Αθλητισμος

Ραντεβού στα αστέρια για Ρεάλ και Γιουβέντους

Πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα ετοιμάζονται να δουν τον πιο αμφίρροπο τελικό της τελευταίας δεκαετίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357370-740407.jpg
EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Ο τελικός Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο είναι ο τελευταίους αγώνας της ποδοσφαιρικής σεζόν, σε επίπεδο συλλόγων. Και είναι ο πιο σημαντικός. Το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό τρόπαιο απονέμεται στην ομάδα που ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. 

 

Απόψε στις 21.45 στο Κάρντιφ, η Ρεάλ Μαδρίτης με τη Γιουβέντους θα διεκδικήσουν αυτό το παράξενο κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά. Οι Ισπανοί αναζητούν το δωδέκατο για τη συλλογή τους κι αν το πετύχουν θα γίνουν η πρώτη ομάδα που το κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη φορά από καταβολής Τσάμπιονς Λιγκ. 

Η Γιουβέντους, από τη μεριά της, έχει μόλις δύο τρόπαια και είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους χαμένους τελικούς στην ιστορίατου θεσμού. Εξι στο σύνολο.  Οι αριθμοί και η προϊστορία μπορεί να δείχνουν φαβορί τους Μαδριλένους, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τον πιο 50/50 τελικό, μετά το 2007 και το Μίλαν-Λίβερπουλ που έγινε στην Αθήνα.  Κατά γενική ομολογία, οι δύο σημερινοί μονομάχοι είναι οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δίκαιες πρωταθλήτριες στις χώρες του και οι πιο στιβαρές, δυνατές στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ο επιθετικός ορθολογισμός, που συνοδεύεται από αξιοθαύμαστη αποδοτικότητα, του Ζινεντίν Ζιντάν κοντράρεται με την τραχύτητα που βγάζει η άμυνα των Ιταλών. Παίκτες που ζουν για να μαρκάρουν, δύο στόπερ (Κιελίνι-Μπονούτσι) που συνθέτουν το καλύτερο ζευγάρι αμυντικών στον πλανήτη και ο τερματοφύλακας Τζανλουίτζι Μπουφόν. Ενα θαύμα της φύσης, που στα 39 του χρόνια μοιάζει με έφηβο. Τόσο σε αγωνιστική δίψα όσο και σε αντανακλαστικά, το βασικό προσόν που πρέπει να έχει κάθε γκολκίπερ. 

 

Όλοι αυτοί μαζί πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους σήμερα, αφού αντιμετωπίζουν μια ομάδα που σκοράρει συνεχώς με κάθε τρόπο. Εδώ και 64 απανωτά παιχνίδια... 

 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πιο ώριμος από ποτέ, έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, αλλά μετατράπηκε στα 32 του σε έναν σέντερ φορ που θα τελειώνει τις φάσεις. Ποιος άλλος έχει πετύχει χατ τρικ σε προημιτελικό και ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; Κανείς. 

 

Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, όμως, για τη Ρεάλ ακούει στο όνομα Ίσκο. Η αξία του ήταν γνωστή, αλλά ήταν από τους ποδοσφαιριστές που δεν εκτιμούσε πολύ ο Ζιντάν. Τους τελευταίους μήνες πήρε τις ευκαιρίες που ζητούσε και αποδείχθηκε κομβικός για την πορεία της Ρεάλ προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος και της πρόκρισης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. 

 

Κι εδώ εγείρεται ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα αγωνιστεί σήμερα; Ο Ίσκο ή ο ακριβοπληρωμένος Γκάρεθ Μπέιλ; Μια εβδομάδα όλοι ψάχνουν να βρουν την απάντηση. 

 

Η ποδοσφαιρική λογική λέει Ίσκο. Στη Ρεάλ, όμως, δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Ο Ουαλός είναι ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ. Με δική του παρέμβαση έπαιξε βασικός στο πρόσφατο clasico με την Μπαρτσελόνα, αν και δεν είχε αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του. Ξεκίνησε το παιχνίδι, παρότι ο Ζιντάν δεν ήθελε, και χτύπησε ξανά. 

 

Τώρα, έχει γυρίσει στις προπονήσεις και μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει. Το καπρίτσιο του προέδρου ή η επιθυμία του Ζιντάν και όλων των φίλων της ομάδας; Συγκυριακά, δεν μιλάμε για έναν... απλό τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά γι' αυτόν που διεξάγεται στο Κάρντιφ, τη γενέτειρα του Γκάρεθ Μπέιλ... 

 

Ο δρόμος προς τον τελικό: 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ