Αθλητισμος

Μουντιάλ 2018: Τι μας άρεσε και τι όχι

Οι ομάδες, οι παίκτες, οι αγώνες και οι εντυπώσεις που άφησε το ποδοσφαιρικό πάρτι στη Ρωσία

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Russia 2018: An Unforgettable World Cup | Tournament Wrap

Μουντιάλ ήταν και πάει. Μέχρι το επόμενο που θα γίνει στο Κατάρ, μετράμε 1588 και σήμερα, ενώ στο μεσοδιάστημα θα έχουμε και ένα EURΟ, οπότε θα περάσει μια χαρά ο καιρός ως τότε.

Στις 32 προηγούμενες μέρες, όλος ο πλανήτης έβλεπε μπάλα δίχως σταματημό. Σε 64 παιχνίδια είδαμε 169 γκολ, μερικά εκ των οποίων ήταν εντυπωσιακά. Είδαμε μπόλικο VAR, είδαμε εκπλήξεις και ουσιαστικά την απαρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τη σταδιακή απόσυρση των Ρονάλντο-Μέσι και το ξεπέταγμα νέων αστεριών, όπως ο Κιλιάν Μπαπέ.

Πάμε να δούμε σε μια σειρά από κατηγορίες τι μας άρεσε και τι όχι.

ΟΜΑΔΕΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η Κροατία, γιατί έπαιξε αντρίκιο και συνάμα όμορφο ποδόσφαιρο, πάλευε σ’ όλα τα ματς και έφτασε δίκαια ως τον τελικό.

Η Γαλλία, διότι ήταν πανάξια Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η πιο σοβαρή ομάδα από τις 32.

Η Σουηδία, η οποία χωρίς σούπερ σταρ τύπου Ζλάταν, έγινε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, πήγε ως τα προημιτελικά και θύμισε αρκετά το μαχητικό σύνολο της παλιάς καλής Εθνικής Ελλάδος.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η Αργεντινή. Ίσως η χειρότερη που έχουμε δει τα 40 τελευταία χρόνια. Με τον Μέσι ανήμπορο να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του και με έναν προπονητή-γελωτοποιό (Σαμπάολι), που έκανε τα χατίρια του μεγάλου αστέρα του. Ουσιαστικά ήταν κομπάρσος.

Η Ισπανία, που έχει κλείσει τον κύκλο της, αλλά ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να ανοίξει έναν καινούργιο. Αποκλείστηκε από τη Ρωσία στους «16», σε έναν αγώνα που έκανε περισσότερες από 1.100 (ανούσιες) πάσες.

Η Γερμανία, που πήγε ως κάτοχος του τίτλου και έφυγε ταπεινωμένη στο τέλος της φάσης των ομίλων. Εντάξει, ας μην κρυβόμαστε, αυτός ο αποκλεισμός μας άρεσε…

ΠΑΙΚΤΕΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

Για τον Κιλιάν Μπαπέ είχαμε… ενημερώσει πριν καν αρχίσει η διοργάνωση. Αλλά ο επιθετικός της Γαλλίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κάθε φορά που παίρνει την μπάλα και αρχίζει να τρέχει, απλά προκαλεί τρόμο.

Ο Λούκα Μόντριτς απέδειξε πως είναι ο πιο ολοκληρωμένος μέσος του κόσμου, στην τρέχουσα δεκαετία. Αν και 32 ετών και με την κούραση μιας σεζόν στις πλάτες, δίκαια πήρε το βραβείο του MVP.

Ο Βέλγος Εντέν Αζάρ έκανε το τέλειο τουρνουά, με highlight την εμφάνιση στον προημιτελικό με τη Βραζιλία. Αν δεν πάρει και τώρα μεταγραφή στη Ρεάλ που τόσο πολύ θέλει, δεν θα την πάρει ποτέ.

Αν και η Πορτογαλία, αποκλείστηκε στη φάση των «16», ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρόλαβε να σημειώσει τέσσερα γκολ και να ιδρώσει τη φανέλα σε όλα τα παιχνίδια. Είναι ο μοναδικός παίκτης που δεν συνέχισε στη διοργάνωση, αλλά συνέχισε να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, χάρη στη μεταγραφή του στη Γιουβέντους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

Τον Λιονέλ Μέσι τον έβλεπες και τον λυπόσουν. Λύγισε υπό το βάρος των ευθυνών και της πίεσης και ήταν ουσιαστικά κομπάρσος στην πορεία της εθνικής Αργεντινής.

Ο Νεϊμάρ δεν κρίνεται τόσο με αγωνιστικά κριτήρια, άλλωστε ήταν τραυματίας πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αναμφίβολα έφαγε και «ξύλο» από τους αντιπάλους, όμως το παράκανε με το θέατρο και τις βουτιές. Έγινε περίγελος σε όλο τον κόσμο κι αυτό θα τον κυνηγά για καιρό. Γιατί όπως λένε στο χωριό μας, καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα…

Πάντοτε σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας παίκτης, που η πλειονότητα του κόσμου δεν καταλαβαίνει γιατί παίζει πάντα βασικός, ενώ δεν είναι καλός. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η επωδός του «ο προπονητής ξέρει καλύτερα». Πάντως, είναι αμφίβολο αν ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξέρει γιατί ξεκινούσε βασικό τον Ραχίμ Στέρλινγκ σε κάθε ματς.

Πολλοί στοιχημάτισαν πως ο Τόμας Μίλερ θα έβγαινε πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ. Δεν έβαλε ούτε ένα γκολ, ήταν ο χειρότερος όλων στη μέτρια εθνική Γερμανίας και συνεχίζει να μας απασχολεί σοβαρά το γεγονός ότι ακόμη δεν ξέρουμε ποια είναι η θέση του μέσα στο γήπεδο.

ΑΓΩΝΕΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

Το 4-3 της Γαλλίας επί της Αργεντινής θα μείνει ως το απόλυτο all time classic αυτού του Μουντιάλ. Είχε ανατροπές, είχε γκολάρες, είχε ενδιαφέρον ως το τελευταίο λεπτό.

Τελικό με έξι γκολ δεν βλέπουμε εύκολα. Γι’ αυτό και το χθεσινό 4-2 της Γαλλίας κόντρα στην Κροατία θα μείνει κι αυτό ιστορικό. Κρίμα που στο τέλος όλα είχαν κριθεί.

Στο νήμα της τριάδας, το Βέλγιο-Ιαπωνία κερδίζει τόσο το Βέλγιο-Βραζιλία 2-1 όσο και το Πορτογαλία-Ισπανία 3-3 της δεύτερης μέρας. Οι Ασιάτες προηγήθηκαν με 2-0 μισή ώρα πριν λήξει το ματς, όμως δέχτηκαν τρία γκολ σε μια απίθανη ανατροπή, ενός πραγματικά τρελού αγώνα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

Περιμέναμε πολλά που δεν τα είδαμε, στον πρώτο ημιτελικό της Γαλλίας με το Βέλγιο. Οι αποδοτικοί «τρικολόρ» έπαιξαν με τους απρόβλεπτους «κόκκινους διάβολους», όμως αντί για πανδαισία είδαμε ένα βαρετό 1-0 με γκολ του Ουμτιτί από στημένη φάση.

Το ματς της Κροατίας με τη Δανία για τη φάση των «16», ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στο 4ο λεπτό το σκορ ήταν 1-1. Και τόσο παρέμεινε ως το τέλος της παράτασης…

Ο αγώνας νοκ άουτ της Ρωσίας με την Ισπανία ήταν το «ύπνε που παίρνεις τα παιδιά»… Οι Ίβηρες άλλαζαν πάσες δίχως νόημα, οι γηπεδούχοι περίμεναν μέσα στην περιοχή τους να γλιτώσουν το γκολ και το σφύριγμα της λήξης (μετά από παράταση) ήχησε σε θεία μελωδία…

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ενώ όλοι περίμεναν έκτροπα στη Ρωσία, αυτό ήταν το πιο ήσυχο Μουντιάλ όλων των εποχών. Δεν άνοιξε μύτη, δεν έγιναν καθόλου επεισόδια, ενώ όσοι ταξίδεψαν στη χώρα μιλούν για την τέλεια διοργάνωση, με πολύ fun.

Οι οπαδοί από τη Λατινική Αμερική έκλεψαν την παράσταση. Έσπευσαν κατά χιλιάδες στη Ρωσία, κάνοντας το μακρινό και πανάκριβο ταξίδι. Σαράντα χιλιάδες Περουβιανοί, 30.000 Κολομβιανοί και όλοι οι υπόλοιποι δεν υπολείπονταν.

Ήταν ωραία η φάση των παραδοσιακών Άγγλων, που αγάπησαν ξανά την εθνική τους ομάδα. Μπορεί αυτή να μην άξιζε την τέταρτη θέση, μα κάτι λιγότερο, όμως είδαμε τη δίψα τους, τα «coming home», ήταν μια ωραία ατραξιόν.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η απουσία Ευρωπαίων φιλάθλων. Πολύ μικρή η μετακίνηση από τις χώρες της δικής μας Ηπείρου. Πολλοί «φοβήθηκαν» το ταξίδι στη Ρωσία και μάλλον το μετάνιωσαν.

Ο ήχος στα παιχνίδια του Ιράν. Οι αθεόφοβοι κουβάλησαν βουβουζέλες (που έχουν απαγορευτεί από τη ΦΙΦΑ), φέρνοντας στον νου το εφιαλτικό Μουντιάλ του 2010. Αν και είχαν μια πολύ συμπαθητική και καλή ομάδα, παρακαλούσες να αποκλειστούν.

Το νέο ρεζιλίκι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ειδικά στον αγώνα με τη Νιγηρία. Σε πιάνει θλίψη και ευτυχώς στη συνέχεια, οι δικοί του τον συμμάζεψαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ