Αθλητισμος

Λάβετε θέσεις: Αρχίζει το Τσάμπιονς Λιγκ!

Η διοργάνωση των αστεριών ξεκινά σήμερα με σούπερ ομάδες και βέβαια τον Ολυμπιακό

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371455-767320.jpg

Είναι η μέρα του χρόνου που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι την περιμένουν όπως το παιδί τα Χριστούγεννα. Η μουσική του Τόνι Μπρίτεν θ’ ακούγεται πια συνέχεια στ’ αυτιά μας, από σήμερα το βράδυ ως και τις 26 Μαϊου 2018, όταν και θα γίνει ο τελικός στο Κίεβο.

Το Τσάμπιονς Λιγκ αρχίζει! Και φέτος είναι πιο δυνατό και ανταγωνιστικό από ποτέ. Σύμφωνοι, μπορεί να λείπει η Άρσεναλ, μόνιμη… θαμώνας την τελευταία 20ετία, αλλά και πάλι οι περισσότερες παρουσίες της δεν στέφονταν με επιτυχία.

Αντ’ αυτής έχουμε τρεις αγγλικές ομάδες που απουσίαζαν πέρυσι: Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι και τη Λίβερπουλ. Σημειωτέον, είναι οι τρεις τελευταίοι σύλλογοι που εκπροσώπησαν την Αγγλία σε τελικό, είναι οι μοναδικές που κατέκτησαν το τρόπαιο τα τελευταία 35 χρόνια, πριν την Άστον Βίλα το 1982… Επίσης, λείπει και η Μίλαν (η πιο πετυχημένη ιταλική ομάδα στον θεσμό με επτά κατακτήσεις), αλλά με την καθίζηση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια δεν την περίμενε κανείς.

Συν τοις άλλοις, έχουμε και Ολυμπιακό. Έπειτα από απουσία ενός έτους, η χώρα μας έχει και πάλι εκπρόσωπο, τους «ερυθρόλευκους».

Α΄ΟΜΙΛΟΣ: Σε έναν βατό όμιλο κληρώθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίπαλοί της, η Μπενφίκα του Σάμαρη –και όχι του Μήτρογλου που πήγε στη Μαρσέιγ-, η Βασιλεία και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία είδαμε να αποκλείει την ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο. Οι Άγγλοι και οι Πορτογάλοι είναι τα φαβορί για να πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις που δίνουν πρόκριση.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Γκρουπ δύο ταχυτήτων το δεύτερο, αφού από τη μία συναντάμε την Παρί Σεν Ζερμέν των Νεϊμάρ, Μπαπέ και… Σία, αλλά και την Μπάγερν που παραμένει σταθερά στις υπερδυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από την άλλη, υπάρχει η Σέλτικ και η Άντερλεχτ, δύο αουτσάιντερ που θα παλέψουν για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ιδιαίτερα αμφίρροπος αυτός ο όμιλος, καθώς πέρα από τον κομπάρσο που ακούει στο όνομα Καραμπάχ, συμμετέχουν τρεις ομάδες με αξιώσεις για διάκριση. Η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές λόγω απαγόρευσης, αλλά έχει κρατήσει τον προπονητή Σιμεόνε, όλο τον βασικό της κορμό, ενώ από φέτος παίζει σε νέο γήπεδο: Το «Μετροπολιτάνο», που χωρά 70.000 κόσμο. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή με το ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Μάλαγα, ενώ στις 27/9 θα διεξαχθεί το ματς με την Τσέλσι. Εκεί θα γίνει ο τελικός Τσάμπιονς Λιγκ του 2019. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Τσέλσι δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι θα αποκλειστεί από την πρώτη φάση, αλλά παραμονεύει η Ρόμα του Κώστα Μανωλά.

Δ΄ΟΜΙΛΟΣ: Πολύ δύσκολο έργο έχει ο Ολυμπιακός και πώς να μην είναι, όταν αντίπαλοί του είναι η Μπαρτσελόνα με τη Γιουβέντους. Ρεαλιστικός στόχος της ελληνικής ομάδας είναι η τρίτη θέση και η συνέχεια στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κι εκεί υπάρχει το εμπόδιο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Σε έναν τόσο «βαρβάτο» όμιλο, ο Ολυμπιακός έχει λίγα να χάσει, αλλά πολλά να κερδίσει…

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ: Στο χέρι της Λίβερπουλ είναι η επόμενη φάση, αφού απέφυγε τα μεγαθήρια στην κλήρωση. Ισχυρή θεωρείται η Σεβίλλη, της οποίας το… φόρτε όμως είναι το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ της έλαχε η πρωταθλήτρια Ρωσίας Σπαρτάκ Μόσχας, που δεν τρομάζει. Την τετράδα συμπληρώνει η αδύναμη Μάριμπορ από τη Σλοβενία.

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ: Τη φετινή χρονιά, κανείς στη Μάντσεστερ Σίτι δεν θα ανεχτεί μια αποτυχία όπως την περσινή, με τον πρόωρο αποκλεισμό από τη Μονακό. Η ομάδα του Γουαρδιόλα μοιάζει πιο υποψιασμένη και έχει τον πρώτο λόγο σε έναν όμιλο με την επικίνδυνη Νάπολι, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας –μα αποδυναμωμένη- Φέγενορντ και τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Μια χαρά ομάδα οι Ουκρανοί, αλλά εξακολουθούν να μην παίζουν στο γήπεδό τους, το οποίο καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στην πόλη. Ως πέρυσι είχαν έδρα το Λβιβ, φέτος το Χάρκοβο.

Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ο λιγότερο λαμπερός όμιλος του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ και συνάμα ο πιο αμφίρροπος. Εδώ υπάρχει η Μπεσικτάς. Ενισχυμένη και δις πρωταθλήτρια Τουρκίας. Η ομάδα-έκπληξη πέρυσι, η Μονακό, που έφτασε ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε το πρωτάθλημα Γαλλίας από την Παρί. Μόνο που φέτος έχει πουλήσει τη μισή ομάδα και ο Ζαρντίμ πρέπει να φτιάξει καινούργια, πράγμα δύσκολο. Η Πόρτο δεν είναι τόσο δυνατή όσο προ δεκαετίας, αλλά ξέρει να παίρνει προκρίσεις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η Λειψία. Η ομάδα της Red Bull που όλοι μισούν στη Γερμανία. Ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια και χάρη στον νεοπλουτισμό της έφτασε πέρυσι δεύτερη στην Μπουντεσλίγκα.

Η’ ΟΜΙΛΟΣ: Στο όγδοο και τελευταίο γκρουπ ξεχωρίζει η Ρεάλ Μαδρίτης, η κάτοχος του τροπαίου τα δύο τελευταία χρόνια. Αντίπαλοί της η Ντόρτμουντ (που παραδοσιακά τη δυσκολεύει), η Τότεναμ και ο ΑΠΟΕΛ από την Κύπρο, με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο. Γερμανοί και ‘Αγγλοι θα παλέψουν για να ακολουθήσουν τη «βασίλισσα» στον επόμενο γύρο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ