Αθλητισμος

Ο σκηνοθέτης - τερματοφύλακας που έκανε cut στον Λιονέλ Μέσι

Ο Ισλανδός Χάνες Τορ Χαλντόρσον παίζει μπάλα από… σπόντα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19659991.jpg
© EPA/Felipe Trueba

Μέχρι χθες ο Χάνες Τορ Χαλντόρσον ήταν απλά ο τερματοφύλακας της συμπαθέστατης εθνικής Ισλανδίας. Τόσο στο EURO 2016 όσο και στο Μουντιάλ. Σήμερα είναι αυτός που έπιασε το πέναλτι του Λιονέλ Μέσι.

Ο 34χρονος δεν είχε σκοπό ποτέ να γίνει τερματοφύλακας. Ίσως και να μην το ήθελε. Όμως πιέστηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον. Συνήθως γίνεται το αντίθετο. Όλοι οι γονείς λένε στα παιδιά να διαβάσουν και μην μπλέξουν με τα… ποδόσφαιρα, όμως ο πατήρ Χάλντορσον επέμενε: «Εγώ τραυματίστηκα στα 19 μου και ίσως έκανα μια μεγάλη καριέρα. Μην τα παρατήσεις κι εσύ» έλεγε στον γιο του, όταν πιτσιρικάς έπαιζε μπάλα με αμφίβολα αποτελέσματα. Ερασιτεχνικές ομάδες στην Ισλανδία τον απέρριπταν, είχε και τραυματισμούς, είχε και απογοητεύσεις. Από δικό του τραγικό λάθος έχασε την άνοδο στη Β’ κατηγορία η Λέικνιρ. Τρία ματς έπαιξε σ’ αυτήν, το ένα ήταν το ντέρμπι ανόδου. Και έκανε «γκέλα». «Δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στη γειτονιά» λέει ο ίδιος, που σε ηλικία 20 ετών σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Δεν το έκανε…

Έπαιξε σε διάφορες ομαδούλες, ώσπου σιγά-σιγά άρχισε να έχει ανοδική πορεία. Στα 27 του έγινε διεθνής και στα 30 του έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ως το 2014 έπαιρνε 300 ευρώ τον μήνα, παρότι αγωνιζόταν στις καλύτερες ομάδες της χώρας. Τη Φραμ και την KR Ρέικιαβικ. Προ τετραετίας πήρε μεταγραφή στη Νορβηγία, έκανε ένα πέρασμα από την ολλανδική Ναϊμέγκεν και τώρα παίζει στη Ράντερς της Δανίας. Βγάζει επιτέλους καλά λεφτά.

Πώς ζούσε όμως ως το 2014; Σίγουρα όχι με τα ψίχουλα του ποδοσφαίρου. Ο Χάλντορσον είναι σκηνοθέτης. Και μάλιστα ένας από τους καλύτερους στη χώρα του. Έχει σκηνοθετήσει πολλά βίντεοκλιπ, όπως αυτό εδώ:

Nylon - 5 á Richter

Κι επίσης διαφημιστικά για την τηλεόραση, ταινίες μικρού μήκους, αλλά και το τραγούδι που έστειλε η χώρα του στη Eurovision το 2012 και λίγο έλειψε να πάρει την πρωτιά.

Greta Salome & Jonsi - Never forget - Eurovision 2012 - Iceland

Έτσι, βρήκε άλλη μία καλή δουλειά στην εταιρεία παραγωγής SagaFilm. Αλλά αναγκάστηκε να φύγει για να κάνει καριέρα επαγγελματία. Όχι για πολύ. Οι ιδιοκτήτες της του έχουν υποσχεθεί πως μόλις σταματήσει την μπάλα θα τον προσλάβουν πίσω, αφού πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του.

Προς το παρόν, το άλλο του μεγάλο ταλέντο φαίνεται πως είναι να σταματάει τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη. Το Σάββατο τον Μέσι, προ διετίας στο EURΟ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, του οποίου σταμάτησε οκτώ προσπάθειες για γκολ!

Πριν επιστρέψει πίσω από τις κάμερες, απολαμβάνει κάθε στιγμή δημοσιότητας και δόξας με την εθνική του ομάδα, δίχως να ξεχνά την… πραγματική δουλειά του. Στον ελεύθερο χρόνο του γυρίζει κάποια βίντεο, ενώ έχει επιβάλλει σε κάθε αποστολή με την Ισλανδία μία συνήθεια που δεν αλλάζει. Τις παραμονές των αγώνων, όλοι οι διεθνείς βλέπουν μαζί ταινία που αυτός επιλέγει. Κι επειδή έχει «κονέ», μερικές φορές τους φέρνει DVD από φιλμς που δεν έχουν καν κυκλοφορήσει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ