Αθλητισμος

Η διαφορά είναι θέμα μάνατζερ

Ποιος κάνει κουμάντο στον Ολυμπιακό 

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339231-705668.jpg
Ολυμπιακός-Βέροια 2-1

Κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό το κουμάντο το κάνουν οι μάνατζερ. 

Κυρίως ο Ραϊόλα και ο Ζάχαβι, δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς ατζέντηδες στον κόσμο, λύνουν και δένουν στην εποχή του Μαρινάκη. Ξέρουν τι θα ψάξουν, πού θα το βρουν, αν θα το πάρουν και πότε θα το πουλήσουν. Φέρνουν και διώχνουν όποιον θέλουν χωρίς ουσιαστικά να ρωτάνε τον κάθε φορά προπονητή. Πολλοί υποστηρίζουν πως έχουν λόγο χονδρικά ακόμη και στο στήσιμο της ενδεκάδας, κάτι που ο προπονητής ή το συμφωνεί από την αρχή και προσλαμβάνεται ή αρνείται και ψάχνει για άλλη ομάδα. Το "πάρε - δώσε" σε κάθε μεταγραφική περίοδο αποτελεί βασικό κομμάτι του συνολικού αγωνιστικού σχεδιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι ο Ολυμπιακός να αγοράζει συνεχώς φτηνά και να πουλάει πανάκριβα, έχοντας γίνει δεκτός σαν ισότιμος παίκτης σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά όπως εκείνη της αγγλικής Premier League. 

Εκεί έχουν πάει τα τελευταία χρόνια ένα σωρό ποδοσφαιριστές όπως ο Μιραλάς, ο Μήτρογλου, ο Χολέμπας, ο Ομάρ Ελιονούσι, ο Μαζουακού και τελευταία ο Μιλιβόγεβιτς. Θυμηθείτε και προσθέστε περιπτώσεις από την εποχή του Ριέρα, του Σάμαρη ή του Μανωλά και έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα του μοντέρνου τρόπου με τον οποίο κινείται η ΠΑΕ.

Βέβαια, η "συνταγή" δεν είναι αλάνθαστη. Πολλές φορές πάει και κόντρα στα "θέλω" πολλών οπαδών Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ο Μαρινάκης έπεσε σε παγίδα. Χωρίς την σιγουριά των εκατομμυρίων που συνεπάγεται η συμμετοχή τους ομίλους του Champions League, δεν ξόδεψε για να ενισχύσει το ρόστερ και το έστειλε... αδιάβαστο στα προκριματικά. Ομως και πάλι η χρονιά σώθηκε αφού οι αντίζηλοί του στο πρωτάθλημα αποδείχτηκαν... μακριά νυχτωμένοι.   

Αλλωστε, καμία από τις υπόλοιπες "μεγάλες" ομάδες μας δεν έχει καταφέρει να κινηθεί σε παρόμοια στάνταρ -έστω με λάθη ή παραλείψεις. Κι ας αφήσουμε την ΑΕΚ που έρχεται από την Γ' Εθνική και με τα λεφτά που διαθέτει ο Μελισσανίδης δεν είναι σε θέση να αγγίξει αγορές από τα πάνω ράφια. Στον Παναθηναϊκό, ας πούμε, παρά το βαρύ όνομα που κουβαλάει ο σύλλογος, ακόμη και τα δυνατά ονόματα που ήρθαν πουλήθηκαν με πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με όσα ξοδεύτηκαν για την απόκτησή τους. Χωρίς καμία εξαίρεση πήγαν σε ομάδες στις οποίες δεν μπόρεσαν να σταθούν με αξιοπρέπεια, ή κατέληξαν σε πρωταθλήματα υποβαθμισμένα περισσότερο από το ελληνικό. 

Ο λόγος είναι ότι εδώ τις διαπραγματεύσεις και τις επαφές τις κάνουν, από την εποχή του Νικόλα Πατέρα και μετά, διάφοροι παλιοί ποδοσφαιριστές που ουσιαστικά μαθαίνουν στου κασίδη του κεφάλι και πέφτουν στην μία γκάφα μετά την άλλη. Οσο για την ΑΕΚ, και μόνο που απειλούσαν τις προάλλες τον μάνατζερ του Λέσκοτ ότι "θα τον πετάξουν έξω με τις κλωτσιές" αν δεν συμβιβαστεί με όσα του έδιναν για να φύγει, δείχνουν τα έτη φωτός που βρίσκονται πίσω.

Οι διαφορές με τον Ολυμπιακό αποτυπώνονται και στην βαθμολογία...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ