Αθλητισμος

Κώστας Μήτρογλου: Ο Φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του

Ο «κάγκουρας με το… παπί», παίζει σήμερα τελικό Γιουρόπα Λιγκ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19370234.jpg
© EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

«Κάγκουρας», «λάτρης των… GLX», «Άραβας»… Και τι δεν έχει ακούσει ο Κώστας Μήτρογλου στα 11 χρόνια που έχει γίνει γνωστός λόγω της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Θες το στιλ του, θες οι διάφορες (παρορμητικές) χαζομάρες που έχει κάνει κατά το παρελθόν, θες ότι είναι λιγομίλητος, ίσως επειδή στη Γερμανία δεν έμαθε καλά τα ελληνικά;

Ο 30χρονος πια σέντερ φορ περισσότερο λοιδορήθηκε παρά αγαπήθηκε. Ακόμη κι από τους φίλους του Ολυμπιακού. Δεν πειράζει.

Σήμερα αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή και ετοιμάζεται να αγωνιστεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ με τη φανέλα της Μαρσέιγ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μόλις 13 συμπατριώτες μας έχουν αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε συλλογικό επίπεδο. Οι έντεκα του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ, ο Άκης Ζήκος στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2004 με τη Μονακό και ο Αλέξανδρος Τζιόλης το 2009 με τη Βέρντερ κόντρα στη Σαχτάρ, την τελευταία χρονιά πριν το ΟΥΕΦΑ μετονομαστεί σε Γιουρόπα.

Ένα κλειστό κλαμπ τυχερών και προνομιούχων ποδοσφαιριστών που αναμένεται να μεγαλώσει σήμερα.

Ούτε ο ίδιος δεν το φανταζόταν το 2007. Σε ηλικία 19 ετών επέστρεφε από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ως περισσευούμενος από την Μπορούσια Γκλάντμπαχ. Δεν είχε καταφέρει να ανέβει καν στην πρώτη ομάδα και στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες στα 19 δεν είσαι πια ταλέντο…

Όμως είχε προλάβει να δείξει εξαιρετικά δείγματα με την εθνική Νέων, φτάνοντας στον τελικό του Ευρωπαϊκού. Ο Παπασταθόπουλος έκοβε στην άμυνα, ο Νίνης μοίραζε, ο Μήτρογλου εκτελούσε.

Κάπως έτσι αποφάσισε να τον πάρει ο Ολυμπιακός για να επενδύσει πάνω του. Ψηλός (1.89), με ψήγματα τεχνίτη, αλλά κυρίως φοβερές κινήσεις φορ μέσα στην περιοχή. Άξιζε τον κόπο το ρίσκο.

Στην πρώτη του σεζόν πήρε κάποιες συμμετοχές, έβαλε και μερικά γκολ, αλλά έδειχνε πως είχε το potential για πιο μεγάλα πράγματα. Έγινε ο αγαπημένος του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος το 2008 αργούσε να κλείσει τον ακριβό επιθετικό που ήθελε ο νεοφερμένος προπονητής Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ντιόγκο (που τελικά πέρασε και δεν ακούμπησε) ήρθε στα τέλη Αυγούστου.

Οπότε, ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να παίξει με βασικό τον Μήτρογλου στους δύο κρίσιμους προκριματικούς Τσάμπιονς Λιγκ με την Ανόρθωση. Στην Κύπρο τίποτα δεν πήγαινε καλά. Η ομάδα έχανε με 2-0, όμως στο 77ο λεπτό είχε τη μεγάλη ευκαιρία να σώσει την παρτίδα ενόψει της ρεβάνς: Κέρδισε πέναλτι. Ο Βαλβέρδε έδωσε αμέσως εντολή. «Γκαλέτι» φώναξε, αλλά ο Μήτρογλου έκανε τα δικά του. Πήρε την μπάλα, εκτέλεσε το πέναλτι «νταηλίκι», το έστειλε στο δοκάρι, λίγο μετά η Ανόρθωση ξανασκόραρε και ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός ομίλων!

Anor8osis -Olympiakos - Penalty Kostantinou Mitroglou

Αυτό ήταν. Ο Βαλβέρδε δεν τον χώνεψε ποτέ. Αμέσως μετά, ο μικρός Κωστάκης τραυματίστηκε, ακούστηκαν και διάφορα άλλα για την εξωγηπεδική του ζωή κι αυτό ήταν. Το μέλλον του στον Ολυμπιακό έδειχνε δυσοίωνο. Αν και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το νταμπλ του 2009, ο Ισπανός προπονητής έφυγε τελικά και ο Μήτρογλου ανάσανε.

Την επόμενη χρονιά πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του, παρότι η ομάδα άλλαξε 3-4 προπονητές μέσα στη σεζόν. Πριν από το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τον ανανεωμένο Παναθηναϊκού του Σισέ, του Λέτο και του Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Ολυμπιακός έχανε συνεχώς βαθμούς. Ο Κόκκαλης κατηφόρισε στον Ρέντη και τα έψαλλε στους παίκτες. Παράλληλα τα έχωσε και στον Μήτρογλου, ο οποίος όταν έβαζε γκολ πανηγύριζε σαν να βγάζει δύο πιστόλια από τις τσέπες του. «Δεν είσαι καουμπόι. Μην σε ξαναδώ να πανηγυρίζεις έτσι» του είπε σε αυστηρούς τόνους.

Λίγες μέρες μετά ήρθε το ματς με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Οι Πειραιώτες νίκησαν 2-0, με τον Μήτρογλου να σκοράρει δις. Φυσικά και δεν «μάσησε» από τις φωνές του Κόκκαλη, έβγαλε τα… πιστόλια, έβγαλε το… αυτόματο, ενώ ειδικά το πρώτο γκολ το πανηγύρισε επίτηδες μπροστά από τα επίσημα και τις σουίτες!

Matchday 12: Olympiakos 2-0 Panathinaikos (Mitroglou 45' 54')

Θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε αντίδραση από τον πρόεδρο, αλλά όχι. Η νίκη επί του αιώνιου αντιπάλου κάλυπτε τα πάντα. Ακόμη και το περίφημο «χοχοχο» του Σωκράτη, που σίγουρα θα έκανε βλέποντας το πουλέν του να σκοράρει.

Αν και ο Μήτρογλου έκανε καλή χρονιά με 14 γκολ, ο Ολυμπιακός πήγε χάλια. Τερμάτισε πέμπτος, αποκλείστηκε και στην Ευρώπη από τον Ιούλιο και μεσούσης του καλοκαιριού του 2009 ήρθε η μεγάλη αλλαγή. Ο Κόκκαλης πούλησε στον Μαρινάκη, ο οποίος προσέλαβε τον Βαλβέρδε!

Αίφνης ο Μήτρογλου έγινε κομπάρσος ξανά. Τον Γενάρη έφυγε δανεικός για τον Πανιώνιο, όπου με οκτώ δικά του γκολ τον κράτησε στην κατηγορία, αλλά είπαμε, ο Ισπανός δεν ήθελε να τον βλέπει. Τη σεζόν 2011-12, έφυγε εξαρχής για τον Ατρόμητο με δανεισμό.

Ένας παίκτης που στα 22 του είναι βασικός στον Ολυμπιακό και στα 24 δίνεται ελαφρά τη καρδία από δω κι από κει, τι προοπτικές μπορεί να έχει;

Ο Μήτρογλου, πάντως, δεν το έβαλε κάτω. Μπορεί να μην ήξερε να ντύνεται ή να κουρεύεται, αλλά ήξερε να σκοράρει.

Κι όταν ο Βαλβέρδε έφυγε για την Μπιλμπάο το 2012, επέστρεψε στους πρωταθλητές και έγινε ξανά βασικός. Μάλιστα το 2012-13 ήταν η πιο παραγωγική εν Ελλάδι σεζόν του, με 20 γκολ σε 42 αγώνες.

Το καλοκαίρι του 2013, ήξερε πως θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Παίζοντας με σύστημα 4-3-3, χωρούσε μόνο ένας σέντερ φορ στην ενδεκάδα. Και το απόκτημα-μπαμ ήταν ο Χαβιέ Σαβιόλα. Κι όμως, ο Μήτρογλου τον παραγκώνισε και κάποια στιγμή ανάγκασε τον Μίτσελ να αλλάξει διάταξη για να παίζουν και οι δύο. Με 17 γκολ μέσα σε τέσσερις μήνες, ήταν εμφανές πως δεν τον χωρούσε πια η Ελλάδα.

Κώστας Μήτρογλου (2007-2015) Όλα τα Γκολ με τον Ολυμπιακό

Στις 31 Ιανουαρίου του 2014 πωλείται στη Φούλαμ έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε ο τραυματισμός που τον ταλαιπωρούσε, στάθηκε εμπόδιο να χαλάσει η μεταγραφή.

Όμως στάθηκε εμπόδιο για να παίξει στο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ. Έχοντας συνεχώς ενοχλήσεις και βρισκόμενος φανερά εκτός φόρμας, ο Μήτρογλου απέτυχε στο Λονδίνο. Οι Άγγλοι βλέποντάς τον να μην σκοράρει, προτίμησαν να ασχοληθούν με το μούσι του, με την κόμη του, κάνοντας διάφορα αστεία μαζί του, λέγοντάς τον «Αλαντίν» και άλλα τέτοια.

Ούτε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας μπόρεσε να ξεχωρίσει. Είχε χάσει τη φόρμα του κι έτσι επέστρεψε στον Ολυμπιακό.

Δεν πτοήθηκε. Πέτυχε 19 γκολ εκείνη τη χρονιά και ανάγκασε άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να ασχοληθούν μαζί του. Η Μπενφίκα τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2015 κι εκεί έζησε τα δύο καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Πέτυχε 52 γκολ και παγιώθηκε παγκοσμίως ως ένας αξιόπιστος και ώριμος επιθετικός.

Kostas Mitroglou | SL Benfica | All 52 Goals

Οι «αετοί» της Λισαβόνας ήθελαν φέτος να αλλάξουν το στιλ παιχνιδιού τους και παράλληλα βρήκαν μια μοναδική ευκαιρία να βγάλουν χρήματα από τον Έλληνα επιθετικό.

Την τελευταία –κυριολεκτικά- ώρα των θερινών μεταγραφών του 2017, ο Μήτρογλου υπέγραφε στη Μαρσέιγ, για περισσότερα από 15.000.000, ξεκινώντας μια νέα περιπέτεια.

Φυσικά, τίποτα δεν του πήγε καλά για πολλοστή φορά! Άργησε να προσαρμοστεί και έγινε στόχος δριμείας κριτικής. Κυρίως από τον παλιό Γάλλο διεθνή Κριστόφ Ντιγκαρί, ο οποίος παριστάνει τον σχολιαστή και είπε για τον Μήτρογλου στην τηλεόραση πως «είναι άτεχνος, αργός κι απορώ πως παίζει και κοστίζει τόσα πολλά λεφτά». Ποιος ο Ντιγκαρί, ο πλέον «χασογκόλης» σέντερ φορ με 62 γκολ σε 17 χρόνια καριέρας!

Ο Μήτρογλου δεν πτοήθηκε. Πατέρας ενός παιδιού πια και 30άρης, ήξερε να κάνει υπομονή. Οι Γάλλοι άρχισαν να σκαλίζουν το παρελθόν του και βρήκαν τα… πιστόλια που πανηγύριζε παλιά στον Πειραιά. «Το έκανα γιατί νόμιζα ότι είχε πλάκα. Όμως βλέπεις πόσος κόσμος σκοτώνεται καθημερινά και γι’ αυτό δεν το κάνω πλέον. Δεν είναι τόσο αστείο όσο νόμιζα».

Στην ίδια συνέντευξη απέδειξε την ωριμότητά του, λέγοντας: «Δεν ξέρω τι είδους σέντερ φορ υποσχέθηκαν στους φίλους της Μαρσέιγ. Χρειάζεται υπομονή για να βρω χημεία με τους νέους μου συμπαίκτες».

Άργησε λίγο, αλλά τη βρήκε. Ο Μήτρογλου είναι ο μοναδικός βαρύς σέντερ φορ της Μαρσέιγ και κάνει πια πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Δεν σκοράρει μόνο (12 γκολ φέτος), αλλά ανοίγει δρόμους και δημιουργεί για τους γρήγορους συμπαίκτες του.

«Αρχίζει να κερδίζει τον σεβασμό μου. Είναι καλός παίκτης τελικά» είπε προ μερικών εβδομάδων ο Ντιγκαρί…

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύτιμος για την ομάδα του Ρούντι Γκαρσία, αγαπητός στον κόσμο και πιθανή απουσία του απόψε ίσως να κοστίσει.

Δεν είναι παράξενο, η τύχη δεν χαμογέλασε ούτε τώρα στον Μήτρογλου. Υπέστη θλάση πριν από 20 μέρες και ουσιαστικά αν παίξει σήμερα θα είναι απροπόνητος.

Πότε όμως, ο Κώστας Μήτρογλου λύγισε από τις πάσης φύσεως αναποδιές; Ποτέ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ