνόμαστε; Και ας πουν τα πολιτικά μας κόμματα τις δικές τους πολιτικές επιλογές, μια ο Βενιζέλος, μια ο Σαμαράς, μια ο Τσίπρας, μια ο Κουβέλης. Τα «ισοδύναμα» που λένε. Να βρουν αυτοί με ποιες κινήσεις δεν θα χρειαζόμαστε λεφτά, θα είμαστε αυτάρκεις. Ας βρουν αυτοί σιωπηλά, κρυφά, μόνοι τους, λεφτά. Και στις 15 του μήνα που θα ’ρθουν οι καταραμένοι, θα τους πούμε δεν χρειάζεται, παιδιά, δεν θέλουμε τα λεφτά σας, έχουμε. Τα βρήκαμε με άλλον τρόπο, ελληνικό. Τι θα μας πουν; Όχι, εμείς θέλουμε να βασανίζετε τους γέρους και τους κατώτατους μισθούς; Αφού δεν θα τους έχουμε ανάγκη, δεν θα μπορούν να μας επιβάλουν κανέναν όρο. Αυτή είναι δυστυχώς η κρυφή αλήθεια. Ότι αυτό όλο το διάστημα, τα ελληνικά κόμματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να παρουσιάσουν καμία διαφορετική επιλογή, άλλη απ’ αυτές που εφάρμοζαν μέχρι τώρα και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Γι’ αυτό μόνο «αποκρούουν» τις προτάσεις των ξένων. Και όλοι επαναδιαπραγματεύονται, απορρίπτουν, καταγγέλλουν και υπόσχονται αφηρημένη ανάπτυξη, έναν άλλο κόσμο εφικτό. Στο μέλλον. Γιατί τι να πουν; Για το εθνικό μας δικαίωμα στα δανεικά; Για την «προοδευτική» λύση να μας δίνουν 20 δις το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια;
Τα ελληνικά κόμματα δεν μπόρεσαν σ’ αυτά τα κρίσιμα χρόνια να μετεξελιχθούν από πελατειακά δίκτυα σε σύγχρονους πολιτικούς σχηματισμούς και γι’ αυτό, ακόμα και στο χείλος της καταστροφής, διαπαιδαγωγούν την κοινωνία σε εύκολες και βολικές λύσεις χωρίς προσπάθεια, χωρίς κόστος. Απλώς αντικαθιστώντας το δικομματισμό με το διπολισμό, μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Προσπαθώντας να πάρουν τους πελάτες των παλιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις εκλογές. Για το Πασόκ δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ούτε και στους ίδιους νομίζω. Ήταν ένα αποτέλεσμα γνωστό από το 2010. Κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει βίαιη προσαρμογή στα πλαίσια μνημονίων και με την επίβλεψη του ΔΝΤ, μαθηματικά θα πληρώσει το κόστος. Ο αρχηγός της ΝΔ έμοιαζε ο νικητής του τζόκερ. Η παράταξή του που εκτροχίασε την οικονομία, εγκατέλειψε ούτε στα μέσα της θητείας της και παρέδωσε την καυτή πατάτα στους αντιπάλους. Ο Α.Σ. αντί να κάνει αντιπολίτευση στο Πασόκ, έκανε αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομιμοποιώντας έτσι το αντιμνημονιακό μέτωπο. Διέγραψε το μισό του κόμμα γιατί υπερψήφισε το μνημόνιο και όταν, υπό το βάρος της σκληρής πραγματικότητας, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογούσε, διέγραψε το υπόλοιπο μισό γιατί καταψήφισε. Και επειδή αυτό δεν έφτανε, ολοκλήρωσε τη μεγαλοφυή στρατηγική εκβιάζοντας εκλογές. Εκλογές στην πιο βαθιά στιγμή της κρίσης, με μια κοινωνία κουρασμένη, αγανακτισμένη, συγχυσμένη. Τα αποτελέσματα φάνηκαν την προηγούμενη Κυριακή.
Τώρα στη θέση του Σαμαρά τον προηγούμενο Νοέμβριο, βρίσκεται ο Σύριζα. Πήγε στις εκλογές λίγο πιο καλά από όσο θα ήθελε. Τώρα ξαφνικά, από τις πλατείες, βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τώρα είναι αυτοί που παραλαμβάνουν το πρόβλημα. Πώς μετά από αυτή την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, από αυτές τις εκλογές που όλοι ζητούσαν, μπορείς να αρνηθείς τη συμμετοχή σου σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Αν όχι τώρα που κινδυνεύει η χώρα, πότε θα αποδείξεις τη χρησιμότητά σου;

Οι αδιέξοδες εκλογές της 6ης Μαΐου είχαν τουλάχιστον ένα παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Τελειώσαμε με το ριζοσπαστισμό των βολεμένων. Τέρμα η αγανάκτηση για τους «κλέφτες πολιτικούς», για το «μπουρδέλο τη Βουλή», για την «κυβέρνηση των δοσίλογων που δεν έχει νομιμοποίηση απ’ το λαό». Τώρα ψηφίσαμε, εκλέξαμε, αυτοί είναι οι δικοί μας. Τι θα κάνουν; 

Πρώην μικρά και πρώην μεγάλα, νυν μικρομέγαλα κόμματα,
δυο μέρες τώρα προσπαθούν να αποφύγουν τη σκληρή πραγματικότητα, να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να ωριμάσουν. Το πελατειακό κράτος της μεταπολίτευσης τελείωσε. Θα χτίσουμε στα συντρίμμια ή θα ονειρευόμαστε μια καταστροφική επιστροφή στο παρελθόν; Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Όσες εκλογές κι αν κάνουμε, το δίλημμα θα είναι το ίδιο.

Πρόσφατα άρθρα από ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ

image
Ένα κείμενο του Φώτη Γεωργελέ για το καλοκαίρι του 2009
image
Ένα παλιό κείμενο για το καλοκαίρι

Voice Choice

image
Σε κρίσιμη κατάσταση μία ηλικιωμένη
26/08/2016 - 08:18
image
Όταν ο Εγκέλαδος γίνεται ο «σκηνοθέτης» του πιο θλιβερού «σκηνικού»
26/08/2016 - 11:56
image
Η ανασφάλεια στον Ολυμπιακό στάζει από τα ταβάνι των αποδυτηρίων
26/08/2016 - 12:20
© Hate Mail
Ευφυείς προσβολές για ευχές που δεν είναι μία από τα ίδια
26/08/2016 - 11:19
image
Βάλε ποτό, κάτσε αναπαυτικά και άνοιξε την τηλεόραση της ζωής σου στην A.V.
25/08/2016 - 12:18
image
Το αριστούργημα του λεκαρικού ρεπερτορίου που έγινε τηλεοπτική σειρά επανακυκλοφορεί
26/08/2016 - 08:01
image
Το κοσμοπολίτικο νησί μέσα από τα μάτια ενός αναγνώστη της A.V.
25/08/2016 - 14:53
image
O Alexander Zhukovsky πήγε το καθημερινό μπάνιο στη «σφαίρα» της φαντασίας
26/08/2016 - 08:05

Smart Life

Advertisement

image
...Κι ο παλμός αυτής της «καρδιάς» είναι πολύ δυνατός, καθώς στον ΑΚΤΟ λειτουργούν οκτώ...
25/08/2016 - 11:43
image
Αν έχεις CU της Vodafone μπορείς να απολαύσεις ένα καφέ Mikel
04/08/2016 - 15:56

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Πάρτε μέρος στη συζήτηση

έκλασε η νύφη, σχόλασε ο

έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος

Τον Καμμένο τον έστειλαν οι

Τον Καμμένο τον έστειλαν οι γονείς του στο Λύκειο Μπαρμπίκα γιατί δεν τα έπαιρνε τα γράμματα. Τώρα θέλει να ανακηρύξουμε ΑΟΖ. Στο Λύκειο Μπαρμπίκα την έμαθε την ΑΟΖ?

Λεοντειο τελειωσε

Λεοντειο τελειωσε

Τότε οι πληροφορίες μου ήταν

Τότε οι πληροφορίες μου ήταν λάθος. Θα το τσεκάρω πάντως.

Οχι μονο τελειωσε λεοντειο,

Οχι μονο τελειωσε λεοντειο, αλλα εκανε και ιδιαιτερα με ολους τους καθηγητες του σε ομοιωμα ταξης στο σπιτι γιατι δεν τα επαιρνε τα γραμματα...

"Ακίς εμπήγνυται τω

"Ακίς εμπήγνυται τω δακτύλω..."

Έχεις δίκαιο. Δυστυχώς δεν

Έχεις δίκαιο. Δυστυχώς δεν είχε τόσα λεφτά για να τον στείλουν στο Harvard όπως ο άλλος ο σκράπας ο Γιωργάκης. Αλλά ο αγράμματος από του Μπαρμπίκα, αγράμματος είναι ηλίθιος όχι.

ένα σκασμό λεφτά είχαν και ο

ένα σκασμό λεφτά είχαν και ο πατέρας του και ο πρώην πεθερός του. αλλού αυτά σκράπες

"Πελάτες που δε γίνοται

"Πελάτες που δε γίνοται πολίτες" είπε ο κύριος Μάνος
(κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Δράσης), εεεε ο κ. Γεωργελές....

Εξαιρετικό...

Εξαιρετικό...

Συγχαρητήρια! Με κάθε τρόπο

Συγχαρητήρια! Με κάθε τρόπο διάδοση του άρθρου, μήπως και κάποια μυαλά ξυπνήσουν από τον παραλογισμό.

Θα συμφωνήσω μαζί σας για τα

Θα συμφωνήσω μαζί σας για τα λάθη των κυβερνήσεων και κομμάτων και για την απροθυμία τους να παρουσιάσουν τις πραγματικές τους θέσεις στον Ελληνικό λαό όμως από την στιγμή που η λιτότητα και το μνημόνιο είναι η μόνη συνταγή για να βγούμε από την κρίση γιατί η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα;Γιατί η Ιταλία και η Ισπανία παρόλες τις περικοπές δεν καταφέρνουν να ορθοποδήσουν.Υπάρχει μια πίεση από την Γερμανία και το ΔΝΤ με σκοπό μόνο την είσπραξη των χρωστούμενων δίχως να τους ενδιαφέρει από που προέρχονται.Θα έπρεπε να τους πετάξουν στα μούτρα τα σχέδια περικοπής μισθών,συντάξεων και επιπλέον φόρων και να πιέσουν την Ελληνική κυβέρνηση,ή να πάρουν τα διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζονται ή λεφτά γιοκ.

Γεια σου ρε φώτη, δε με

Γεια σου ρε φώτη, δε με θυμάσαι, αλλά άκου μια ιστορία.

Ενα καιρό, κάποια καλοκαίρια, μια παρέα έπινε στο κανάλι, ναι ρε στα Χανιά, μαζί με τη σταυρούλα, με τον άλλο φώτη, κι άλλους πολλούς.

Και κάναμε τις εκδρομές μας, τα διάφορα μας, και από κουβέντες, συζητήσεις.. μέχρι το πρωί.

Θυμάσαι ρε φώτη τι είχε κάνει ο κουζουλός ο φώτης στη νομική.
Που τους είπε: "άμα σας χώνανε ένα αγγούρι στο κώλο, συνάδελφοι τι θα κάνατε; θα το τροποποιούσατε;"
Έτσι είναι και τώρα ρε φώτη. Το ίδιο. Τι θες δηλαδή; Να το συνηθίσουμε;

Όσο καλό κι αν είναι το άρθρο σου, σκέφτομαι ότι δε γουστάρω να λειτουργώ by the book.
Δε γουστάρω ρε φώτη την ελβετόψυχη αντίληψη για τα πράγματα.
Μου αρέσει που είμαι λαουτζίκος, που ζω με λαουτζίκους.

Και να ξέρεις: το λαουτζίκο δε τον κοροϊδεύουν όσο εύκολα νομίζεις. Δείξε λίγο παραπάνω εμπιστοσύνη.

γεια σου και να να 'σαι καλά.

μονο που το αγγουρακι μονοι

μονο που το αγγουρακι μονοι μας το βαλαμε στο κωλαρακι μας, το ξεχνας αυτο, για να μην κοροιδευεις το εαυτο σου λαουτζικο οτι στοβαλε κανας Ελβετος

+1

+1

Πω, πω Κανάλι, ηταν τέλεια.

Πω, πω Κανάλι, ηταν τέλεια. Και τώρα με το εθνικο νομισμα θα ξαναπιουμε τα ποτά "made in Aigaleo"

Επειδή γουστάρουμε να είμαστε

Επειδή γουστάρουμε να είμαστε λαουτζίκος και τζάμπα μάγκες, γι'αυτό θα 'μαστε πάντα ψωροκώσταινα. Ένας λαουτζίκος που το μόνο που έχει να καυχηθεί είναι οι "αρχαίοι ημών πρόγονοι". Μια παρηκμασμένη Ελλάδα που έχει να δει προκοπή από τα χρόνια του Περικλή.

Αυτοί είναι παρανοϊκοί,

Αυτοί είναι παρανοϊκοί, νομίζουν ότι η κρίση ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού για να φτιαχτούν τα ποσοστά τους στις εκλογές... κι αν χρεοκοπήσουμε οριστικά και η Χρυσή Αυγή πάρει μετά 30% σκασίλα τους μεγάλη, θα έχουν κάποιον να ανταγωνίζονται ηρωικά

Poios 8a mas paei sthn

Poios 8a mas paei sthn epomenh mera?? Megales stigmes, mikroi politikoi.

auto einai to pio swsto pou

auto einai to pio swsto pou diabasa mexri twra !!!!!!!!!!!!!

"Οι εκλογές της 6ης Μαΐου"

"Οι εκλογές της 6ης Μαΐου" δεν "ήταν αδιέξοδες" ακριβώς "γιατί είχαν ένα παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Τελειώσαμε με το ριζοσπαστισμό των βολεμένων. Τέρμα η αγανάκτηση για τους «κλέφτες πολιτικούς», για το «μπουρδέλο τη Βουλή», για την «κυβέρνηση των δοσίλογων που δεν έχει νομιμοποίηση απ’ το λαό». Τώρα ψηφίσαμε, εκλέξαμε, αυτοί είναι οι δικοί μας. Τι θα κάνουν;"

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου λοιπόν ήταν απαραίτητες άσχετα με το αν βγάλανε αυτοδυναμία, άσχετα με το αν ανέδειξαν ισχυρή κυβέρνηση, ακόμα αν θες άσχετα με το αν θα μας οδηγήσουν έξω από το ευρώ ή όχι. Πώς περιμένουμε να αλλάξει και να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα αν όχι μέσα από εκλογές; Για παράδειγμα πάρτε κάτι εύκολο: Τα τρία φιλελεύθερα κόμματα τώρα μάθανε ότι θα έπρεπε να έχουν συνεργαστεί. Πριν τις εκλογές δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν μόνοι τους. Τώρα μήπως να το ξανασυζητήσουν;
Μην περιμένουμε να ωριμάσει ο λαός για να κάνουμε εκλογές. Ούτε να περιμένουμε να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα χωρίς εκλογές. Ο λαός και οι πολιτικοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία που ενώνονται με τις εκλογές. Αν τις αποφεύγουμε, η πίεση δεν θα κυκλοφορήσει και η απαραίτητη ζύμωση δεν θα γίνει.
Καλώς λοιπόν έγιναν οι εκλογές. Και εμείς έχουμε να μάθουμε από αυτές και οι πολιτικοί.

Καταλαβαίνεις ότι ένα

Καταλαβαίνεις ότι ένα επιχείρημα πάσχει όταν το διαβάζεις δύο και τρεις φορές.

Τις πιο εύστοχες αναλύσεις

Τις πιο εύστοχες αναλύσεις σχετικά με την κρίση, τις έχω διαβάσει στην ΑV. Στερούνται δακρύων και οδυρμών και γι' αυτό είναι πολύ χρήσιμες στην συλλογική αυτογνωσία. Όσο είμαστε σε φάση άρνησης της πραγματικότητας και των ατομικών ευθυνών, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το μνημόνιο είναι όντως επώδυνο ''αγγούρι'', το οποίο όμως εμείς καλλιεργήσαμε με πολύ φροντίδα. Εναλλακτική πρόταση με το βλέμμα στο αμαρτωλό παρελθόν, δεν μας κάνει.

Τότε δεν διαβάζεις τα

Τότε δεν διαβάζεις τα κατάλληλα έντυπα. Μορφωμένος άνθρωπος είσαι, ψάξε λίγο και θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα

Οι "πολιτικοί" μας είναι

Οι "πολιτικοί" μας είναι άτομα που τα ενδιαφέρει μόνο η προσωπική προβολή και το χρήμα(των άλλων). Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να όριζαν μια κυβέρνηση τύπου Μόντι, με πρωθυπουργό και υπουργούς από άτομα εκτός των βουλευτών, που θα έπερνε τα μέτρα που χρειάζονται. Δεν μου αρέσει και μένα πολύ, αλλά είναι οτι προτιμότερο, δεδομένου του τι καραγκιόζηδες είναι όλοι τους. Και επιτέλους, ας καταλάβουν οι αναγνώστες οτι πέρα από την γενική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, εμείς εδώ έχουμε επιπλέον μια τεράστια θεσμική κρίση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από εμάς τους ίδιους, αν δεν θέλουμε να μας επιβάλλουν μνημόνια οι ξένοι. Οπως ξέρουμε όλοι, και να μας χάριζαν όλο το χρέος, με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η χώρα θα το ξαναδημιουργούσαμε σε χρόνο μηδέν. Επίσης μην μιλάτε για το μνημόνιο χωρίς να το έχετε διαβάσει. Τα περισσότερα σημεία του αφορούν θεσμικές αλλαγές που και τα κόμματά μας ισχυρίζονται οτι τις θέλουν (υποτίθεται).

Ο Τσίπρας είναι ο Ανδρέας του

Ο Τσίπρας είναι ο Ανδρέας του 2012 με τη διαφορά ότι αυτά που λέει τα πιστεύει. Αυτό είναι το ανησυχητικό.

…και είναι και πεινασμένος

…και είναι και πεινασμένος Αντρέας. Τουλάχιστον ο Άλλος ανέβηκε χορτάτος.

Σιγά μην ανεβηκε χορτάτος,

Σιγά μην ανεβηκε χορτάτος, ένας συρφετός πεινασμένων ήταν. "Την πρώτη δεκαετία πηδήξαμε, την δεύτερη κλέψαμε και τη τρίτη προσπαθούμε να γλυτώσουμε τη φυλακή", έλεγε ένας πρώην προτωκλασάτος πασόκος.

Ο Τσίπρας είναι ο Ανδρέας του

Ο Τσίπρας είναι ο Ανδρέας του 2012 και ο Στρατούλης ο Τσοβόλας του 2012. Μένει να δούμε ποιός θα είναι ο νέος Ακις...

Ο Τσίπρας θα σας πάρει τις

Ο Τσίπρας θα σας πάρει τις καταθέσεις και τις δώσει στον Φωτόπουλο της ΔΕΗ που είναι κρυπτοτροτσκιστής. Εκεί να σας δω..

Διατείνεσαι αν κατάλαβα καλά

Διατείνεσαι αν κατάλαβα καλά ότι είσαι «σοφότερος» από το 84%. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το δεχθώ αλλά τι απαντάς στην ερώτηση της Metron Analysis. Γιατί μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι;
Επειδή μας αγαπάνε; Επειδή είμαστε καλά παιδιά; Γιατί;

Πως θα πρέπει να σε χαρακτηρίσω εγώ που ενώ απορρίπτεις ως λανθασμένη και γελοία την απάντηση που έδωσαν περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπαίνεις καν στον κόπο να μας πεις ποια είναι η δική σου η «σωστή» απάντηση;

Ποια πραγματικότητα είναι αυτή που αγνοεί η Ελληνική κοινωνία;
Για παράδειγμα λες να βρούμε από αλλού λεφτά και να πούμε στους Ευρωπαίους «παιδιά, δεν θέλουμε τα λεφτά σας¨»!
Αν θέλανε τα λεφτά τους πίσω μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί μας απαγόρευσαν να δανεισθούμε από οποιοδήποτε άλλο πλην ΔΝΤ και Ε.Ε.;
Αν εγώ σου χρωστάω 10.000 ευρώ και μου απαγορεύεις να δανειστώ από κάποιον άλλο για να σου τα δώσω ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζεις ότι δεν έχω να σου τα δώσω εγώ τι θα πρέπει να σου απαντήσω;
Από την άλλη πλευρά δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ δεν ήμουν στην παρέα του Πάγκαλου και δεν έχω καμία υποχρέωση να πληρώσω ένα χρέος που δεν μου ανήκει.

Οι «εκλογές δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα αλλά δημιούργησαν καινούργια». Καταπληκτική άποψη.
Αυτό όμως έχει να κάνει με το τι αντιλαμβάνεται κανείς ως «πρόβλημα». Αν για παράδειγμα εσύ είσαι φανατικός «Ευρωπαϊστής» και λάτρης του μνημονίου τότε πράγματι οι εκλογές για σένα είναι ένα πρόβλημα.
Υπό αυτή την έννοια δεν θα απορούσα αν στο επόμενο άρθρο σου προτείνεις την κατάργηση τους.

Πως μπορεί να είστε τόσο

Πως μπορεί να είστε τόσο βαρετοί και πιο βαρετός από όλους ο Φώτης. Σε διαβάζω, αραιά και που, μόνο και μόνο γιατί δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπάρχει τόση βαρεμάρα συμπυκνωμένη σε ένα άρθρο. Κι όμως υπάρχει.

Τα πιστεύει ώμος; Δεν είμαι

Τα πιστεύει ώμος; Δεν είμαι σίγουρος ούτε γι΄αυτό.

Είμαι ξένος, επιτρέψτε μου να

Είμαι ξένος, επιτρέψτε μου να αφήσω ένα σχόλιο. Υπάρχει ένα πρόβλημα που ο κ. Γεωργελές δεν αναφέρει. Είναι ότι πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η λιτότητα δεν είναι η κατάλληλη λύση. Κανένα κόμμα σε ολώκληρη την Ευρώπη δεν έχει μια λύση που να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ευρώπη δεν έχει καμια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Για αυτό, 25 χρόνια από την ενοποίηση, η Ανατολικη Γερμανία είναι ακόμα πολύ φτωχότερη από την Δυτική. το ζήτημα είναι, πώς να δημιουργηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα; Με την λιτότητα σίγουρα όχι. Αν η κυβέρνηση δεν επενδύει, τα πανεπιστήμια, η έρευνα, η κατανάλωση πάσχουν, και αυτό δεν θα δώσει μια απάντηση στις προκλήσεις της κρίσης. Είναι φυσικό ότι οι Ελληνες δεν πιστεύουν πολιτικούς που τους προτείνουν λάθος λύσεις. Γιατί να θυσιάσουν τον εαυτό τους, εαν στο τέλος ούτε πολιτικοί ούτε οικονομολόγοι δεν ξέρουν πως να κάνουν την ελλάδα πιο ανταγωνιστική; Η Γερμανική πολιτική ενάντια στην κρίση αντί να την λύσει την έχει επιδεινώσει. Μια δυνατήτητα θα ήταν να επενδύσει η ΕΕ στην Ελλάδα, να χρηματοδοτήσει την έρευνα, τα πανεπιστήμια, να δημιουργήσει τεχνολογικά πάρκα, υποδομές, κτλ. Ομως τα ευρωπαικά κράτη δεν έχουν τα ίδια κανένα εποικοδομητικό σχέδιο. Εξ ου η δυσπιστία των ελλήνων.

Πολύ φοβούμαι ότι οδηγούμεθα

Πολύ φοβούμαι ότι οδηγούμεθα εις την αναρχίαν.

εμένα με φοβίζει το

εμένα με φοβίζει το οδηγούμεθα σας

Σωστός και εμένα με φοβίζει

Σωστός και εμένα με φοβίζει

Ένα γιατρό! Ένα γιατρό!

Ένα γιατρό! Ένα γιατρό!

Πες τα Γεωργελέ μου! Πόσο

Πες τα Γεωργελέ μου!
Πόσο ανάγκη έχω να σε διαβάζω...!

Η Ελλάδα χρειάζεται 1 ηγέτη

Η Ελλάδα χρειάζεται 1 ηγέτη με όραμα που να μπορεί να εμπνεύσει όλους τους έλληνες ανεξαιρέτως για να προχωρήσει.
Δυστυχώς όταν βρούμε αυτόν τον ανθρωπο και αφού κάνει τα πάντα για την χώρα μας πρέπει να τον ετοιμάσουμε για την διαπόμπευση του(παραδοσιακός τρόπος αλλαγής εξουσίας)και φυσικά να πεθάνει στην ψάθα και να του φτιάξουμε 1 άγαλμα σε κάποια πλατεία της χώρας και να δώσουμε το όνομά του σε 1 δρόμο η σε κάποιο λιμάνι-αεροδρόμιο.
Αυτή τη στιγμή σαν λαός πέρνουμε ότι αξίζουμε.Όταν ο καθένας από εμάς βάλει στην καθημερινότητά του επίπεδο και ήθος τότε θα αναζητήσουμε και τον άνθρωπο που θα μας εκπροσωπήσει.Τον ηγέτη μας

Κάτι προς Μεταξά σου κάνει;

Κάτι προς Μεταξά σου κάνει;

Να κι Μεσσιανισμός, τελικά,

Να κι Μεσσιανισμός, τελικά, κάτι μας μάθαιναν στα σχολεία...Γ λυκείου, Έκθεση έκφραση... Ναι, είναι ωραία να πούμε ν' αναλάβει όλη την ευθύνη μιας χώρας ένας... τότε μήπως να αναλάμβανε και την ελευθερία της; Αλλά αυτό ξενίζει... εγώ νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε ενηλικιωθεί και κάνουμε σαν έφηβους(και δυστυχώς όχι σαν ψαγμένοι έφηβοι, κυρίως σα νευρόσπαστα)
Αντί να κοιτάμαι ποιος μπορεί να μας βρει τις λύσεις, γιατί δεν κοιτάμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε ως άτομα(μια αυτοβελτίωση: τύπου δεν παρκάρω παράνομα επειδή το κάνουν όλοι, διαβάζω και κανά βιβλίο γιατί μπούχτισα με τόσο λαϊκισμό και trash που υπάρχει στην τηλεόραση... απλά πραγματάκια) και έπειτα ως συλλογικότητες, λίγοι-λίγοι, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να αλληλοβοηθιόμαστε, να κάνουμε διαλόγους μικρά πράγματα μαζί.. Ε,ναι να γίνουμε πολίτες που νοιαζόμαστε. Ένταξει,δεν μας θέλουν έτσι... εμείς πως μας θέλουμε... και μη μου πεις ότι και πάλι πως θα εξασφαλήσουμε τα προς το ζην... δεν ξέρω, αλλά και πάλι να βελτιώσουμε κάπως την ποιότητα της ζωής μας μπορούμε... Να μάστε λίγο περίσσοτερο άνθρωποι(Περισσότερο γνωστή είναι η εικαζόμενη αναγωγή σε ἄνω + θρώσκω (αναπηδώ) + ὄπωπα (αρχαϊκός παρακείμενος του ὁρῶ, βλέπω), βάσει της οποίας ο άνθρωπος είναι το ον που κοιτάζει και κινείται προς τα εμπρός, άρα είναι γεμάτος αισιοδοξία και στόχους.) κι όχι καταναλωτές, ατομιστές... :)

Το ΚΚΕ ζήτησε πάλι εκλογές.

Το ΚΚΕ ζήτησε πάλι εκλογές. Και κάθε μέρα να γίνονται εκλογές το ΚΚΕ το ίδιο ποσοσοτό θα παίρνει. Το ΚΚΕ είναι σταθερή αξία όπως η Ακρόπολη.

Συγχαρητήρια για το άρθρο,

Συγχαρητήρια για το άρθρο, για άλλη μία φορά θα σας προτείνω να ασχοληθείτε με την πολιτική. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι εσάς στο πολιτικό σκηνικό. Χωρίς υστερίες, χωρίς μικροκομματισμούς. Πολίτες με σκέψη, όχι πεινασμένους υποστηρικτές του πελατειακού κράτους. Σκεφτείτε το.

Και η Ιρλανδία μπήκε σε

Και η Ιρλανδία μπήκε σε λιτότητα και η Πορτογαλία και μετά και η Ιταλία και τώρα και η Ισπανία, αλλά για κανέναν από αυτούς δεν κυκλοφόρησαν ανέκδοτα και άλλα απαξιωτικά όπως για τους Έλληνες. Γιατί; Επειδή είμαστε μάγκες και καραμπουζουκλήδες και μας ζηλεύουν;

Γιατι μας δανειζουν οι

Γιατι μας δανειζουν οι τραπεζες; Ελα ντε ΚΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. Ποιος θα το απαντησει?

Μια κοινωνία με ψυχική

Μια κοινωνία με ψυχική ανάπτυξη εξάχρονου παιδιού που κυβερνιέται από πολιτικούς με ψυχική ανάπτυξη εξάχρονου παιδιού.

Eλεος κ.Γεωργελε,ελεος.Εδω

Eλεος κ.Γεωργελε,ελεος.Εδω και εναμιση χρονο γραφετε ακριβως τα ιδια πραγματα,κειμενα γεματα οικονομικες ανακριβειες, υπεραπλουστευσεις και ψευτοδιλημματα.Τι αλλο πρεπει να γινει για να σταματησετε την προπαγανδα υπερ του μνημονιου?Γυριστε το στα κειμενα που γρφατε παλια,με τα οικονομικο-πολιτικα εκτιθεστε και κινδυνευετε να γινετε γραφικος.Παντως οφειλω να σας αναγνωρισω οτι με τις αποψεις σας εχετε κανει τον Μανο καιτην Μιραντα Ξαφα να φαινονται μαρξιστες μπροστα σας,

Καλά ο κ. Γεωργελες τα γραφει

Καλά ο κ. Γεωργελες τα γραφει εδω και ενα χρονο. Εσύ τι τα διαβαζεις αφου δε σου αρεσουν?
διαβαζε την προπαγανδα κατα του μνημονιου
Διαβαζε αυτα που σου αρεσουν, τα μη-μνημονιακα..

Ο βρεγμένος τη βροχή δε τη

Ο βρεγμένος τη βροχή δε τη φοβάται αγαπητέ. Κακό πραγμα η υπερβολή ..το overdose τρομοκρατιας μας οδηγησε στα αντιθετα αποτελέσματα : στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα. Ιδωμεν.

σκούρα τα βλέπω τα

σκούρα τα βλέπω τα πράγματα...

Η πλειοψηφία του ελληνικού

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι μας δάνεισαν για να μας εκμεταλλευτούν. Η πλειοψηφία των βορειοευρωπαίων πιστεύει ότι μας δάνεισαν από φιλανθρωπία και τους το ξεπληρώσαμε με τον χειρότερο τρόπο . Η τελευταία φορά που μια πολιτική απόφαση είχε σαν κίνητρο την φιλανθρωπία ήταν τότε που.....βασικά ποτέ!

γαργάρα τα κανατε τα

γαργάρα τα κανατε τα μετεκλογικά γκάλοπ που δινουν 27% στο συριζα. γαρ γαρ

σιγά μην αφήσουν οι

σιγά μην αφήσουν οι βλαχοδήμαρχοι κυβέρνηση τεχνοκρατών να τους πάρει τη δουλειά