Wine & Spirits

Ο Independent γράφει για τα κορυφαία κρασιά της Ελλάδας

16 ελληνικά κρασιά που ξεχώρισε η βρετανική εφημερίδα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
krasi-anoigma.jpg

«Είναι ασφαλές πια να πούμε ότι το ελληνικό κρασί ζει τη στιγμή του. Το έδαφος της Ελλάδας παρέχει το τέλειο τερουάρ για κόκκινα, λευκά, ροζέ ακόμα και για αφρώδη κρασιά. Με μια πλούσια ιστορία στην παραγωγή κρασιού, ίσως μοιάζει παράξενο που τα ελληνικά κρασιά μόλις τώρα αρχίζουν να αποκτούν δύναμη, ωστόσο διάφορα φεστιβάλ έχουν ρίξει φως στις υπέροχες ποικιλίες σταφυλιών που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου». Με αυτά τα λόγια αρχίζει ένα άρθρο του ο βρετανικός Independent υπό τον τίτλο “16 best Greek Wines”.

Πράγματι είναι παράξενο που με τόσο πληθωρική οινική ιστορία το κρασί στην Ελλάδα άρχισε να ρέει προς μία πιο εμπορική κατεύθυνση μόλις τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος και η εξωστρέφεια οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον οι οινοπαραγωγοί άρχισαν να πιστεύουν στις γηγενείς ποικιλίες και να καταλαβαίνουν ότι είναι δυνατό να ανταγωνιστούν μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές του εξωτερικού, αν όχι ποσοτικά, τουλάχιστον ποιοτικά. Έτσι άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο. Δεύτερον και πράγμα πολύ σημαντικό οι έλληνες οινοπαραγωγοί ενώθηκαν και ενωμένοι έκαναν το επόμενο βήμα: βγήκαν προς τα έξω. Και τότε ήρθε η ανταπόκριση. Μεγάλα media να γράφουν για τα κρασιά μας; Αυτό είναι μόνο η αρχή.

*Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο του Independent καθώς και τα ελληνικά κρασιά που θεωρεί κορυφαία εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ