Αθλητισμος

Κιλιάν Εμπαπέ: Ο «άνεμος από χάλυβα» είναι το νέο ποδόσφαιρο

Μπήκε στο Μουντιάλ με θόρυβο, τσαμπουκά ταχύτητα, τεχνική, εκρηκτικότητα και θράσος

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19753141.jpg
©EPA/FRANCK ROBICHON

Ό,τι και να γίνει στον τελικό της Κυριακής, ο Εμπαπέ είναι ήδη το πρόσωπο του Μουντιάλ. Στην Μαδρίτη τον καλοβλέπουν σαν αντικαταστάτη του Κριστιάνο Ρονάλντο και τα γκάλοπ στις μεγάλες αθλητικές εφημερίδες τού δίνουν ποσοστό προτίμησης γύρω στο 80% σε σχέση με τον Νεϊμάρ.

Όταν έφτασε στην Ρωσία ήταν ακόμα «υπό παρατήρηση». Αντικείμενο αναμονής. Στα πρώτα παιχνίδια, ούτε αυτός ούτε η Γαλλία φάνηκαν άνετοι. Η ομάδα είχε προβλήματα στην ανάπτυξη και έψαχνε τα πατήματα της. Το ίδιο κι ο 19χρονος σταρ για τον οποίο η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε 180 εκατομμύρια ευρώ στην Μονακό, χωρίς να καθίσει να υπολογίσει αν άξιζε πράγματι τα λεφτά του. 

Στο ματς κατά της Αργεντινής, στα νοκ άουτ, με μέτρο σύγκρισης τον Μέσι εκείνης της βραδιάς, απέδειξε οριστικά ότι το ταλέντο του ήταν το μέλλον. Πιο ψηλά από τις προσδοκίες. Επειδή στο ποδόσφαιρο τα συναισθήματα αλλάζουν, πολλές φορές από την μια στιγμή στην άλλη ανάλογα με την εικόνα, όλοι είδαν μπροστά τους την διάδοχη κατάσταση.

Ο Εμπαπέ διάλεξε την μέρα που ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο για να ξεκινήσει την επανάστασή του. Η εισβολή του έγινε απροειδοποίητα. Με θόρυβο και τσαμπουκά. Ταχύτητα, τεχνική εκρηκτικότητα, θράσος την ώρα που έπαιρνε προσπάθειες ανάμεσα από δύο και τρεις, έστω κι αν έβλεπε πως οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν. «Ανεμος από χάλυβα», όπως τον χαρακτήρισε κάποιος! Όπως ακριβώς θα είναι η μπάλα από δω και πέρα...

Εκείνο που μένει πλέον να δούμε είναι πόσο φυσιολογικά μπορεί να ζήσει στην κορυφή, τώρα που έκανε το μεγάλο άλμα. Το ταλέντο του φαίνεται μεγαλύτερο από τους κινδύνους που τον περιμένουν. 

Αρκεί να μην ακουμπήσει αποκλειστικά πάνω στα προσόντα του. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, αν δεν αποκτήσει την αίσθηση της ομάδας, αν δεν μπει σε τακτικές και συστήματα που θα τον αξιοποιήσουν καλύτερα, τότε θα πετύχει λιγότερα απ όσα μπορεί. Η εποχή του παίκτη - ομάδας τελείωσε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Από δω και πέρα, σπάνια θα έχει την δυνατότητα να τρυπάει ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα και να βάζει γκολ ή να γκρεμίζεται παίρνοντας πέναλτι όπως έγινε στο ματς της Αργεντινής με την Γαλλία...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ