Αθλητισμος

Οι εντός έδρας πρεμιέρες του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ

Οι νίκες, οι «γκέλες» και η σημερινή κρισιμότητα απέναντι στη Σπόρτινγκ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371462-767328.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές (13 για την ακρίβεια) που ο Ολυμπιακός κλήθηκε να δώσει εντός έδρας τον πρώτο του αγώνα σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, εντός έδρας. Αρκετές φορές δεν τα κατάφερε, αλλά ένα κακό αποτέλεσμα δεν έφερε πάντοτε την καταστροφή. Διότι στην πορεία, οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν και διόρθωσαν την κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολο τώρα.

Απόψε στις 21.45, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν περιθώρια απώλειας απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, καθώς σε έναν όμιλο με Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, οι ευκαιρίες για βαθμοθηρία ίσως να μην είναι πολλές.

Είναι κατανοητή η προσμονή των φίλων του Ολυμπιακού –και όχι μόνο- για το σημερινό παιχνίδι και σε τέτοιες περιστάσεις, που κάθε λεπτό μοιάζει με αιώνα, μια αναδρομή είναι ό,τι πρέπει. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

1997

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΟΡΤΟ 1-0

Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι που έδωσαν ποτέ σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ οι Πειραιώτες. Συμπτωματικά, όπως και σήμερα, με πορτογαλική ομάδα. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πέτυχε το μοναδικό γκολ στο ματς, ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του θεσμού. Η συνέχεια, πάντως, ήταν ολίγον τι εφιαλτική για τους «ερυθρόλευκους»…

1999

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ Μ. 3-3

Άλλη μια ιστορική βραδιά, ένα από τα καλύτερα ματς που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός με Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς έπαιξε στα ίσια τη Ρεάλ Μαδρίτης, που στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησε το τρόπαιο. Η πρόκριση, πάντως, δεν ήρθε ούτε τώρα, καθώς στοίχισε η ανεπίτρεπτη ήττα από κάποια Μόλντε…

2001

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. 0-2

Κανονικά το παιχνίδι ήταν να γίνει σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια. Όμως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους ανάγκασαν την ΟΥΕΦΑ να ακυρώσει το δεύτερο σκέλος της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε έναν μήνα μετά και οι Άγγλοι απέδειξαν την ανωτερότητά τους.

2002

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ 6-2

Μία από τις πιο οργιαστικές βραδιές στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού. Παίζοντας στη Ριζούπολη, αφού στα υπόλοιπα γήπεδα γίνονταν Ολυμπιακά έργα, οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τη φιναλίστ του θεσμού, Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τι κι αν βρέθηκαν πίσω στο σκορ; Με μια εμφάνιση βγαλμένη από όνειρο της έριξαν έξι γκολ. Ούτε και τότε, όμως, προκρίθηκαν. Στην πορεία δεν έκαναν άλλη νίκη, χάνοντας ακόμη και από τη Μακάμπι Χάιφα που είχε για έδρα το ΓΣΠ της Λευκωσίας.

2005

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ 1-3

Απέναντι στον πιο εύκολο αντίπαλο εκείνου του ομίλου, ο Ολυμπιακός τα έκανε θάλασσα. Εμφατική, δίκαιη ήττα με 3-1 και ένα αστείο αυτογκόλ από λάθος του Νικοπολίδη, που παίζει ακόμη στα bloopers της ΟΥΕΦΑ.

2006

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 2-4

Δεύτερη σερί εντός έδρας ήττα σε πρεμιέρα Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά τουλάχιστον από πολύ καλύτερη ομάδα, τη Βαλένθια. Το πάλεψε ο Ολυμπιακός, αλλά τα αμυντικά του κενά ήταν τραγικά μεγάλα.

2007

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΑΤΣΙΟ 1-1

Ως τώρα, είναι συνηθισμένη η εικόνα να παίζει ο Ολυμπιακός σε κατάμεστο γήπεδο. Κόντρα στη Λάτσιο, το «Καραϊσκάκη» ήταν άδειο λόγω τιμωρίας. Νωθρή η ελληνική ομάδα, παραχώρησε 1-1 στους Ιταλούς. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η σεζόν που έκανε τα πρώτα του «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ (σε Βρέμη και Ρώμη), με αποτέλεσμα να προκριθεί στον επόμενο γύρο.

2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΛΚΜΑΑΡ 1-0

Η συγκεκριμένη σεζόν κύλησε καταστροφικά για τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό, αλλά τερμάτισε και πέμπτος στο πρωτάθλημα. Παρά τη γενική μετριότητα μπόρεσε να περάσει στους «16» της διοργάνωσης. Βοήθησε και η νίκη επί της Άλκμααρ, στην τελευταία σεζόν του Σωκράτη Κόκκαλη.

2011

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΑΡΣΕΪΓ 0-1

Ανέτοιμος παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τους Γάλλους και δίκαια έχασε 1-0. Η ήττα αποδείχτηκε καταστροφική, παρότι έκανε με τη σειρά του «διπλό» στη Γαλλία. Την τελευταία αγωνιστική, ήρθαν τα πάνω-κάτω στο Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ (2-3 από 2-0) και η ελληνική ομάδα κατετάγη τρίτη.

2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΣΑΛΚΕ 1-2

Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο «κόκκινο πανί», η Σάλκε νίκησε με 2-1 μέσα στο Φάληρο. Ο Έλληνας στόπερ ήταν βασικός για τη γερμανική ομάδα και μάλιστα σκόραρε πανηγυρίζοντας έξαλλα, πριν καταλάβει ότι το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

2013

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ 1-4

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του πρώτου μέρους και το σκορ 1-1, δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Τρία κόρνερ, τρεις κεφαλιές και τρία λάθη του Ανδρέα Σάμαρη, έδωσαν στη ζάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν μια μεγάλη και εύκολη νίκη.

2014

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. 3-2

Όπως το 2002 έτσι και το 2014, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε και νίκησε τη φιναλίστ του θεσμού. Σαφώς ανώτερος επικράτησε με 3-2  της Ατλέτικο Μαδρίτης, στη συνέχεια νίκησε και τη Γιουβέντους (πήγε τελικό εκείνη τη χρονιά), αλλά δεν πέρασε επειδή έχασε στη Σουηδία από τη Μάλμε…

2015

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΓΕΡΝ 0-3

Ήταν αξεπέραστο το εμπόδιο της Μπάγερν για τους «ερυθρόλευκους». Πήγαν το ματς στον κλεφτοπόλεμο, πάλεψαν για την ισοπαλία, αλλά στο τέλος η νίκη των Γερμανών πήρε διαστάσεις θριάμβου.

(Στη φωτογραφία η 11άδα του Ολυμπιακού πριν από το ματς, που ήταν η τελευταία πρειμέρα τσάμπιονς λιγκ μέχρι σήμερα) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ