Αθλητισμος

Το «αντίο» του μεγάλου αρχηγού (video)

Κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος στον αποχαιρετισμό του Φρανσέσκο Τότι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356454-738616.jpg
EPA/CLAUDIO PERI

Πολλές φορές έχουμε μνημονεύσει τους Κινέζους για την παροιμία που έχει γίνει κλισέ, «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις». 

Δικαιώνονται για μια ακόμη φορά, στην περίπτωση της αποχώρησης του Φρανσέσκο Τότι από τη Ρόμα. Τα όσα έγιναν μετά το τέλος του ματς με την Τζένοα, του τελευταίου στην καριέρα του 41χρονου, είναι δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις. Όχι με χίλιες, ούτε καν με δέκα χιλιάδες. Ένα κατάμεστο στάδιο 65.000 ατόμων να κλαίει σύσσωμο, στιγμές και εικόνες που δεν θα ξεχαστούν από κανέναν, όλες μαζί σε ένα "φιλμ" που κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα και θα μείνει αξέχαστο σε όσους το παρακολούθησαν. Είτε από κοντά είτε από την τηλεόραση. 

Ήταν μία από τις πλέον συγκλονιστικές βραδιές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, διότι λίγοι παίκτες τιμήθηκαν όπως αυτός. Είκοσι πέντε χρόνια καριέρας, όλα σε μια ομάδα. Ο Τότι πήρε λιγότερα απ' όσα άξιζε σε τρόπαια και χρήματα, αλλά είναι ένας από τους λίγους που απολαμβάνουν καθολικού σεβασμού. Ίσως, γιατί έπαιζε σε μια ομάδα που δεν έχει έχθρες παγκοσμίως, παρά μόνο στη Ρώμη, όπου υπάρχει και η Λάτσιο. Αλλά όταν και οι εχθροί σε παραδέχονται, τότε κάτι έχεις κάνει σωστά... 

Στην τελευταία του παράσταση, ο Τότι αγωνίστηκε για κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και βοήθησε την ομάδα του να νικήσει με 3-2 και να προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, η τελευταία φάση της καριέρας του ήταν με την μπάλα στα πόδια, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη η ομάδα της καρδιάς του. 

Θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς κάποια highlights από την τελετή του αποχαιρετισμού, αλλά αυτό δεν γίνεται.  Γι' αυτό ο κάθε πραγματικός φίλαθλος πρέπει να βρει τον χρόνο και να δει ολόκληρο το βίντεο. Από τη στιγμή που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο παρέα με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του ως την ώρα που αποχωρεί οριστικά πια, έχοντας στο πλάι τους όλους του τους συγγενείς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ