Αθλητισμος

Εχει ντέρμπι απόψε (video)

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται στη Λεωφόρο, στις 7.30 το απόγευμα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345458-717561.jpg

Τι κι αν με το ελληνικό ποδόσφαιρο ασχολείται ολοένα και λιγότερος κόσμος; Τι κι αν σήμερα δεν κρίνεται κάποιος τίτλος; 

Πάντοτε ένα παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού είναι ειδικών συνθηκών, με τις δύο ομάδες να θέλουν πάση θυσία τη νίκη. Είναι οι αιώνιοι εχθροί του ελληνικού αθλητισμού και η λέξη "ήττα" απαγορεύεται, τουλάχιστον τη μέρα που αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον. 

Σήμερα στις 19.30  η Λεωφόρος θα είναι κατάμεστη για το μεγάλο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη για να μην μπλέξει σε περιπέτειες και χάσει τα πλέι οφ και τη  Ευρώπη και ευχή όλων είναι βασικά, να γίνει το ματς, κάτι που πέρυσι δεν συνέβη... 

Δεκάδες ντέρμπι έχουν διεξαχθεί στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα, αλλά από το 1979 και μετά που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτό είναι το 14ο. Ας δούμε τα πέντε πιο σημαντικά: 

13/1/1980, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0

Το πρώτο ντέρμπι στη Λεωφόρο, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Βαρδινογιάννης τον Παναθηναϊκό, και το τελευταίο στην καριέρα του μυθικού Μίμη Δομάζου. 

2/11/1980, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Είναι το ματς που κρίθηκε με το σουτ του Βαγγέλη Κουσουλάκη έξω από την περιοχή. Στιγμιότυπα απ' αυτό το παιχνίδι και φυσικά το γκολ, χρησιμοποιήθηκαν στην πασίγνωστη διαφήμιση της σοκολάτας Derby. Το χρυσό Derby της ΙΟΝ, που λέμε ακόμα και σήμερα.

Οι φάσεις

Η διαφήμιση

31/1/1982, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Τρίτο συνεχόμενο ντέρμπι αιωνίων, που μένει αξέχαστο. Ο λόγος; Το επικό αυτογκόλ του Σπύρου Λιβαθηνού, ο οποίος επιχείρησε να διώξει την μπάλα με ανάποδο ψαλίδι, αλλά την έστειλε στα δίχτυα της πράσινης εστίας. 

24/3/2002, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Τέτοιες μέρες πριν από 15 χρόνια, οι δύο ομάδες κυνηγούσαν τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός ήθελε μόνο τη νίκη, αλλά την κρατούσε στα χέρια του ως το 94', όταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έκανε πέναλτι στον Βενετίδη. Ο Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε και ο διαιτητής Ευθυμιάδης προπηλακίστηκε έντονα από οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο. 

Η αλήθεια είναι πως σωστά δόθηκε το πέναλτι, αλλά ο Δραμινός ρέφερι την πλήρωσε για μια σειρά από ανύπαρκτα φάουλ που καταλόγισε εις βάρος του ΠΑΟ νωρίτερα, αλλά και για τη γενικότερη εύνοια που απολάμβανε ο Ολυμπιακός από τους διαιτητές. 

18/4/2004, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2

Ηταν η τρίτη σερί χρονιά που οι δύο ομάδες πάλευαν για την κορυφή πόντο-πόντο. Και το μεταξύ τους ντέρμπι πιθανότατα θα έκρινε το πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά, η ισοπαλία βόλευε τον Παναθηναϊκό. Το 2-2 ήρθε στο τέλος με τον Γκούμα και οι "πράσινοι" πήραν τον τίτλο, σπάζοντας την επταετή κυριαρχία του Ολυμπιακού. 

Φάση-κλειδί η αποβολή του Ζιοβάνι για χτύπημα εκτός φάσης στον Κυργιάκο, τη στιγμή που ο Δούρος δεν έδειξε κόκκινη και στον παίκτη του Παναθηναϊκού. Δεκατρία χρόνια μετά, ο διαιτητής από την Κόρινθο ακόμα δεν έχει πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Αλέφαντο για να του εξηγήσει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ