Αθλητισμος

Γιατί το Παρίσι πήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

«Να φανεί ότι το Παρίσι είναι μεγαλύτερο από το Παρίσι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366399-757825.jpg

Το προάστιο του Saint Denis όπου βρίσκεται και το Stade de France στα ανατολικά του Παρισιού θα αναβαθμιστεί μαζί με άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Πρόκειται για την περιοχή όπου καταφεύγουν οι «κατατρεγμένοι», με το ποσοστό ανεργίας να πλησιάζει το 18% -διπλάσιο του γαλλικού μέσου όρου. 

Τρεις στους 10 κατοίκους είναι Αφρικανοί μετανάστες ή παιδιά μεταναστών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από εκεί ξεκίνησαν και οι ταραχές του 2005 ενώ το ποδοσφαιρικό γήπεδο παραλίγο να βαφτεί με αίμα όταν στη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας οι δράστες προσπάθησαν να μπουν και να σκοτώσουν κόσμο αλλά δεν τα κατάφεραν. Εκείνη  την ώρα έπαιζε η Εθνική Γαλλίας παρουσία 80.000 θεατών και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ που φυγαδεύτηκε.

Δίπλα θα γίνει και το Ολυμπιακό Χωριό με 3.500 σπίτια που θα φιλοξενήσουν τους αθλητές και θα παραδοθούν αμέσως μετά τους Αγώνες σε άστεγους κατοίκους της περιοχής. Τα έργα πιστεύεται πως θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ζωής για το 1,5 εκατ. κατοίκους εκεί, με στόχο «να φανεί ότι το Παρίσι είναι μεγαλύτερο από το Παρίσι», όπως είπε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. 

Για τους διοργανωτές οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να τονωθεί και ο τουρισμός μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ