Αθλητισμος

Το πρωτάθλημα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Γιουβέντους έχει βγάλει τουλάχιστον τα μισά χρήματα της μεταγραφής ήδη και συνεχίζει να μετρά…

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19903231.jpg
© EPA / ALESSANDRO DI MARCO

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το πιο δημοφιλές στον κόσμο. Τα χρήματα μετατοπίστηκαν αλλού, μαζί και οι μεγάλοι παίκτες, ενώ ένας σωρός από σκάνδαλα έπληξαν περισσότερο την εικόνα του ποδοσφαίρου της γείτονας χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η Γιουβέντους αποφάσισε να «ταρακουνήσει» λίγο τη λιμνάζουσα κατάσταση.  Έφτιαξε νέο γήπεδο, έχει αναμορφωθεί σε όλους τους τομείς (αγωνιστικά, σε μάρκετινγκ κλπ.), με συνέπεια να κατακτά το πρωτάθλημα επτά σερί χρονιές και να φτάσει σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο φετινό πρωτάθλημα που ξεκινά σήμερα, είναι πάλι ο ίδιος σύλλογος που αναγκάζει τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν πάνω του. Ο λόγος είναι φυσικά η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 33 του άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και ετοιμάζεται να γράψει νέες λαμπρές σελίδες στο Τορίνο.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα, που επίσης ξεκινά αυτό το σαββατοκύριακο, μπορεί να υπάρχει η σταθερή μάχη της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα με την… παρέα της πολύ ισχυρής Ατλέτικο, αλλά η μετακίνηση του Πορτογάλου σταρ «σπάει» την κόντρα με τον Μέσι και θέτει άλλα δεδομένα.

Μπορεί για μια ακόμη φορά, η Γιούβε να φαντάζει το απόλυτο φαβορί για το «σκουντέτο», αλλά αναγκάζει και τους ανταγωνιστές της να δυναμώσουν. Αυτό μπορεί να μην γίνει φέτος, μα τα επόμενα χρόνια, όμως είναι δεδομένο πως θα γίνει.

 Ήδη η Ίντερ κάνει τις δικές της προσπάθειες για να «απαντήσει». Βλέποντας τις απώλειες στο ρόστερ της Νάπολι, τις τεράστιες ανακατατάξεις σε αυτό της Ρόμα και την οικονομική στενότητα της Μίλαν (αν και πήρε τον Ιγκουαϊν δανεικό), αυτή φαντάζει ως το –θεωρητικό- αντίπαλο δέος. Διαθέτει μια πολύ καλή ενδεκάδα, μέτριο πάγκο, αλλά της λείπει ένα αστέρι. Γύρω στις αρχές Αυγούστου, οι «νερατζούρι» έκαναν μία κρούση στην Μπαρτσελόνα για τον Μέσι, αλλά πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων γιατί απορρίφθηκε πάραυτα. Μετά έκανε (και κάνει ακόμη) μεγάλη προσπάθεια να πάρει τον Μόντριτς, μα ακόμα κι αν δεν καταφέρει αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να προσελκύσει έναν άλλον παγκόσμιο αστέρα, που πριν μερικά χρόνια δεν θα σκεφτόταν καν το ενδεχόμενο να παίξει στην Ιταλία.

Το ποδοσφαιρικό brand name που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο πείστηκε να πάει στη γιγαντωμένη Γιουβέντους και πριν… παρασύρει κι άλλους παίκτες κοντά ή απέναντί του, θα γεμίσει τα ταμεία της ομάδας του. Εκατό εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στη Ρεάλ και στον παίκτη 30 ετησίως. Μέχρι στιγμής και μέσα σε έναν μήνα συν κάτι λίγες μέρες, έχουν πουληθεί σχεδόν 1.000.000 φανέλες με το «7» στην πλάτη και το όνομα του Πορτογάλου. Η Γιουβέντους έχει βγάλει τουλάχιστον τα μισά χρήματα της μεταγραφής ήδη και συνεχίζει να μετρά…

Τη συγκυρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και οι αντίπαλοι, καθώς αυξάνουν κατά πολύ τις τιμές των εισιτηρίων για τον εντός έδρας αγώνα που θα δώσουν με τη Γιουβέντους.

Για παράδειγμα, η νεοφώτιστη Πάρμα υποδέχεται τον Ρονάλντο και την παρέα του την τρίτη αγωνιστική και τα εισιτήρια κοστίζουν… εξαπλάσια! Για παράδειγμα, στο πέταλο η συνηθισμένη τιμή είναι 25 ευρώ και σε αυτό το παιχνίδι θα πωλούνται προς 160!

Η μεταγραφή του Κριστιάνο στη Γιουβέντους, άλλαξε εν πολλοίς και τη στρατηγική της ΤΙΜ. H εταιρεία τηλεπικοινωνιών είναι χορηγός στη Σέριε Α από το 1998. Το συμβόλαιο έληξε στις 30 Ιουνίου και δεν υπήρξε πρόθεση να ανανεωθεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Μάλιστα, η Samsung έγινε το φαβορί γύρω στα μέσα Ιούλη, αλλά η ΤΙΜ δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Υπήρξε αλλαγή πλάνων και στις 27 του περασμένου μήνα, ανακοινώθηκε το νέο deal. Η εταιρεία συμφώνησε για νέο τριετές συμβόλαιο, καταβάλλοντας συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ. Στο παιχνίδι μπήκε και δεύτερος σπόνσορας, τα τρένα της Trenitalia, που θα δώσει 15 εκατομμύρια ευρώ για το Κύπελλο Ιταλίας ως το 2021…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ