Visual Browsing

Ο σωστός μπακλαβάς

Όλα τα μυστικά του παραδοσιακού γλυκού για τα πιο σιροπιαστά απογεύματα!
  • 1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
  • Μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • -------------------------------------------
  • Για τη γέμιση:
  • 4 κούπες φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, τριμμένα
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • -------------------------------------------
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ½ κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 ½ κούπες νερό
  • 3 «καρφάκια» γαρίφαλα
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • -------------------------------------------
  • Για το γαρνίρισμα:
  • ½ κούπα φιστίκια Αιγίνης τριμμένα και καβουρντισμένα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα για περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC. Αλείφετε ένα ταψί με τη μαργαρίνη, στρώνετε 1 φύλλο φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα φιστίκια, τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβετε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Στρώνετε 2-3 φύλλα αλείφοντας το καθένα με μαργαρίνη. Πασπαλίζετε από πάνω με τα φιστίκια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα φιστίκια. Πριν στρώσετε τα τελευταία φύλλα γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει.

Κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια, φροντίζοντας το μαχαίρι να φτάσει σχεδόν μέχρι κάτω. Ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε μέχρι να ροδίσει. Περιχύνετε τον μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Γαρνίρετε με τριμμένο φιστίκι και σερβίρετε.

*Η συνταγή είναι του σεφ Βασίλη Λορέντζου.

  • Χρόνος 60'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές