Αθλητισμος

Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αρχίζει!

Σέντρα σήμερα για την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367443-759835.jpg
EPA/WILL OLIVER

Πώς γίνεται το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου να μην συμπεριλαμβάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα;

Πώς γίνεται το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου να έχει να «δώσει» ομάδα του σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και πέντε χρόνια;

Γίνεται, αν πρόκειται για την Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας. Δεν είναι μόνο η πιο ακριβή Λίγκα στον κόσμο, αλλά και η πιο απρόβλεπτη. Αυτή που ο τελευταίος μπορεί να νικήσει τον πρώτο και να μην θεωρηθεί έκπληξη. Αυτή που πρωταθλήτρια μπορεί να αναδειχθεί η οποιαδήποτε ομάδα, ακόμη και η Λέστερ…

Οι Άγγλοι έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα υπερθέαμα, έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη, με ετήσια έσοδα κοντά στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα! Όχι άδικα. Η Πρέμιερσιπ διαθέτει 20 ομάδες που μάχονται δίχως αύριο κάθε εβδομάδα, που παίζουν γρήγορο ποδόσφαιρο και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα. Σε επίπεδο συλλόγων, προπονητών (Μουρίνιο, Γουαρδιόλα, Κόντε κλπ.), αλλά και παικτών. Κι όταν σε κάθε άλλο πρωτάθλημα του κόσμου, τα φαβορί για τον τίτλο είναι 2-3, εκεί είναι έξι, δίχως κανείς να αποκλείει κάποια σφήνα από τους μικρότερους. Όπως έκανε η Λέστερ το 2016.

Ώσπου να προκύψει κάποια έκπληξη, όλοι οι ειδικοί έχουν ρίξει το βλέμμα τους σε έξι συλλόγους. Τους δύο του Μάντσεστερ (Σίτι, Γιουνάιτεντ), τη Λίβερπουλ και τις τρεις Λονδρέζες: Την Τότεναμ, την Άρσεναλ και την πρωταθλήτρια Τσέλσι. Αυτές είναι οι ομάδες που έχουν το υλικό και τα χρήματα για να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Η Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε τα έχει βρει σκούρα στο μεταγραφικό παζάρι, παρότι το χρήμα ρέει άφθονο από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ως τώρα έχει καλύψει τα βασικά κενά που είχε, αλλά δεν έχουν γίνει όλες οι μεταγραφές που θέλει ο προπονητής Αντόνιο Κόντε. Ήρθε στην άμυνα ο Ρούντιγκερ της Ρόμα, αντί του Τζον Τέρι που έφυγε μετά από μια… ζωή, ο Μπακαγιόκο της Μονακό στα χαφ αντί του Μάτιτς και ο Μοράτα της Ρεάλ στην επίθεση αντί για τον ιδιόρρυθμο Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος ψάχνει ομάδα. Όμως, ουδείς είναι ευχαριστημένος με τους «μπλε» τόσο σε θέμα βάθους ρόστερ, αλλά και εικόνας στα φιλικά. Διότι η υπεράσπιση του τίτλου, σε συνδυασμό με τη διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, συνιστούν πολύ δύσκολη υπόθεση αυτή τη στιγμή.

Αυτή που δεν υπολογίζει κανείς μέχρι τώρα, είναι την Τότεναμ. Με μικρό ρόστερ και δίχως το πολύ μεγάλο αστέρι σε αυτό, δεν ξεκινά με πολλές πιθανότητες. Δεν πρέπει να λησμονούμε, όμως, ότι τα δύο τελευταία χρόνια είναι η ομάδα που διεκδίκησε τον τίτλο ως το τέλος, ενώ οι πιο διαφημισμένοι ανταγωνιστές της είχαν «κλατάρει». Μέχρι τις 31 του μήνα, που λήγει η μεταγραφική περίοδος, τα «σπιρούνια» θα κάνουν μερικές μεταγραφές, τις πρώτες τους για φέτος. Αντίθετα, αποχώρησε ο δεξιός διεθνής μπακ Κάιλ Ουόκερ. Αν ενισχυθεί σοβαρά η Τότεναμ έχει ελπίδες, χάρη και στη σοβαρότητα του προπονητή της, Μαουρίσιο Ποκετίνο. Για μία και μόνο σεζόν, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει ως έδρα το «Γουέμπλεϊ», μια και το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2018.

Η πλειονότητα των Άγγλων δημοσιογράφων θεωρεί φετινό φαβορί τη Μάντσεστερ Σίτι. Τα προγνωστικά στην Πρέμιερ Λιγκ σπάνια επαληθεύονται, ειδικά πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, αλλά ο Γουαρδιόλα έχει κάνει μεταγραφές ουσίας. Έδιωξε πολλούς παίκτες που δεν ήθελε από πέρυσι, όπως για παράδειγμα όλα τα ακραία μπακ του. Πήρε για τα δεξιά της άμυνας τον Ουόκερ της Τότεναμ και τον Ντανίλο της Ρεάλ και γι’ αριστερά τον Μεντί της Μονακό. Νέο τερματοφύλακα τον Έντερσον της Μπενφίκα και για τη μεσοεπιθετική γραμμή τον Μπερνάντο Σίλβα, κι αυτόν από τη Μονακό. Ο Καταλανός προπονητής έχει ξοδέψει ήδη 240 εκατομμύρια ευρώ, θα συνεχίσει να αγοράζει παίκτες, αλλά εξακολουθεί να έχει εύθραυστο κέντρο άμυνας και ανασταλτικό πρόβλημα στα χαφ. Κάπως έτσι πέρυσι, έχασε τον τίτλο από νωρίς και αποκλείστηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, διαθέτει το πληρέστερο ρόστερ πιθανότατα, αλλά για κάποιον λόγο ουδείς μπορεί πια να εμπιστευτεί τον Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος πήρε τον νεαρό Σουηδό στόπερ Λίντελεφ (Μπενφίκα) για να τον βάλει δίπλα στον Μπαϊγί και να ανανεώσει πλήρως τα μετόπισθέν του. Πολύ χρήσιμος είναι ο Μάτιτς στα χαφ, δίπλα στον εντυπωσιακό Ερέρα και τον ακριβοπληρωμένο Πογκμπά, ο οποίος πάντως δεν έχει δικαιώσει τα 110 εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν γι’ αυτόν πέρυσι. Σέντερ φορ στη θέση του Ζλάταν βρέθηκε ο Λουκάκου από την Έβερτον, ενώ λείπει και ένας εξτρέμ από το κάδρο. Αφού μάλλον δεν θα είναι ο Μπέιλ αυτός, θα αποκτηθεί ο Πέρισιτς της Ίντερ. Η Γιουνάιτεντ έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει, αρκεί να βρει την ψυχολογία που απουσιάζει από το 2013 που έφυγε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Στα μείον της ότι η συντηρητική προσέγγιση των αγώνων από τον Μουρίνιο, δεν τη βοηθά.

Κάθε χρόνο η Λίβερπουλ ξεκινά με όνειρα, αλλά όσον αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή αυτά δεν γίνονται πραγματικότητα 28 χρόνια τώρα. Η παρουσία του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο δεν προκαλεί πια τον αρχικό ενθουσιασμό και η φετινή σεζόν θα είναι κομβική για την πορεία του Γερμανού. Ουσιαστικά, μοναδική καλή κίνηση είναι η απόκτηση του Αιγύπτιου εξτρέμ Σαλάχ από τη Ρόμα, καθώς οι δύο βασικοί της στόχοι μοιάζουν άπιαστοι. Ο Κλοπ ήθελε τον αμυντικό Φαν Ντάικ της Σαουθάμπτον και τον μέσο Κεϊτά της Λειψίας, αλλά όσα χρήματα και να δίνει οι σύλλογοί τους αρνούνται να τους παραχωρήσουν. Αν του φύγει και ο Κουτίνιο, τότε θα πρέπει να καλύψει κι άλλη βασική «τρύπα». Οι «κόκκινοι» είναι η ομάδα, που από το 2014, αγωνίζονται χωρίς κλασικό σέντερ φορ.

Το top-6 κλείνει η Άρσεναλ. Ο Αρσέν Βενγκέρ έμεινε-παρά τις αντιρρήσεις των… μισών οπαδών της- και αυτή τη σεζόν ψάχνει το restart. Έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια και φέτος ο Γάλλος τεχνικός της… αναγκάστηκε να πάρει έναν επιθετικό που τόσο έλειπε, τον Λακαζέτ τη Λιόν. Ο Βενγκέρ είναι κατά των πολλών αλλαγών, κι έτσι το έμψυχο δυναμικό παραμένει σχεδόν ίδιο για αρκετά χρόνια. Θα παιχτεί θρίλερ με τον Αλέξις Σάντσες, τον οποίον θέλουν ομάδες σαν την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Γίνεται κατανοητό πως οι έξι βασικές υποψήφιες για τον τίτλο δείχνουν δυνατές, αλλά η καθεμιά της έχει κάποια τρανταχτά «μείον». Αυτά είναι που κάνουν δύσκολο το κυνήγι ενός Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ταυτόχρονα καθιστούν τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος συναρπαστική υπόθεση.

Σέντρα, λοιπόν, σήμερα με το ματς της Άρσεναλ κόντρα στη Λέστερ. Παρασκευή βράδυ, για πρώτη φορά στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ που ξεκινά η σεζόν τέτοια μέρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ