Αθλητισμος

Δεδομένα και ζητούμενα για τον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Τι έχει συμφωνηθεί και ποιοι φόβοι υπάρχουν για τη μάχη των «Δικεφάλων»

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4401275.jpg
MOTION TEAM

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ή καλύτερα Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης ξεκίνησαν άτυπα μαζί μια συμμαχία ώστε να φέρουν την «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά η κοινή προσπάθεια τερματίστηκε κάπως άτσαλα τον περασμένο Μάιο στον Βόλο. Τότε που στον τελικό Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ 2-1 με γκολ οφσάιντ, ενώ πριν το ματς είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια που διέσυραν για πολλοστή φορά τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Φέτος το ζευγάρι του τελικού είναι το ίδιο. Από την αρχή της σεζόν είχε αποφασιστεί τόσο η ημερομηνία (Σάββατο 12 Μαϊου 2018) όσο και το γήπεδο (ΟΑΚΑ), ανεξάρτητα με τις ομάδες που θα συμμετείχαν.

Η λογική λέει πως το παιχνίδι θα γίνει στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας, που είναι και έδρα της «Ένωσης».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το περιβάλλον του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο τελικός θα διεξαχθεί κανονικά με κόσμο. Δηλαδή το αντίθετο από το 2016 όταν ΑΕΚ και Ολυμπιακός έπαιξαν μπροστά σε 200 άτομα στο ΟΑΚΑ, ενώ παράλληλα έχει απορριφθεί η ιδέα να παιχτεί ο τελικός παρουσία μόνο μαθητών.

Αναμένεται να μοιραστούν από 20-22.000 εισιτήρια σε κάθε ομάδα και μαζί με τους επίσημους, να βρεθούν εκείνο το βράδυ στο Μαρούσι κοντά στα 50.000 άτομα. Αυτό είναι κάτι που έχει επιβάλλει και η ΦΙΦΑ, θεωρώντας πως θ’ αποτελέσει ένα μεγάλο crash test που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο του Grexit.

Η κόντρα που ξεκίνησε στον Βόλο κορυφώθηκε με το φετινό ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα, για το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε την τύχη του. Ακόμη και η απόφαση του δικαστή Σκουτέρη που αναμένεται σήμερα-αύριο, αναμένεται να παίξει τον ρόλο της στην ψυχολογία του κόσμου και των ίδιων των ομάδων.

Σε κανέναν δεν αρέσει να κινδυνολογεί, ο ρόλος των ΜΜΕ δεν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά ας μην γελιόμαστε. Πόσοι πιστεύουν ότι ένας τελικός με 50.000 θεατές θα αρχίσει και θα τελειώσει δίχως παρατράγουδα μέσα ή έξω από το γήπεδο; Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, έχουμε δει σχεδόν τα πάντα στο ποδόσφαιρό μας, και οι πιθανότητες για ένα ακόμη «μπάχαλο» είναι πολλές. Ακόμη και το πιο βαρετό 0-0 του κόσμου να δούμε, κάτι θα βρουν για να γκρινιάξουν οι μεν ή οι δε.

Επίσης, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα βρουν μια ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν μαζικά για τις αδικίες που πιστεύουν πως έχει υποστεί η ομάδα τους, οι φίλοι της ΑΕΚ ίσως να μην μείνουν άπραγοι, ενώ μην ξεχνάμε πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τον Ολυμπιακό (Γκαρσία, ρόλο χαρτί) και τον Παναθηναϊκό (κουτάκι μπίρας σε Ίβιτς, διαιτητής Κύζας).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία απ’ όλους, αλλά ταυτόχρονα και (επιτέλους) μία επαρκής αστυνόμευση. Διότι σε περίπτωση παρατράγουδων το Grexit θα κάνει την… εμφάνισή του. Εκτός κι αν προλάβει η απόφαση του Σκουτέρη. Διότι η ΦΙΦΑ έχει προειδοποιήσει πολλάκις. Εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ