Αθλητισμος

Κόκκινη κάρτα στις συγκυρίες της ζωής

Μπουφόν και Ζιντάν σε μία από τις περίεργες ποδοσφαιρικές συμπτώσεις

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zizou_tzitzi.jpg
EPA/Oliver Berg

Η προηγούμενη βδομάδα σε αθλητικό επίπεδο στιγματίστηκε από τον αποκλεισμό της Γιουβέντους από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως αυτός προήλθε. Οι Μπιανκονέρι κατάφεραν να ισοφαρίσουν μέσα στο Μπερναμπέου το σκορ του πρώτου αγώνα (0-3) μέχρι την επίμαχη φάση του 93ου λεπτού, όπου η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν κέρδισε το πέναλτι που της χάρισε την πρόκριση στην πιο αμφισβητούμενη φάση της σεζόν. Ακολούθησε ένα ξέσπασμα από μεριάς Τζιανλουίτζι Μπουφόν προς τον Άγγλο διαιτητή Μάικλ Όλιβερ και η δίκαιη αποβολή του κορυφαίου πορτιέρε.

Reaction Gianluigi Buffon Red Card

12 χρόνια πίσω, τον Ιούλιο του 2006, η Ιταλία αντιμετωπίζει τη Γαλλία για τον τελικό του Μουντιάλ. Η τελευταία μεγάλη γενιά της Γαλλίας φτάνει ως το τέλος της διαδρομής και ο κορυφαίος, ίσως, Γάλλος ποδοσφαιριστής της ιστορίας, Ζινεντίν Ζιντάν, στο κύκνειο άσμα του, θα προσπαθήσει να πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο, κόντρα στη Σκουάντρα Ατζούρα του 28χρονου τότε Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Και τότε όλα έμοιαζαν ιδανικά. Η Γαλλία προηγείται με γκολ του Ζιζού μόλις στο 7ο λεπτό, για να ισοφαριστεί λίγο αργότερα. Το 1-1 θα είναι και το τελικό σκορ. Στην παράταση όμως ήρθε το ξέσπασμα, αυτή τη φορά από τον Ζιντάν, που κουτούλησε τον Ματεράτσι και αποβλήθηκε. Η Γαλλία έχασε στη διαδικασία των πέναλτι και ο Ζιντάν έχασε την ευκαιρία στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση να φύγει ως νικητής.

Zidane headbutt

Δύο ποδοσφαιρικοί γίγαντες, σε δύο στιγμές αδυναμίας, λίγο πριν κλείσει η αυλαία τους στους αγωνιστικούς χώρους. Όσο κι αν προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, η ιστορία έγραψε ένα αρνητικό φινάλε. Ο Μάρκο Ματεράτσι παραδέχθηκε, 10 χρόνια αργότερα, ότι μίλησε άσχημα για την αδερφή του Ζιντάν και ίσως ο Μάικλ Όλιβερ, να παραδεχθεί κάποια στιγμή ότι έκανε λάθος στη φάση του πέναλτι, ωστόσο η ιστορία δεν ξεγράφει και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τιμώρησε. Οι συγκυρίες της ζωής έφεραν Μπουφόν και Ζιντάν αντιμέτωπους στο τελευταίο μεγάλο παιχνίδι της καριέρας τους και το φινάλε ήταν ίδιο και για τους δύο. Κόκκινη κάρτα και ήττα λόγω ενός πέναλτι.

Για να συμπληρωθεί η τραγική ειρωνεία ωστόσο, ας παραθέσουμε και τις δηλώσεις του ίδιου του Μπουφόν τον Μάρτιο του 2017 για το πώς φαντάζεται να κλείσει την καριέρα του: «Πώς το φαντάζομαι; Ισως το κάνω όπως ο Ζιντάν, δίνοντας κουτουλιά σε κάποιον στο γήπεδο».

Μπορεί ο Τζίτζι να μην κουτούλησε κανέναν, όμως στο τελευταίο του παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ αποβλήθηκε πριν χαρακτηρίσει σκουπιδοτενεκέ την καρδιά του Βρετανού ρέφερι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ